Autoritățile din Sankt Petersburg, orașul natal al președintelui Vladimir Putin, au expulzat în masă migranții, după atacul mortal de la sala de concerte Crocus City Mall din Moscova, potrivit grupului pentru drepturile omului Perviy Otdel, relatează presa independentă rusă.

Forțe de ordine din Moscova după atacul terorist de la Crocus City HallFoto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Peste 64 de străini au fost expulzați numai joi din districtul Viborgski din Sankt Petersburg în cadrul a ceea ce autoritățile ruse numesc „Operațiunea anti-migranți", a declarat un avocat al ONG-ul.

„Centrele de detenție temporară pentru cetățenii străini sunt pline, înconjurate de vehicule speciale și autobuze care se îndreaptă spre aeroport", a declarat avocatul pentru The Moscow Times.

„De asemenea, se efectuează raiduri în cămine și apartamente. Toate centrele de detenție sunt supraaglomerate", a mai spus el, citat de Meduza.

Potrivit acestuia, migranții sunt expulzați în masă din Rusia. Raiduri similare au fost raportate la Moscova și în alte orașe din Rusia.

De asemenea, mai multe autobuze care transportau migranți se îndreptau vineri după-amiază spre Aeroportul Internațional Pulkovo din Sankt Petersburg, au adăugat el.

Țările în care au fost trimiși migranții nu au fost precizate, deși se știe că cei care vin să munceacă în Rusia provin în principal din țările sărace din Asia Centrală.

Expulzările vin în contextul în care patru cetățeni tadjici sunt acuzați că au comis atacul mortal din 22 martie de la sala de concerte Crocus City Mall, ucigând 144 de persoane și rănind alte 382, conform autorităților ruse.

Alți patru suspecți plasați în arest preventiv în această săptămână sunt, de asemenea, originari din Tadjikistan. Un al nouălea presupus complice este din Kârgâzstan.

Filiala ISIS-K, afiliată Statului Islamic, a revendicat responsabilitatea pentru masacru. Rusia a acuzat islamiștii radicali, Ucraina și aliații săi occidentali pentru cel mai sângeros atac din Rusia de la asediul școlii Beslan din 2004.