Un număr de 95 de persoane sunt încă dispărute după atacul ce a avut loc vinerea trecută la o sală de concerte de la marginea Moscovei, a anunțat un canal rus de știri, preluat de Reuters. Bilanțul oficial al atacului de la Crocus City Hall este de 143 de morți și 182 de răniți.

Sala de concerte Crocus City din Moscova după atacul teroristFoto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dar canalul de Telegram Baza, care are surse bune în cadrul serviciilor de securitate și de aplicare a legii din Rusia, a scris că alte 95 de persoane figurează pe listele întocmite de serviciile de urgență pe baza apelurilor oamenilor privind rudele dispărute.

Aceste liste includ persoane cu care rudele nu au reușit să ia legătura de la atacul terorist, dar care nu se află pe listele cu răniți și morți", a scris Baza.

Întrebat despre această informație privind dispăruții, Kremlinul a refuzat să răspundă joi, spunând presei că trebuie să se adreseze anchetatorilor.

Peste 200 de persoane s-ar fi putut afla în clădirea în flăcări cu câteva momente înainte ca acoperișul să se prăbușească, a relatat sâmbătă Baza, citând surse din serviciile de urgență care au analizat imaginile de supraveghere.

Apeluri pe rețelele de socializare pentru găsirea de dispăruți

Rețelele de socializare rusești au fost inundate în zilele care au trecut de la atac cu apeluri pentru a ajuta la găsirea victimelor. Pe un chat de Telegram denumit „Crocus. Help Centre", prietenii și rudele au postat numele spectatorilor dispăruți de la concert și au oferit sprijin.

„A existat cineva pe listă cu numele Igor Valentinovici Klimenchenko? Poate cineva să trimită lista cu victimele?", a scris un utilizator sâmbătă seara. Numele Klimenchenko nu se afla pe lista cu morții confirmați publicată de Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

O altă persoană a scris în același chat că unchiul lor lucra nu departe de Crocus și că nu a mai luat legătura cu el de la atac. „Sunt foarte îngrijorat", a scris nepotul sâmbătă seara.

Presa locală din regiunea Briansk, în sud-vestul Rusiei, a relatat miercuri că o femeie încă își căuta fiul, Dmitri Bașlikov, un profesor din Moscova care a mers la concert împreună cu un prieten care a reușit să scape. Numele lui Bashlykov nu se află pe lista Ministerului pentru Situații de Urgență.

Mai multe persoane dispărute au fost confirmate drept decedate între timp, cum ar fi Arseny, în vârstă de 15 ani, care a mers la concert cu mama sa, Irina Vedeneyeva. Canalul de telegrame SHOT a publicat duminică o fotografie a lui Arseny despre care a spus că i-a trimis-o bunicii sale cu puțin timp înainte de începerea concertului, împreună cu apeluri din partea „pensionarei îndurerate" pentru a ajuta la găsirea lui. Mama sa a fost deja confirmată ca fiind moartă, a precizat SHOT. Numele mamei și al fiului se află pe lista de morți confirmați publicată de Ministerul rus pentru Situații de Urgență.