Vladimir Putin și oficiali de rang înalt continuă să susțină că Ucraina ar fi avut o legătură cu atacul terorist de joi de la Moscova, dar unii dintre apropiații președintelui rus nu sunt de acord cu el, potrivit Bloomberg. Nu există nicio dovadă de implicare a Kievului în au spus patru persoane cu legături apropiate Kremlinului. În plus, aproape nimeni din elita politică și de afaceri a Rusiei nu crede că Ucraina se află în spatele atacului, au spus sursele respective pentru agenția americană de presă.

Soldat ucrainean dintr-o unitate de operatori de drone în zona Torețk, regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:53Noul articol LIVE, cu evenimentele de joi, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 763 - LIVE pe HotNews.ro:

01:34Putin le spune piloților ruși: Avioanele F-16 pot transporta arme nucleare, dar nu vor schimba lucrurile în Ucraina

Dacă țările occidentale vor furniza Ucrainei avioane de vânătoare F16, „ele nu vor schimba situația de pe câmpul de luptă”, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin în fața piloților militari, potrivit agențiile de presă rusești.

Dar avioanele de vânătoare, a mai spus el, pot transporta arme nucleare, iar Moscova va trebui să țină cont de acest lucru în planificarea sa militară.

01:02 Germania va preda Ucrainei 10.000 de obuze de artilerie din propriile stocuri militare în următoarele zile, a declarat generalul german Christian Freuding într-un interviu pentru Deutsche Welle, conform The Kyiv Independent.

00:37O delegație rusă a vizitat Coreea de Nord pentru a discuta despre cooperarea împotriva spionajului

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării împotriva spionajului, a relatat joi presa de stat KCNA, citată de Reuters.

Serghei E. Narîșkin, șeful spionajului rus, și ministrul nord-coreean al Securității de Stat, Ri Chang Dae, s-au informat reciproc cu privire la situația internațională și regională în ceea ce privește peninsula coreeană și Rusia, potrivit KCNA.

23:49 O victorie a lui Trump ne-ar lăsa „singuri împotriva lui Putin”, se teme Glucksmann

O victorie a fostului președinte american Donald Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie ar lăsa Europa „singură împotriva lui Putin”, a declarat miercuri jurnalistul și politicianul francez Raphaël Glucksmann, potrivit AFP.

22:51Rusia şi-a majorat importurile de benzină din Belarus, ca răspuns la riscul unui deficit de aprovizionare a pieţei interne, din cauza unor lucrări de reparaţii neprogramate la rafinăriile ruseşti ca urmare a atacurilor ucrainene cu dronă, au declarat pentru agenția Reuters mai multe surse din industria petrolieră.

Rusia ar fi folosit o nouă bombă ghidată pentru a ataca Harkov. Numeroase victime

22:23 Zelenski face din nou apel către occidentali să accelereze livrarea de F-16 şi Patriot

„Consolidarea apărării antiaeriene a Ucrainei şi accelerarea livrării de F-16 către Ucraina sunt misiuni vitale”, a scris el într-o postare pe reţelele sociale. „Nu există nicio justificare raţională pentru a explica de ce Patriot, care sunt multe în lume, încă nu acoperă cerul Harkovului şi al altor oraşe atacate de teroriştii ruşi”, a adăugat Zelenski.

Mai multe lovituri ruseşti au făcut miercuri cel puţin trei morţi şi aproximativ 30 de răniţi, în special la Harkov, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei.

21:25Este posibil ca Rusia să fi folosit „o nouă bombă ghidată” pentru a ataca orașul ucrainean Harkov, spun oficialii locali

Este posibil ca Rusia să fi folosit un nou tip de bombă teleghidată în atacurile aeriene asupra orașului Harkov din nord-estul Ucrainei, care au ucis cel puțin o persoană miercuri, au declarat oficiali locali, potrivit AFP.

„Este ceva între o bombă aeriană ghidată, pe care ei (rușii) au folosit-o recent, și o rachetă. Este o bombă zburătoare, ca să spunem așa”, a declarat Timoșenko la locul loviturii.

20:50 Un mort şi 16 răniţi în urma unui atac rusesc asupra oraşului Harkov

Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 16 au fost rănite miercuri într-o lovitură de rachetă rusească asupra Harkovului, al doilea oraş ca mărime al Ucrainei, situat în apropiere de graniţa cu Rusia şi vizat din ce în ce mai regulat de armata rusă, scriu AFP și Reuters.

„Conform datelor preliminare, inamicul a lovit astăzi Harkovul cu o rachetă ghidată de mare calibru pentru prima dată”, a precizat guvernatorul regiunii, Oleh Syniehubov, pe Telegram.

„Harkovul a fost lovit de bombe aeriene - pentru prima dată din 2022”, a anunţat la rândul său Serhii Bolvinov, şeful departamentului de investigaţii al poliţiei regionale, pe Facebook.

Rusia are probleme cu colectarea banilor din vânzările de petrol

20:29 Blinken se va întâlni cu Macron la Paris săptămâna viitoare pentru a discuta despre Ucraina

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, se va deplasa săptămâna viitoare în Franța, unde se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, a anunțat miercuri Departamentul de Stat, potrivit AFP.

Călătoria are loc într-un moment în care loviturile rusești în Ucraina se intensifică, iar Kievul le cere aliaților săi occidentali sisteme de apărare antiaeriană Patriot mai moderne.

19:32 Ambasadorii statelor UE discută introducerea de limite la importurile de produse agricole ucrainene

Ambasadorii statelor membre UE urmează să discute, miercuri, o nouă propunere care vizează importurile de produse agricole ucrainene, după ce unele ţări au spus că este nevoie de noi restricţii pentru a stabiliza piaţa agricolă din blocul comunitar.

18:51Rusia are probleme cu colectarea banilor pentru vânzările de petrol, băncile fiind mai atente la sancţiuni

Companiile petroliere din Rusia se confruntă cu întârzieri la plată de câteva luni, pentru ţiţeiul şi carburanţii livraţi, deoarece băncile din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au devenit mai preocupate de sancţiunile americane, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.

Kievul anunţă arestarea a doi presupuşi spioni ruşi

18:13Serviciile ucrainene demască doi agenţi ruşi, care ar fi pregătit atacuri cu rachete asupra turnului de televiziune din Kiev şi asupra Statului Major General

Forţele de ordine ucrainene au prins, la Kiev şi Odesa, doi agenţi ai serviciului rus de securitate (FSB) care pregăteau atacuri cu rachete asupra unităţilor militare, asupra turnului TV din Kiev şi asupra instalaţiilor energetice, a anunţat miercuri Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), în condiţiile în care Kievul pare să transmită în ultimele zile mesajul că îşi consolidează serviciile de spionaj şi operaţiunile speciale care vizează Rusia.

17:54VIDEO Deputatul rus Leonid Kalașnikov, șeful unei comisii din parlamentul rus pentru relațiile externe, a fost întrerupt de prezentatorul unei emisiuni TV după ce a început să spună în direct că Rusia susține acțiunile ISIS.

17:10 Patriarhul Kirill al Moscovei și Întregii Rusii a declarat miercuri că țările și popoarele străine nu trebuie să se teamă de naționalismul rusesc, deoarece acesta nu există, comentariile sale venind pentru a liniști spiritele după atacul terorist de la Moscova.

De ce se întrec rușii și ucrainenii pentru a recupera șase tancuri avariate Strv 122

16:50 Peter Szijjarto îi invită pe turiştii ruşi să vină în Ungaria cu vize Schengen

În interviul pentru agenția rusă de presă TASS, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a spus că Ungaria nu creează niciun obstacol pentru cetăţenii ruşi în ceea ce priveşte eliberarea vizelor Schengen şi i-a invitat să vină să-i viziteze ţara. „Noi eliberăm vize pentru călătorii ruşi fără probleme. Nu am schimbat metodologia de eliberare a vizelor”, a spus el, subliniind că în Ungaria „nu există nicio discriminare împotriva cetăţenilor ruşi în această privinţă”.

15:44 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba este așteptat joi în India pentru o vizită de două zile. EL se va întâlni cu omologul său indian S. Jaishankar la New Delhi și va purta, de asemenea, discuții cu un consilier adjunct pentru securitate națională, potrivit Ministerului indian al Afacerilor Externe.

India s-a abținut de la a condamna în mod explicit invazia Rusiei în Ucraina, continuând în același timp să dezvolte relații de securitate cu Statele Unite. Relațiile dintre New Delhi și Moscova datează din timpul Războiului Rece, iar Rusia rămâne de departe cel mai mare furnizor de armament al Indiei. (AFP)

15:40De ce se întrec rușii și ucrainenii pentru a recupera șase tancuri avariate Strv 122, abandonate într-o zonă de conflict din Donețk.

Forțele Moscovei și ale Kievului vor să ajungă cât mai repede la blindatele suedeze, abandonate de ucraineni în timpul luptelor. În vreme ce Ucraina speră să le repare, pentru a le refolosi, Rusia vrea probabil să le inspecteze și să facă paradă cu ele, scrie Forbes.

Zaharova: „Extrem de greu de crezut” că ISIS putea desfășura atacul de la Moscova

15:36 Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe Maria Zaharova a declarat miercuri că este „extrem de greu de crezut” că Statul Islamic ar fi avut capacitatea să lanseze atacul terorist de vinerea trecută de la Crocus City Hall din Moscova.

14:53 Polonia și Ucraina sunt aproape de a ajunge la un acord privind importurile de produse agricole, a declarat miercuri un deputat polonez pentru agenția PAP, în contextul în care Varșovia încearcă să dezamorseze protestele fermierilor.

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, va discuta miercuri la Varșovia cu omologul său ucrainean, Mykola Solsky, urmând ca joi să aibă loc o întâlnire între guvernele celor două țări.

„Suntem aproape de a rezolva aceste probleme împreună, prin dialog. Unul dintre subiecte va fi problema cerealelor, această problemă poate fi rezolvată”, a declarat Krzysztof Paszyk, liderul partidului parlamentar al Partidului Țărănesc Polonez (PSL), care face parte din coaliția de guvernare. (Reuters)

Laureați Nobel: Putin este o „amenințare directă și clară pentru întreaga umanitate”

14:37 Un grup de 39 de laureați ai Premiului Nobel, printre care se numără și scriitoarea originară din România Herta Müller, au publicat o scrisoare deschisă în care denunță regimul președintelui rus Vladimir Putin, despre care afirmă că reprezintă o „amenințare directă și clară pentru întreaga umanitate” și cer mai mult sprijin pentru Ucraina.

14:17Au realizat că pericolul sancțiunilor secundare este real”: Rusia are probleme cu încasarea banilor pe petrol din cauza băncilor din China, Turcia și Emirate

Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni la plățile pentru țiței și combustibil, deoarece băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) devin tot mai precaute din cauza sancțiunilor secundare impuse de SUA, au declarat pentru Reuters opt surse familiare cu această chestiune.

13:30: Rusia anunță că a demarat procedura de desemnare a Allei Pugaciova, legenda muzicii sovietice, drept „agent străin”. Critică la adresa războiului din Ucraina, Alla Pugaciova și soțul ei Maxim Galkin (declarat deja agent străin) au plecat în Israel în primăvara anului 2022.

Rusia va ancheta „actele teroriste” ale țărilor occidentale

13:14 Comitetul de Investigații al Federației Ruse a anunțat că va analiza o solicitare al deputaților din Duma de Stat privind necesitatea de a investiga „organizarea, finanțarea și desfășurarea de acte teroriste de către Statele Unite și alte țări occidentale împotriva Rusiei”, transmite TASS.

Deputații ruși susțin „că Statele Unite și aliații lor săvârșesc acte teroriste pe teritoriul rusesc prin intermediul grupului Statul Islamic și al serviciilor de securitate ucrainene”. Ei au cerut ca liderii politici din SUA și Ucraina și serviciile speciale ale acestor țări să răspundă penal.

12:42 Vladimir Putin a ordonat guvernului rus să analizeze modalități de a organiza o producție internă de console de jocuri, a anunțat miercuri agenția de presă de stat TASS.

Putin încearcă să facă Rusia mai puțin dependentă de bunurile de consum și electronice produse de state „ostile” din cauza sancțiunilor occidentale dure impuse Moscovei, notează Reuters.

12:35 Șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Regale Britanice (RAF) au aterizat luni la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, potrivit MApN.

Detașamentul britanic, format din aproximativ 200 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon, va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni. Aceasta este cea de-a cincea rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018, 2021 și 2022.

Cum detectează ucrainenii dronele Shahed

12:07 Vladimir Putin a avut miercuri o convorbire telefonică cu liderul militar din Mali, Assimi Goita, a anunțat miercuri Kremlinul, precizând că cei doi au convenit să creeze legături mai strânse între țările lor.

Mali a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai apropiați aliați africani ai Rusiei, forța de mercenari a Grupului Wagner fiind desfășurată acolo pentru a lupta împotriva rebelilor antiguvernamentali din această țară din Sahel.

Kremlinul a transmis că Putin și Goita au convenit să creeze legături mai strânse în ceea ce privește combaterea terorismului, agricultura, sectorul energetic și mineritul. De asemenea, Goita i-a mulțumit lui Putin pentru livrările gratuite de grâu, îngrășăminte și combustibil făcute de Rusia. (Reuters)

11:58Ministrul ungar de externe Peter Szijjártó a salutat într-un amplu interviu acordat agenției ruse TASS cooperarea „extrem de eficientă” a țării sale cu Rusia în sectorul energetic și a reiterat poziția Budapestei că Rusia nu poate fi înfrântă în Ucraina.

11:46 VIDEO Un general american a dezvăluit cum detectează ucrainenii dronele Shahed: „Au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri”.

Ucraina folosește o rețea de mii de telefoane mobile cu microfoane atașate pentru a detecta atacurile aeriene ale rușilor, în special cele cu drone explozive Shahed, a dezvăluit cel mai înat ofițer din Europa al forțelor aeriene ale Statelor Unite.

Apropiații lui Putin nu cred că Ucraina e implicată în atacul de la Moscova

10:31 Cel puțin patru civili au fost răniși în noaptea de marți spre miercuri în regiunea Harkov în urma unor lovituri rusești, au afirmat autoritățile regionale, citate de AFP.

Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Synegoubov, care a postat pe Telegram informații despre atacurile din cursul nopții, trei persoane în vârstă de 55, 56 și 64 de ani au fost „rănite" în bombardamentele rusești. O alta, în vârstă de 62 de ani, a fost „rănită" în urma unui atac cu drone, a adăugat oficialul.

09:51Aliații lui Putin nu cred de fapt că Ucraina e implicată în atacul de la Moscova și sunt șocați de eșecul serviciilor de securitate - Bloomberg.

Vladimir Putin și oficialii săi de top continuă să susțină mai voalat sau mai direct că Ucraina ar fi putut avea un rol în atacul terorist de la Moscova, dar unii dintre apropiații președintelui rus nu sunt de acord cu el, scrie Bloomberg.

09:05 Rusia a lansat azi-noapte din regiunea Kursk 13 drone explozive Shahed, potrivit contului de Telegram al forțelor aeriene ucrainene. Zece dintre ele au fost doborâte în regiunile Harkov, Sumîi și Kiev, mai notează sursa citată.

Rheinmetall primește 130 mil. euro de la UE, o parte din bani vin în România

08:47 Compania germană Rheinmetall a anunțat că a primit o finanțare de peste 130 de milioane de euro din partea UE pentru a crește producția de muniție.

Potrivit companiei, mai mult de un sfert din suma totală de 500 de milioane de euro acordată de UE în cadrul Act of Support in Ammunition Production (ASAP) pentru extinderea producției de muniție de artilerie de 155 mm și de pulberi explozive va fi direcționată către un total de șase proiecte la filialele europene ale Rheinmetall AG.

Vor fi sprijinite proiecte din Germania, Ungaria, România și Spania. România va primi 47 de milioane de euro pentru a construi o fabrică de pulberi militare, printr-un parteneriat între compania românească Romarm și Rheinmetall. Contractele de finanțare ar putea fi semnate în mai, potrivit Comisiei Europene

08:03 Armata ucraineană afirmă cu inamicul rus a avut ieri pierderi mari: 1.030 soldați, 11 tancuri, 9 alte blindate de luptă, 27 de tunuri, 1 sistem antiaerian, 41 diferite vehicule și 5 echipamente speciale.

Rușii spun că au doborât 18 ținte aeriene în Belgorod

07:40 Unitățile ruse de apărare aeriană au doborât 18 ținte deasupra regiunii Belgorod, la granița cu Ucraina, a declarat miercuri dimineață guvernatorul regional Viaceslav Gladkov. Gladkov a scris pe Telegram că o persoană a fost rănită și că au existat pagube la câteva locuințe și mașini.

Ucraina desfășoară de luni de zile atacuri aeriene asupra Belgorodului și a două regiuni învecinate, Kursk și Voronej. Aproximativ 25 de persoane ar fi fost ucise în cel mai mare atac asupra regiunii la începutul anului. De asemenea, au avut loc o serie de incursiuni terestre în regiunea Belgorod, notează Reuters.

07:04Ar trebui să dea sau nu examen de limbă oamenii din spațiul ex-sovietic, care cer redobândirea cetățeniei române? 30.000 o obțin pe an fără examen.

30:000 de persoane redobândesc anual cetățenia română fără test de limbă, în calitate de victime ale pactului Ribbentrop-Molotov. 13.000 de cetățenii se acordă în rest, acestea fiind dobândite inclusiv prin examen de limbă.

ONU: Rusia a executat cel puțin 32 de prizonieri iarna trecută

07:01 R. Moldova: Curtea Constituțională anulează legea care interzice partidului Șor să participe la alegeri. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat marți legislația care urmărea să împiedice participarea la alegeri a unui partid interzis, legat de un magnat de afaceri fugar care susține opozanții guvernului pro-european.

01:12Emmanuel Macron vrea să-l convingă pe președintele Braziliei, Lula da Silva, să sprijine Ucraina. Macron se află într-o vizită de trei zile în Brazilia. Este prima dată când un președinte francez vizitează țara în ultimii 11 ani.

00:23Cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni, capturați recent de Rusia, au fost executați între 1 decembrie 2023 și 29 februarie 2024, se arată într-un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat marți.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------