Vladimir Putin se simte încurajat să continue războiul din Ucraina cu orice preț, iar una dintre variantele posibile în viitorul apropiat este o nouă ofensivă pentru cucerirea orașului estic Harkov, spun surse apropiate de conducerea de la Moscova pentru publicația independentă Meduza, confirmând un scenariu vehiculat în ultima perioadă.

Clădiri din Harkov distruse de bombardamente ruseștiFoto: Ihor TKACHOV / AFP / Profimedia

Toate sursele Meduza din apropierea Kremlinului, din guvernul rus și din partidul prezidențial Rusia Unită sunt încrezătoare că Putin intenționează să continue războiul, pe fondul slăbiciunii percepute a Ucrainei. Însă evaluările lor cu privire la planurile care urmeză să fie puse în aplicare de Moscova diferă în acest moment.

În vreme ce unii cred că liderul de la Kremlin ar putea continua până la o victorie totală, până la Kiev, chiar cu prețul unei noi mobilizări, alții consideră că Putin și șefii militari își stabilesc „obiective mai realiste”, și anume cucerirea Harkovului și, după aceea, sfârșitul treptat al războiului.

Putin a declarat deja deschis că, pentru a opri bombardamentele constante asupra regiunii Belgorod, este necesar să se creeze o „zonă sanitară” în jurul acesteia. Această regiune a Federației Ruse se învecinează tocmai cu regiunea Harkov din Ucraina.

Potrivit surselor Meduza din rândul „elitei rusești”, oficiali de securitate de rang înalt sunt convinși că armata rusă este capabilă să cucerească Harkovul, dar că un avans în profunzime în Ucraina ar fi „dificil”.

Oricum, spun aceste surse, „din punct de vedere simbolic, aceasta este, de asemenea, o victorie”.

Sub atacurile constante ale Rusiei

Toate sursele au subliniat că nu au informații cum că decizia privind un atac de amploare asupra Harkovului ar fi fost deja luată. Însă ele sunt de acord că acesta este un „scenariu destul de probabil”, care, teoretic, ar putea necesita un nou val de mobilizare.

Regiunea Harkov a fost parțial ocupată de trupele rusești încă din primele zile ale invaziei la scară largă începută în februarie 2022.

În toamna aceluiași an, Ucraina a lansat o contraofensivă și a eliberat majoritatea orașelor și satelor din regiune. Armata rusă nu a reușit niciodată să captureze orașul Harkov, dar continuă să îl bombardeze în mod regulat.

Loviturile rusești cu rachete și drone care au vizat infrastructura energetică ucraineană pe 22 martie au lăsat aproape 700.000 de persoane din Harkov fără energie electrică.

Atacul a distrus o termocentrală și toate substațiile electrice din oraș, iar orașul a impus întreruperi programate de energie electrică.

Tehnicienii lucrează încă la repararea pagubelor și, „deși au reușit parțial să facă acest lucru, lipsa de energie electrică încă se resimte”, au anunțat luni oficialii ucraineni.

În discursul său de după câștigarea alegerilor, Putin a declarat că ia în considerare crearea unei zone tampon în regiunea Harkov pentru a opri atacurile și incursiunile în creștere în regiunile de frontieră din vestul Rusiei.

Kremlinul a confirmat existența unui astfel de plan, care, teoretic, ar presupune cucerirea de noi teritorii. Kievul a criticat comentariile liderului rus ca fiind un semn că acesta caută să escaladeze războiul.

O nouă mobilizare?

Scenariul unui atac asupra Harkovului este menționat tot mai insistent în ultima perioadă.

Zilele trecute, o altă publicație independentă, Viorstka, a scris că Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați tocmai pentru o ofensivă în orașul estic ucrainean.

Președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare „parțială” de 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, la câteva luni după ce a ordonat invazia pe scară largă a Ucrainei. Mobilizarea a determinat mii de ruși să părăsească țara și a declanșat unele proteste.

În acest an, scrie Viorstka, autoritățile ruse vor încerca să își atingă ținta printr-o serie de strategii de recrutare, fără a declara oficial o nouă campanie de mobilizare.

„Ultima dată a fost nediscriminatorie și dură, așa că acum autoritățile vor încerca probabil o mobilizare blândă și treptată, prin intermediul recruților, studenților militari, specialiștilor înrolați pentru exerciții și așa mai departe”, a declarat politologul Ilia Grașcenkov pentru publicație.

O sursă apropiată Ministerului rus al Apărării, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat pentru The Moscow Times că Kremlinul ezită în continuare să mobilizeze un număr mare de oameni.

„În general, aceasta (a doua mobilizare) este necesară. Cu toate acestea, reacția internă din partea societății (față de mobilizarea din 2022) nu a fost plăcută pentru Kremlin”, a declarat sursa.

CITEȘTE ȘI: