​Kremlinul a anunțat luni că intenționează să creeze o zonă tampon la granița cu Ucraina, pentru a se asigura că propriile teritorii sunt ferite de atacurile Kievului, confirmând o declarație făcută duminică seară de Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Rămășițele unor tancuri rusești distruse în războiul din UcrainaFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

„Pe fondul atacurilor cu drone (ucrainene) și al bombardamentelor asupra teritoriului nostru, facilități publice, clădiri rezidențiale, trebuie luate măsuri pentru a securiza aceste teritorii”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Ele pot fi securizate doar prin crearea unui fel de zonă tampon, astfel încât orice mijloc pe care inamicul îl folosește pentru a ne lovi să fie în afara razei de acțiune”, a adăugat acesta.

Explicația oferită de Kremlin într-o conferință de presă vine după ce chiar Vladimir Putin a anunțat această intenție, în discursul ținut duminică seară după victoria obținută în alegerile prezidențiale din Rusia.

„Nu exclud ca, ținând cont de evenimentele tragice care au loc astăzi, să fim obligați la un moment dat, când vom considera oportun, să creăm o anumită zonă sanitară în teritoriile aflate astăzi sub regimul de la Kiev”, a declarat Putin.

Putin a refuzat să dea mai multe detalii, dar a spus că o astfel de zonă ar trebui să fie suficient de mare pentru a împiedica armele de fabricație străină să lovească teritoriul rusesc.

El a făcut această remarcă după ce a fost întrebat dacă nu crede că este necesar ca Rusia să cucerească regiunea ucraineană Harkov, care se învecinează cu Belgorod, o provincie rusă care a fost atacată în mod regulat de forțele Kievului începând din 2022.

Autoritățile ruse au anunțat luni că două persoane au murit și alte patru au fost rănite în Belgorod, în urma unor atacuri atribuite forțelor ucrainene, care au avut loc în timpul alegerilor.

Reacție de la Kiev: o dovadă că războiul se va intensifica

Kievul a reacționat la aceste declarații, subliniind că ele reprezintă un indiciu clar că Moscova are de gând să escaladeze războiul.

„Aceasta este o dovadă directă că războiul nu va face decât să se intensifice”, a declarat consilierul prezidențial Mihailo Podoliak pentru Reuters.

„Toate acestea sunt dovezi directe că Federația Rusă nu este pregătită să trăiască în relații sociale și politice moderne, ținând cont de drepturile suverane absolute ale altor țări”, a mai spus el.

Medvedev sugera că zona tampon ar trebui să aibă 70-100 de kilometri

Rusia a încercat inițial să cucerească regiunea Harkov în februarie 2022, dar trupele Moscovei au fost respinse din cea mai mare parte a zonei în urma unei contraofensive ucrainene în septembrie, același an.

În septembrie 2022, Rusia a declarat că a anexat cele patru regiuni ucrainene Luhansk, Donețk, Zaporojie și Herson, chiar dacă nu controla în totalitate niciuna dintre ele.

Putin și Kremlinul nu au spus cu exactitate la ce fel de zone tampon se referă, dar vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev a oferit anul trecut mai multe detalii despre intențiile Rusiei.

Medvedev a spus că trebuie să „îi dăm afară pe toți străinii care se află acolo în sensul larg al cuvântului și să creăm o zonă tampon care să nu permită utilizarea niciunui tip de armament care funcționează la distanțe medii și scurte, adică 70-100 de kilometri”.

Rusia va trebui să avanseze mai departe în Ucraina dacă nu se vor crea astfel de zone, a spus el, cucerind capitala Kiev sau chiar orașul Liov, din vestul Ucrainei.