Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că atacul de la sala de concerte din Moscova este „parte a atacurilor regimului de la Kiev împotriva Rusiei", deși a recunoscut că atentatul a fost comis de Statul Islamic. „Ne interesează cine beneficiază de pe urma acestui lucru", a spus Putin, adăugând că atacul este un "act de intimidare". Pe de altă parte, pe front, forțele Kievului se află într-o situație „dificilă” în apropiere de orașul Ceasiv Iar, în Donețk, unde Rusia își concentrează ofensiva, a anunțat armata ucraineană.

Soldați ucraineni cu un vehicul de luptă BWP în zona Lîman, regiunea DonețkFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:40Noul articol LIVE, cu evenimentele de miercuri, este aici

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 762 - LIVE pe HotNews.ro:

01:14Emmanuel Macron vrea să-l convingă pe președintele Braziliei, Lula da Silva, să sprijine Ucraina

Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-l convingă pe omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, să sprijine Ucraina. Macron se află într-o vizită de trei zile în Brazilia, scrie Bloomberg, citat de The Kyiv Independent.

Este prima dată când un președinte francez vizitează țara în ultimii 11 ani.

„În centrul agendei sale va fi încercarea de a-l convinge pe președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva să ia atitudine față de război”, a informat Bloomberg.

Țările participante la coaliția pentru vehicule blindate pentru Ucraina

23:39Cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni, capturați recent de Rusia, au fost executați între 1 decembrie 2023 și 29 februarie 2024, se arată într-un raport din luna martie al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Rapoarte despre prizonierii de război ucraineni torturați sau uciși în timp ce se aflau în custodia Rusiei au apărut de la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Până la sfârșitul lunii februarie, Procuratura Generală din Ucraina a declarat că sunt în desfășurare 19 anchete penale cu privire la execuția a 45 de prizonieri ucraineni.

23:06Franța va putea în curând să furnizeze Ucrainei 78 de obuziere Caesar și și-a sporit producția de obuze de artilerie pentru a satisface cele mai urgente nevoi ale Kievului, a informat Associated Press, citând ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.

În ianuarie, Lecornu a prezentat un plan pentru Kiev, Paris și alți aliați pentru a finanța în comun 78 de obuziere Caesar pentru Ucraina. Vorbind la o conferință de presă din 26 martie, ministrul a spus că Franța, Ucraina și Danemarca au ajuns la un acord care va permite Parisului să „livreze rapid” sistemele de artilerie.

22:29Țările participante la coaliția pentru vehicule blindate pentru Ucraina, o inițiativă a Poloniei și Germaniei, s-au întâlnit pentru prima dată la Varșovia pe 26 martie, a anunțat Ministerul Apărării din Ucraina.

Unele dintre țările implicate în coaliție includ Marea Britanie, Italia și Suedia.

În cadrul întâlnirii de la Varșovia, participanții „au dezvoltat o poziție consolidată în ceea ce privește consolidarea flotei tehnice a Forțelor Armate ale Ucrainei cu anumite mostre de vehicule blindate”, a informat Ministerul Apărării al Ucrainei, conform The Kyiv Independent.

„Monstrul rusesc va fi anihilat”: Mesajul lui Oleksii Danilov după ce Zelenski l-a înlocuit din funcție

22:03 Justiţia rusă prelungeşte detenţia jurnalistului american Evan Gershkovich până la 30 iunie

Un tribunal rus a prelungit marţi - până la 30 iunie - detenţia provizorie a jurnalistului american Evan Gershkovich, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la arestarea acestuia în urma unor acuzaţii de „spionaj” pe care acesta le respinge, relatează AFP.

„Tribunalul Municipal al Moscovei a examinat o cerere a autorităţilor însărcinate cu ancheta preliminară şi a prelungit durata detenţiei lui 'Evan Gershkovich până la 30 iunie 2024”, anunţă pe Telegram serviciul de presă al tribunalelor din capitala rusă.

21:40 Zelenski îl înlocuiește pe Oleksii Danilov cu

şeful serviciului de informații externe, Oleksandr Litvinenko

Președintele Volodimir Zelenski l-a demis marți pe secretarul consiliului de securitate națională al Ucrainei și l-a înlocuit cu șeful agenției sale de spionaj extern, într-o nouă remaniere care urmează revizuirii înaltului comandament militar de luna trecută, potrivit Reuters.

Zelenski l-a numit în fruntea consiliului pe Oleksandr Litvinenko, în vârstă de 51 de ani, șeful serviciului de informații externe, care nu are aproape niciun fel de profil public.

21:32 Mai mulți oameni din cercul restrâns al lui Vladimir Putin nu cred că există nicio dovadă care să arate implicarea Ucrainei în atacul terorist care a avut loc vineri seara, în afara Moscovei, scrie Bloomberg, care citează surse anonime.

20:55 Zelenski se întâlnește la Kiev cu președintele Parlamentului estonian

Președintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu o delegație estoniană condusă de Lauri Hussar, președintele parlamentului estonian, potrivit Kyiv Independent..

„Am discutat despre asistența suplimentară pentru Ucraina din partea Estoniei și a altor parteneri, precum și despre progresele înregistrate în pregătirea unui acord bilateral de securitate”, a declarat Zelenski, potrivit canalului său Telegram.

Estonia este unul dintre principalii donatori militari ai Ucrainei în ceea ce privește produsul intern brut (PIB), potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială. În următorii patru ani, Tallinn intenționează să aloce 0,25% din PIB-ul său pentru asistență militară pentru Kiev.

FSB a admis marți că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat terorist

18:50 Rusia nu are nevoie de ajutor occidental pentru a investiga atentatul de la sala de concerte Crocus City Hall, de lângă Moscova, a declarat marţi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, denunţând că Occidentul acţionează pe baza „dublului standard”.

„Sunt sigur că ne putem descurca şi singuri cu această anchetă”, a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune cu omologul său namibian, Peya Mushelenga.

În cazul acceptării ajutorului din partea ţărilor occidentale, acestea ar acţiona „clar în baza dublului standard” pentru „a-şi promova” versiunea care le convine lor asupra atentatului, a declarat ministrul rus de externe.

18:26 Oleksii Danilov, fostul secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „monstrul rusesc va fi anihilat” în primul său mesaj după ce președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit marți din funcție.

18:02Alexandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) de la Moscova, a admis marți că Statele Unite au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat terorist în capitala sa, el afirmând însă că avertismentul a fost unul „general”.

17:29UE şi Moldova au decis, marţi, să prelungească valabilitatea actualului lor acord privind transportul rutier până la 31 decembrie 2025. Acordul urmăreşte să sprijine Moldova în privinţa accesului la pieţele mondiale prin facilitarea tranzitului prin ţările UE şi, de asemenea, prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piaţa UE.

Acest acord cu Moldova, semnat pentru prima dată la 29 iunie 2022, a sporit substanţial exporturile rutiere din Moldova către UE, în beneficiul ambelor economii.

Acesta a fost instituit în urma pierderii unor rute de transport importante care trec prin porturile de la Marea Neagră şi pieţele de export din Ucraina către estul Ucrainei, cauzată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Prin liberalizarea parţială a transportului rutier de mărfuri prin acordarea de drepturi de tranzit şi de transport bilateral transportatorilor din Republica Moldova şi din UE pentru teritoriile lor respective, acordul contribuie la o mai bună ancorare a pieţei Republicii Moldova în UE.

Acordul a consolidat, de asemenea, culoarele de solidaritate UE-Ucraina, facilitând transportul rutier între UE şi Moldova, care este o ţară de tranzit importantă pentru exporturile şi importurile ucrainene.

Ucraina cere din nou sisteme Patriot pentru a face față atacurilor aeriene rusești

16:48Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut din nou Occidentului, după ultimele atacuri aeriene masive lansate de Rusia, să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană Patriot, afirmând că acestea sunt acum singura armă de care Ucraina are nevoie disperată pentru protecție.

„Dă-ne blestemele de Patriot. Dacă am avea suficiente sisteme de apărare aeriană, și anume Patriot, am fi capabili să protejăm nu numai viețile poporului nostru, ci și economia noastră de distrugere”, a transmis el într-un interviu acordat Politico.

Kuleba a menționat că aceste sisteme ar ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea situației de pe linia frontului, unde aviația rusă folosește pe scară largă bombe aeriene care ajută forțele de ocupație ruse să avanseze.

Kuleba a explicat că o astfel de bombă este o armă de care „nu poți fugi” dacă ești ținta ei. „Îți cade în cap și distruge totul. Așa pierdem teren și singura modalitate de a preveni acest lucru este să doborâm avioanele care transportă bombe. Avem nevoie de sisteme de apărare aeriană în prima linie”, a adăugat ministrul de externe de la Kiev.

16:14Importurile zilnice de energie electrică ale Ucrainei vor atinge cel mai mare nivel în acest an, după ce o serie de lovituri cu rachete rusești asupra infrastructurii critice au provocat întreruperi de curent în multe regiuni, a anunțat ministerul Energiei de la Kiev, transmite Reuters.

Atacurile, dintre care cel mai mare au avut loc vineri, au cauzat daune majore instalațiilor de generare și transport, forțând Kievul să oprească exporturile de energie.

Se estimează că importurile de energie electrică vor ajunge marți la 18.649 de megawați oră (MWh), față de 14.900 de MWh duminică, a anunțat ministerul într-un comunicat.

15:52Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe Oleksii Danilovdin funcția de secretar al Consiliului Național de Securitate de la Kiev, anunță agenția Ukrinform, citată de Reuters.

Șeful FSB susține că serviciile secrete ucrainene sunt implicate în atacul din Moscova

15:33Șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), Alexander Bortnikov, a declarat marți că atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova a fost pregătit de islamişti radicali cu sprijinul serviciilor de informații ucrainene, potrivit Unian și Interfax.

14:30 Un tribunal rus a prelungit marți arestul preventiv al lui Evan Gershkovich, un reporter al Wall Street Journal, arestat în urmă cu aproape un an sub suspiciunea de spionaj în timp ce se afla într-o călătorie de documentare în orașul Ekaterinburg, scrie Reuters.

14:05Ministrul adjunct al Externelor din Polonia, Andrzej Szejna, a declarat marți pentru postul de radio RMF 24 că în cadrul Alianței Nord-Atlantice se analizează diverse variante, inclusiv doborârea rachetelor rusești, atunci când se află aproape de granițele NATO.

13:48Guvernul francez ar putea rechiziționa fabrici de muniții și armament, o măsură excepțională impusă de regulă pe timp de război, pentru a accelera producția și livrările către forțele armate ucrainene, a declarat marți ministrul apărării Sebastien Lecornu.

13:30EXCLUSIV Verdictul unui politolog rus după atentatul de la Moscova: „În ultimii 15 ani, forțele de ordine s-au ocupat mai mult cu lupta împotriva opoziției decât cu terorismul”

Rusia se pregătește pentru o nouă tentativă de capturare a Harkovului

13:05VIDEONikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că Ucraina este „desigur” în spatele atacului terorist ce a avut loc vineri seara la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova.

11:43Un asalt masiv rusesc pentru capturarea Harkovului e „un scenariu probabil”

Vladimir Putin se simte încurajat să continue războiul din Ucraina cu orice preț, iar una dintre variantele posibile în viitorul apropiat este o nouă ofensivă pentru cucerirea orașului estic Harkov, spun surse apropiate de conducerea de la Moscova pentru publicația independentă Meduza, confirmând un scenariu vehiculat în ultima perioadă.

11:28Trei persoane au fost rănite în cursul nopții în timpul unui atac ucrainean asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat marți guvernatorul Viaceslav Gladkov, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit oficialului, localitatea Golovchino, situată la aproximativ 20 de kilometri de granița cu regiunea ucraineană Sumî, ar fi fost lovită de ucraineni.

11:15Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că omologul său rus Vladimir Putin este o „fiară bolnavă şi cinică", după ce şeful Kremlinului a acuzat din nou Ucraina că se află într-un fel sau altul în spatele atacului de vineri seară asupra sălii de concerte din Moscova, în ciuda faptului că atentatul soldat cu aproape 140 de morţi a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic (SI), informează EFE.

10:56Răspunsul Rusiei la atacul terorist de vineri la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova tensionează relațiile cu unul dintre aliații săi istorici din Asia Centrală.

10:05Navă de război ucraineană capturată de ruși, lovită cu o rachetă Neptun

Ucraina a revendicat încă o lovitură reușită asupra Flotei ruse a Mării Negre. Purtătorul de cuvânt al marinei ucrainene, Dmitro Pletenchuk, a declarat că nava de debarcare Konstantin Olshansky, pe care Rusia a capturat-o de la Ucraina în 2014, a fost lovită cu o rachetă Neptun, conform Reuters și The Kyiv Independent.

„În prezent, această navă nu este capabilă de luptă", a spus Pletenchuk.

Propagandistul rus Vladimir Soloviov, invitat să-și mute studioul în Belgorod

09:50Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din Rusia, a fost invitat către locuitorii din Belgorod să își mute studioul în regiunea bombardată frecvent în ultimă vreme, după ce propagandistul a spus că populația se „isterizează" degeaba din cauza loviturilor tot mai dese, potrivit Meduza.

09:10Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a declarat marți că a reținut membrii a unui grup infracțional organizat, din care făceau parte și oficiali din cadrul ministerului rus al Economiei al țării, relatează agenția de știri Interfax, preluată de Reuters.

08:11Sistemele de apărare ucraineană au doborât toate cele 12 drone de atac lansate în cursul nopții de Rusia, au anunțat marți forțele aeriene ale Kievului într-un comunicat, citat de Reuters.

Dronele de fabricație iraniană au fost distruse deasupra regiunilor Nikolaev (sud) și Harkov (est).

07:43Orice summit internațional pentru pacea din Ucraina de la care va fi exclusă Rusia este pur și simplu „absurd” și va eșua, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu publicat marți, notează Reuters.

07:14Ce urmărește Rusia prin construirea unei a doua centrale nucleare în Turcia?

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Forțele ucrainene se află într-o situație „dificilă” în apropiere de orașul Ceasiv Iar, în estul țării, unde Rusia își concentrează ofensiva, a anunțat luni armata ucraineană.
  • Putin se întreabă de ce atacatorii de la Moscova fugeau în Ucraina: „Cine îi aștepta acolo?”.
  • Comitetul de Instrucţie al Rusiei a cerut luni arestarea preventivă pentru două luni în cazul altor trei persoane, pe lângă cele patru implicate direct în atentatul brutal comis vineri seară în sala de concerte Crocus City Hall.
  • Soţia opozantului Vladimir Kara-Murza, Evghenia Kara-Murza, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi.
  • Casa Albă a respins luni legătura făcută de Rusia între Ucraina şi atacul terorist care a ucis 137 de persoane într-o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, scrie Reuters.
  • Militarii ucraineni au publicat o nouă înregistrare video cu explozia spectaculoasă a unui tanc rusesc după ce acesta suferă o detonare a munițiilor de la bord. În cazul de față este vorba de un tanc T-80 lovit de o dronă FPV.
  • Uniunea Europeană și-a dublat capacitatea de producție de obuze într-un an, până la un milion, pentru a aproviziona Ucraina, și o va dubla din nou pentru a ajunge la două milioane anual în 2025.

----------------