Forțele ucrainene se află într-o situație „dificilă” în apropiere de orașul Ceasiv Iar, în estul țării, unde Rusia își concentrează ofensiva, a anunțat luni armata ucraineană, potrivit AFP.

Soldați ruși în DonețkFoto: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Moscova a făcut progrese pe acest front în ultimele luni, forțându-și avantajul, în timp ce Kievul se confruntă cu o penurie de muniții furnizate de aliații săi occidentali.

„Situația în ceea ce privește Ceasiv Iar este dificilă și tensionată, iar aceasta nu este prima zi” în care se întâmplă acest lucru, a declarat Oleg Kalașnikov, ofițer de presă în cadrul Brigăzii 26 de artilerie din Ucraina.

„Astăzi (luni) se concentrează operațiunile de asalt ale inamicului. Aceștia încearcă să străpungă apărarea noastră pentru a ajunge la Ceasiv Iar”, a adăugat el.

El a adăugat că Rusia și-a intensificat utilizarea de bombe ghidate puternice în zonă și că „le lansează asupra zonelor populate și asupra pozițiilor noastre fortificate”.

Ucraina se află în defensivă de mai multe luni din cauza lipsei de muniție. Un pachet de ajutor de 60 de miliarde de dolari (55 de miliarde de euro) promis de Washington este blocat de luni de zile din cauza rivalităților politice dintre republicani și democrați în Congresul american.

Vineri, comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat că o ofensivă de vară a Rusiei, implicând 100.000 de soldați, este „posibilă”, dar că aceasta este „cea mai sumbră prognoză”.

Armata rusă a susţinut sâmbătă că a preluat controlul asupra satului Ivanivske de lângă Bahmut, în estul Ucrainei, ceea ce ar constitui un nou avans într-o zonă importantă în care Rusia se află în ofensivă de mai multe săptămâni, scrie AFP.

Forţele Moscovei au „eliberat satul Krasnoe”, fosta denumire rusească a localităţii Ivanivske, a transmis Ministerul rus al Apărării.

La sfârşitul lunii februarie, Ucraina a raportat lupte grele în zonă, în timp ce soldaţii ruşi încercau să avanseze spre Ceasiv Iar, un oraş cheie, după Bahmut, care a fost ocupat începând din mai 2023.