Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat marți că Ucraina este „desigur” în spatele atacului terorist ce a avut loc vineri seara la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova, relatează Reuters.

Vladimir Putin si Nikolai PatrusevFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Patrușev, care este considerat de unii analiști „succesorul aparent” al președintelui Vladimir Putin, a făcut fugitiv comentariul după ce un reporter l-a întrebat dacă în spatele atacului este „ISIS sau Ucraina?”.

„Desigur că Ucraina”, a răspuns Patrușev, potrivit unei înregistrări video publicate de canalul rusesc de știri SHOT.

O analiză publicată de HotNews.ro cu o zi în urmă arăta că mass-media rusă și propagandiștii Moscovei au ignorat aproape complet faptul că organizația teroristă ISIS-K, o ramură a Statului Islamic, a revendicat încă de vineri noaptea atacul terorist.

​De exemplu, Vladimir Putin a evitat orice referire la organizația teroristă islamistă în prima sa intervenție privind atentatul de la Moscova, menționând în schimb o presupusă conexiune ucraineană, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a pus direct sub semnul întrebării varianta implicării ISIS, iar televiziunilor de stat li s-ar fi ordonat să marșeze pe presupusa implicare a Kievului în atac.

Vladimir Putin a declarat că autorii atentatului terorist se pregăteau să fugă în Ucraina

Într-o nouă intervenție avută asupra subiectului luni seara, liderul de la Kremlin a admis că atentatul a fost comis de „islamiști radicali”, dar a spus despre aceștia că au încercat să fugă în Ucraina.

„Știm că (această) crimă a fost comisă de islamiști radicali cu o ideologie împotriva căreia lumea islamică însăși luptă de secole”, a declarat el în cadrul unei ședințe de guvern, menționând pentru prima dată această legătură, la trei zile după ce atacul a fost revendicat de ISIS-K.

„Știm cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei și a poporului său. Ceea ce ne interesează este cine a ordonat-o”, a adăugat el. Putin a repetat apoi că atacatorii, după atacul care s-a soldat cu cel puțin 139 de morți și peste 182 de răniți, au încercat să fugă pe teritoriul ucrainean înainte de a fi arestați.

„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriștii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aștepta acolo? Cei care susțin regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii și susținători ai terorismului, dar apar multe întrebări”, a declarat președintele rus.

Noile sale comentarii au venit după ce acesta și FSB, Serviciul de Securitate de la Moscova, nu au făcut nicio referire la o eventuală implicare a jihadiștilor, făcând aluzie la o pistă ucraineană negată cu vehemență de Kiev și de Occident.

Cu toate acestea, luni seara, Putin a insinuat din nou că atacul ar putea avea legătură cu Kievul și cu susținătorii săi. „Imediat, ne întrebăm cine beneficiază de pe urma acestui lucru? Această atrocitate poate fi un nou episod din seria de încercări ale celor care, începând din 2014, luptă împotriva țării noastre prin intermediul regimului neonazist de la Kiev”, a spus Vladimir Putin.

Volodimir Zelenski a negat din nou orice implicare a Ucrainei în atacul de la Moscova

Comentând noile acuzații formulate de Putin, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni noaptea în timpul intervenției sale televizate zilnice că liderul de la Kremlin este o „fiară bolnavă şi cinică”.

„Putin a vorbit din nou pentru sine astăzi, lucru care a fost retransmis la televizor. Încă o dată, a dat vina pe Ucraina. Fiară bolnavă şi cinică", a comentat Zelenski în discursul său nocturn tradiţional.

Zelenski a adăugat că, în mintea lui Putin, „toţi sunt terorişti, în afară de el, deşi alimentează teroarea de două decenii”.

„Putin este cea mai mare fereastră pentru teroare. El şi serviciile sale speciale. Când va dispărea, la fel se va întâmpla şi cu cererea de teroare şi violenţă (...)”, a subliniat el.

Zelenski a folosit intenționat cuvântul „fereastră", acelaşi folosit de şeful Kremlinului şi de aparatul de securitate al preşedinţiei ruse atunci când au afirmat că Ucraina le-a oferit teroriştilor implicaţi în atacul asupra sălii de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova un spaţiu pentru evadare din Rusia în ţara vecină, peste graniţa ruso-ucraineană.

SUA afirmă că au avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atentat terorist în capitala sa

Casa Albă a declarat vineri seara că ​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari" la Moscova.

„La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Potrivit acesteia, administrația președintelui Joe Biden implementează de mult o politică a „obligației de a avertiza”, conform căreia Statele Unite atenționează țările vizate atunci când primesc informații despre amenințări specifice de răpire sau asasinat.

Ambasada americană din Rusia i-a avertizat și pe 20 februarie pe americani să aibă planuri de evacuare, invocând amenințarea cu atacuri la Moscova și de-a lungul graniței ruse cu Ucraina. Aceeași ambasadă a emis și pe 8 martie un avertisment potrivit căruia „extremiștii au planuri iminente de a ataca adunări mari la Moscova” și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de aglomerările de persoane cel puțin în următoarele 48 de ore.

Ambasada Marii Britanii din Rusia a preluat și ea avertismentul emis de SUA.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.