​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari" la Moscova, a anunțat vineri seară Casa Albă, la câteva ore după atacul care a ucis peste 60 de persoane într-o sală de concerte din apropierea capitalei, transmite AFP.

Atentat la MoscovaFoto: Gripas Yuri/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse", a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Potrivit acesteia, administrația președintelui Joe Biden implementează de mult o politică a „obligației de a avertiza”, conform căreia Statele Unite atenționează țările vizate atunci când primesc informații despre amenințări specifice de răpire sau asasinat.

Ambasada americană din federația Rusă i-a avertizat și pe 20 februarie pe americani să aibă planuri de evacuare, invocând amenințarea cu atacuri la Moscova și de-a lungul graniței ruse cu Ucraina.

Aceeași ambasadă a emis și pe 8 martie un avertisment potrivit căruia „extremiștii au planuri iminente de a ataca adunări mari la Moscova” și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de aglomerările de persoane cel puțin în următoarele 48 de ore.

Ambasada Marii Britanii din Rusia a preluat și ea avertismentul emis de SUA.

Cu o zi înainte, pe 7 martie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) afirmase că agenții săi au dejucat un potențial atac terorist al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova. Agenții FSB au ucis mai mulți militanți care plănuiau atacul, potrivit TASS.