Oleksii Danilov, fostul secretar al Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat că „monstrul rusesc va fi anihilat” în primul său mesaj după ce președintele Volodimir Zelenski l-a înlocuit marți din funcție.

Oleksii Danilov (al doilea din stanga) alaturi de lideri militari si sefi ai serviciilor de informatii de la KievFoto: Kirill Chubotin-Ukrinform / Sipa Press / Profimedia Images

„4 ani 5 luni și 24 de zile ca Secretar al Consiliului Național de Securitate și Apărare a Ucrainei. O slujbă căreia i-am fost dedicat până la sfârșit. Zile de care nu îmi este rușine. Ore care au trecut ca fulgerul. Sunt recunoscător sorții pentru că mi-a oferit ocazia să îmi servesc țara și poporul în vremuri de pace și război”, a transmis Danilov într-un mesaj publicat pe pagina sa de „X”, fosta rețea de socializare Twitter.

În pofida faptului că Zelenski l-a înlocuit pe neașteptate din funcție marți, Danilov a transmis că „sunt recunoscător Președintelui Ucrainei pentru încrederea sa și oportunitatea de a fi implicat în scrierea Marii Istorii în acest moment al celei mai mari provocări și celei mai mari înălțări”.

El și-a exprimat totodată recunoștința pentru toți „profesioniștii adevărați” cu care a lucrat în această funcție, afirmând că atât el, cât și aceștia, vor continua să își aducă aportul la victoria Ucrainei.

„Lucrul principal pe care trebuie să îl ținem mereu minte și pe care eu l-am spus întotdeauna este să nu ne temem, niciodată și de nimeni, să mergem înainte și să credem în Ucraina, să credem în poporul Ucrainei”, a subliniat el.

Danilov vorbește în mesajul său de adio de prăbușirea Rusiei

„Monstrul rusesc va fi anihilat, bizara creatură se va prăbuși și va dispărea în abisul istoriei - iar acest lucru va fi făcut de un războinic ucrainean, care are istoria noastră, destinul nostru și misiunea noastră - să fie o sabie în întuneric; un străjer pe Zid; un scut protejând regatul oamenilor! Vă mulțumesc tuturor! Glorie Ucrainei!”, și-a încheiat Danilov mesajul.

Danilov, cunoscut pentru declarațiile sale belicoase, vorbise despre dispariția Rusiei și într-un interviu acordat ziarului britanic The Daily Telegraph pe 15 martie. Întrebat despre perspectiva desfășurării de trupe occidentale în Ucraina, Oleksii Danilov a răspuns:

„Nu avem nevoie de soldații voștri, avem nevoie de ajutor cu arme. Dacă se oferă astfel de asistență atunci suntem pregătiți să punem capăt problemei Rusia odată pentru totdeauna”.

Demiterea lui Danilov din funcția de secretar al Consiliului de Securitate de la Kiev a fost anunțată marți printr-un decret publicat pe site-ul Administrației Prezidențiale a lui Zelenski. Tot prin decret președintele ucrainean l-a numit pe Oleksandr Litvinenko, fostul șef al Serviciului de Informații Externe al Ucrainei, în locul lui Danilov.

Spre deosebire de înlocuirea din funcție a generalului Valeri Zalujnîi, fostul comandant-șef al armatei ucrainene, după luni de speculații și zvonuri în acest sens, demiterea lui Danilov reprezintă o surpriză totală.

Administrația Prezidențială de la Kiev nu a comentat deocamdată în niciun fel știrea, fiind probabil ca Zelenski să vorbească despre acest subiect în discursul său televizat de la sfârșitul zilei.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.