Ministerul rus al Apărării a declarat luni că forțele sale au distrus 11 drone lansate de Ucraina deasupra regiunii Rostov din sud-vestul Rusiei. Un oficial rus a anunțat că un incendiu s-a produs la una dintre cele mai mari termocentrale din regiune iar autoritățile investighează cauzele.

Clădire avariată în Kiev după un atac rusesc cu rachete balisticeFoto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Forțele ucrainene se află într-o situație „dificilă” în apropiere de orașul Ceasiv Iar, în estul țării, unde Rusia își concentrează ofensiva, a anunțat luni armata ucraineană
  • Putin se întreabă de ce atacatorii de la Moscova fugeau în Ucraina: „Cine îi aștepta acolo?”
  • Comitetul de Instrucţie al Rusiei a cerut luni arestarea preventivă pentru două luni în cazul altor trei persoane, pe lângă cele patru implicate direct în atentatul brutal comis vineri seară în sala de concerte Crocus City Hall
  • Soţia opozantului Vladimir Kara-Murza, Evghenia Kara-Murza, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi
  • Casa Albă a respins luni legătura făcută de Rusia între Ucraina şi atacul terorist care a ucis 137 de persoane într-o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, scrie Reuters.
  • Militarii ucraineni au publicat o nouă înregistrare video cu explozia spectaculoasă a unui tanc rusesc după ce acesta suferă o detonare a munițiilor de la bord. În cazul de față este vorba de un tanc T-80 lovit de o dronă FPV
  • Uniunea Europeană și-a dublat capacitatea de producție de obuze într-un an, până la un milion, pentru a aproviziona Ucraina, și o va dubla din nou pentru a ajunge la două milioane anual în 2025

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 761 - LIVE pe HotNews.ro:

00:42Uniunea Europeană și-a dublat capacitatea de producție de obuze într-un an, până la un milion, pentru a aproviziona Ucraina, și o va dubla din nou pentru a ajunge la două milioane anual în 2025, a explicat comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton.

Într-un interviu acordat postului de radio France Inter, Breton a recunoscut că „un milion [de obuze] nu este suficient, dar este ceea ce s-a promis” în urmă cu un an Ucrainei, ceea ce înseamnă că „acea promisiune a fost îndeplinită”.

22:58Situație dificilă în apropiere de Ceasiv Iar, potrivit armatei ucrainene

Forțele ucrainene se află într-o situație „dificilă” în apropiere de orașul Ceasiv Iar, în estul țării, unde Rusia își concentrează ofensiva, a anunțat luni armata ucraineană, potrivit AFP.

Moscova a făcut progrese pe acest front în ultimele luni, forțându-și avantajul, în timp ce Kievul se confruntă cu o penurie de muniții furnizate de aliații săi occidentali.

22:28Soţia opozantului Vladimir Kara-Murza, Evghenia Kara-Murza, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi

Soţia lui Vladimir Kara-Murza, un opozant care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, se declară în favoarea unui schimb de deţinuţi politici atunci când „vieţile oamenilor sunt în joc”, după ce anturajul lui Alaksei Navalnîi, căruia Vladimir Kara-Murza îi era un vechi prieten, a anunţat că un acord cu autorităţile ruse în vederea unui schimb era ”în curs şi în faza finală” înainte de moartea acestuia la jumătatea lui februarie într-o colonie penitenciară în Arctica, relatează AFP.

Întrabată dacă există negocieri similare în cazul lui Vladimir Kara-Murza, alt lider al opoziţiei, soţia acestuia, Evghenia, a răspuns că nu ştie dacă există ”negocieri active”.

„Însă ştiu că era o metodă de eliberare a anumitor disidenţi în perioada sovietică. Cred că dacă aacest lucru a fost posibil în epoca sovietică, în timpul Războilui Rece (...), este cu siguranţă posibil în prezent”, a declart ea într-o conferinţă de presă irganizată de către Asociaţia Corespondenţilor la ONU (ACANU).

20:35Putin se întreabă de ce atacatorii de la Moscova fugeau în Ucraina: „Cine îi aștepta acolo?”

Vladimir Putin a declarat luni că atacul asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, revendicat de gruparea Stat Islamic, a fost comis de „islamiști radicali”, despre care a spus că au încercat să fugă în Ucraina, potrivit AFP.

„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriștii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aștepta acolo? Cei care susțin regimul de la Kiev nu vor să fie complici ai terorii și susținători ai terorismului, dar apar multe întrebări”, a declarat președintele rus.

19:48Casa Albă a respins luni legătura făcută de Rusia între Ucraina şi atacul terorist care a ucis 137 de persoane într-o sală de concerte dintr-o suburbie a Moscovei, scrie Reuters.

„Nu există nicio legătură cu Ucraina. Este doar o nouă propagandă a Kremlinului", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional pentru Securitate, John Kirby, în cadrul unui briefing.

Alți trei suspecţi arestați preventiv în cazul atacului armat de la Moscova

19:10Comitetul de Instrucţie al Rusiei a cerut luni arestarea preventivă pentru două luni în cazul altor trei persoane, pe lângă cele patru implicate direct în atentatul brutal comis vineri seară în sala de concerte Crocus City Hall din apropiere de Moscova şi soldat cu cel puţin 137 de morţi şi 182 de răniţi, dintre care 97 sunt în continuare internaţi, a anunţat o instanţă din capitala rusă, relatează agenţiile AFP şi EFE.

18:57Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Franţa a „propus atât serviciilor ruse, cât şi partenerilor noştri din regiune, o cooperare sporită” în urma atentatului sângeros de la Moscova revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic (SI). În pofida tensiunilor puternice între Moscova şi Paris din cauza Războiului din Ucraina, Macron a precizat că Franţa intenţionează să menţină relaţii cu Rusia în ceea ce privește lupta împotriva terorismului.

18:24Militarii ucraineni au publicat o nouă înregistrare video cu explozia spectaculoasă a unui tanc rusesc după ce acesta suferă o detonare a munițiilor de la bord. În cazul de față este vorba de un tanc T-80 lovit de o dronă FPV:

17:48Statele Unite au inclus luni pe lista de sancțiuni doi antreprenori din Rusia și alte 18 companii ce nu erau vizate până acum de penalități economice ale Washingtonului în legătură cu războiul din Ucraina. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Departamentului Trezoreriei americane, 15 dintre companii au sediul în Rusia și celelalte 3 sunt companii străine cu sediul în Cipru, Emiratele Arabe Unite și Estonia.

Rusia a lansat 190 de rachete, 140 de drone și 700 de bombe aeriene împotriva Ucrainei în ultima săptămână, spune Kievul

17:30 Costul reparării pagubelor provocate de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice ucrainene de săptămâna trecută se va ridica, probabil, la „miliarde”, a declarat ministrul Energiei din această țară.

În ceea ce privește costul reparațiilor, „cifrele reale vor fi după evaluarea pagubelor, dar cred că este vorba de miliarde, cu siguranță”, a declarat reporterilor German Gerashchenko.

17:00 Ambasada SUA la Budapesta a publicat un clip video care vizează ultima călătorie a ministrului ungar de externe Péter Szijjártó în Rusia, subliniind că alte țări din regiune și-au redus dependența de energia rusă, în timp ce conducerea Ungariei a ales să nu facă acest lucru.

16:45Ministerul ucrainean de Externe a declarat că Rusia a lansat 190 de rachete, 140 de drone și 700 de bombe aeriene împotriva Ucrainei în ultima săptămână.

„Apărătorii noștri din ceruri doboară practic toate țintele, dar chiar și cei mai agili au nevoie de sprijin pentru a ne apăra poporul de teroarea Rusiei”, a declarat ministerul într-o postare pe X.

16:00 Ambasadorul Rusiei în Polonia nu s-a prezentat luni la ministerul de externe de la Varșovia, unde a fost convocat pentru discuții, un gest de sfidare diplomatică extrem de rar.

15:46Circa 900 pacienţi dintr-un spital din Moscova au fost evacuaţi luni în urma unei alerte cu bombă, printre cei internaţi acolo numărându-se şi răniţi în urma atacului armat comis vineri seară în sala de concerte Crocus City Hall, relatează presa rusă citată de agenţia EFE și Agerpres.

15:30 Bilanțul răniților în atacul cu rachete asupra Kievului a crescut la 9, potrivit autorităților ucrainene, citate de Sky News.

Acesta este al treilea atac cu rachete rusești asupra Kievului în doar cinci zile.

Două rachete balistice au fost doborâte de apărarea aeriană ucraineană deasupra Kievului

14:43Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a mulțumit pompierilor care au intervenit luni după atacul rusesc de la Kiev, soldat cu cinci răniți.

„Teroriștii ruși au lansat rachete balistice asupra Kievului. Din nefericire, case dintr-un cartier au fost avariate", a declarat liderul ucrainean într-o postare pe X.

„Până în acest moment, au fost raportate 5 persoane rănite. Se lucrează la îndepărtarea molozului. Reiterăm că Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană, care să asigure siguranța orașelor noastre și să salveze vieți. Toți cei care respectăm și protejăm viața trebuie să punem capăt acestei terori”, a conchis Zelenski.

13:32Suspecţii în cazul atacului din sala de concerte din Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, au fost torturați în timpul interogatoriului, potrivit presei independente ruse.

13:20 Cum a salvat elevul de 15 ani Islam Halilov o sută de oameni prinși în atacul de la Moscova. A ieșit ultimul, „să fie sigur că nu lasă pe nimeni în urmă”

11:43Două rachete balistice au vizat Kievul, potrivit ministerului ucrainean al Apărării, care a publicat imagini cu niște copii care alergau să se adăpostească după declanșarea alarmei de raid aerian.

Conform sursei citate, ambele rachete au fost doborâte.

Potrivit The Kyiv Independent, cel puțin patru persoane au fost rănite.

Kievul, bombardat din nou cu rachete balistice

11:24Rusia a atacat luni dimineață capitala Ucrainei, Kiev, cu rachete hipersonice, a declarat ambasadorul american Bridget Brink pe rețeaua de socializare X, conform Reuters.

„Explozii puternice în Kiev. În ultimele 5 zile, Rusia a lansat sute de rachete și drone împotriva unei țări suverane", a spus ea. „Ucraina are nevoie de ajutorul nostru acum. Nu mai este niciun moment de pierdut".

11:00Autoritățile ucrainene au anunțat că resturi de rachete au căzut într-un cartier din centrul Kievului, iar o clădire rezidențială a fost, de asemenea, avariată, transmite Reuters.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat într-o postare pe Telegram că serviciile de urgență se îndreaptă spre trei districte ale orașului.

10:45Operațiunea „dați vina pe ucraineni”. În mesaje politice și la TV, Rusia acuză Kievul și refuză să accepte implicarea ISIS în atacul de la Moscova.

​Vladimir Putin a evitat orice referire la organizația teroristă islamistă, menționând în schimb o presupusă conexiune ucraineană, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova a pus direct sub semnul întrebării varianta implicării ISIS, iar televiziunilor de stat li s-ar fi ordonat să marșeze pe presupusa implicare a Kievului în atacul de vineri seară.

10:41Ucraina menține luni importurile de electricitate la un nivel ridicat și nu intenționează să exporte energie electrică după atacurile rusești asupra sectorului energetic, a anunțat ministerul ucrainean al Energiei, transmite Reuters.

Rusia a atacat instalațiile ucrainene de generare și de transport săptămâna trecută și în weekend, provocând pene de curent semnificative în multe regiuni.

10:39Mai multe explozii s-au auzit luni dimineață la Kiev, în timp ce sirena de raid aerian răsună în capitala Ucrainei, potrivit reporterilor Reuters.

„Explozii în capitală. De urgență la adăpost!" a scris primarul orașului Kiev, Vitali Klitschko, pe Telegram.

Comandamentul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat o amenințare cu rachete balistice, potrivit presei locale.

11 răniți la Nikolaev într-un atac cu drone rusești

10:3011 persoane au fost rănite în sudul Ucrainei într-un atac cu drone rusești desfășurat în noaptea de duminică spre luni, potrivit autorităților ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Forțele de apărare din sudul Ucrainei au declarat că „mai multe valuri" de drone au fost lansate din Marea Neagră, iar opt au fost doborâte în regiunile Nikolaev și Odesa, dar au adăugat că „nu a fost posibil să se evite loviturile".

Resturi de la o dronă interceptată au căzut pe o clădire rezidențială din orașul Nikoalev, provocând un incendiu care a rănit 11 persoane, dintre care două au fost spitalizate, potrivit guvernatorului regional, Vitalii Kim.

Deși nu au fost raportate victime în Odesa, infrastructura energetică a fost avariată în timpul atacului.

09:35Rusia a pierdut 437.390 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, potrivit Statul Major General al forțelor armate ucrainene, citat de The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, 640 de militari ruși ar fi murit doar în ultima zi.

09:25Atac armat la Moscova. Ce se ştie despre cei patru suspecţi arestaţi preventiv

08:40Luni, în portul ucrainean Odesa au fost introduse întreruperi de energie electrică de urgență, după ce un atac aerian rusesc a avariat una dintre liniile de înaltă tensiune de acolo, a anunțat luni principalul furnizor de energie din Ucraina, DTEK, informează Reuters.

„Situația rămâne dificilă", a precizat DTEK pe Telegram. „Pentru a reduce sarcina pe rețea, transportul electric nu va funcționa astăzi în oraș, iar consumul industrial este, de asemenea, limitat".

Administrația din Odesa a declarat pe Telegram că orașul și regiunea au fost atacate de mai multe valuri de drone lansate de Rusia. Patru dintre vehiculele aeriene fără pilot au fost doborâte deasupra regiunii Odesa și a regiunii vecine Nikolaev.

Resturi de la o dronă care a căzut au provocat un incendiu la instalația electrică, care a fost stins, a adăugat administrația.

DTEK a precizat că alimentarea cu energie electrică a fost restabilită până luni dimineață în două cartiere ale orașului.

07:53 Un incendiu produs luni dimineața la una dintre cele mai mari centrale termice din sud-vestul Rusiei a scos din funcțiune două dintre unitățile sale, perturbând pentru scurt timp alimentarea clienților, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, conform Reuters.

Însă nu s-au înregistrat victime, iar autoritățile investighează cauza incendiului de la centrala electrică Novocherkassk din Rostov, a declarat guvernatorul, Vasili Golubev, pe Telegram.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus 11 drone lansate în timpul nopții deasupra Rostovului de către Ucraina, care se învecinează cu regiunea, dar nu a precizat dacă au existat pagube.

Canalul de știri Baza, apropiat de forțele de ordine ruse, a afirmat însă că incendiul de la uzină a fost provocat de dronele ucrainene.

Reuters precizează că nu a putut verifica independent informațiile.

Novocherkassk este una dintre cele mai mari termocentrale din sud-vestul Rusiei, precizează pe site-ul său proprietarul său, OGK-2, care este controlat de o filială a gigantului energetic rus Gazprom.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------