​Armata rusă a atacat a desfășurat duminică dimineață un atac aerian ce a vizat Kievul și regiunea Liov din vestul Ucrainei, determinând Polonia vecină să ridice avioane militare pentru a-și proteja de eventuale rachete spațiul aerian din vecinătatea graniței. De cealaltă parte, autoritățile ruse au spus că ucrainenii au desfășurat peste noapte un atac aerian „masiv” asupra orașului-port Sevastopol din Peninsula Crimeea și au susținut că au doborât cel puțin zece rachete. Kievul a spus că a lovit două mari nave inamice și un centru de comunicații al flotei rusești de la Marea Neagră.

Groapă făcută de o rachetă rusă căzută într-un district din KievFoto: / BEEM / Beem / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 760 - LIVE pe HotNews.ro:

00:36 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat din nou, duminică seară, în mesajul video zilnic, pentru mai multe mijloace de apărare antiaeriană, arătând că numai într-o săptămână inamicul rus a folosit sute de rachete, drone şi bombe, iar în cei doi ani de război nu a existat nicio săptămână în care să nu fie atacuri din partea Moscovei.

  • „Scutul nostru aerian trebuie să fie consolidat în mod semnificativ. Lucrăm la acest lucru cu toţi partenerii noştri, ale căror decizii pot schimba natura acestui război şi ne pot proteja oraşele şi satele de teroare. Dar, deja, de-acum soldaţii noştri doboară cel puţin o parte din rachete şi majoritatea dronelor”.
  • „Săptămâna aceasta, de luni până astăzi, teroriştii ruşi au folosit aproape 190 de rachete de diferite tipuri şi aproape 140 de drone Shahed, plus alte aproape 700 de bombe aeriene ghidate. Nu a existat nicio săptămână în cei peste 2 ani de război în care Rusia să se fi abţinut de la teroare”.

21:51Un depozit subteran de stocare a gazelor din Ucraina a fost atacat duminică în timpul ultimului val de lovituri cu rachete ruseşti asupra centralelor electrice, a informat compania ucraineană de energie Naftogaz, care a adăugat că livrările de gaze către consumatori nu au fost afectate.

19:34Matteo Salvini: „Macron e un pericol pentru ţara sa şi pentru Europa. Nu vreau să le las copiilor mei un continent gata să înceapă al treilea război mondial”

Duminică, vicepremierul şi ministrul italian al transporturilor, Matteo Salvini, a susținut, la un eveniment al partidului său Liga (extremă dreapta) desfăşurat la Roma, că „nu are nimic” cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la o zi după ce l-a acuzat că este un „instigator la război”. Salvini a subliniat însă că apreciază drept periculoasă ideea exprimată de Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina.

„Nicio dovadă privind o implicare ucraineană”, insistă Washingtonul

18:58 Guvernul american a respins din nou duminică existenţa unei „implicări ucrainene” în atacul armat de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina.

Nu există „nicio dovadă” că Ucraina este implicată, „Statul Islamic este responsabil”, a subliniat vicepreşedinta americană Kamala Harris într-un interviu televizat, relatează AFP.

17:30 Zelenski, într-un mesaj pe X: „Rusia trebuie să piardă acest război”

Rusia trebuie să piardă războiul declanșat în Ucraina, întrucât e singura modalitate de a „proteja în mod real viețile omenești”, afirmă președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o postare pe X, care conține o înregistrare video care arată distrugerile devastatoare provocate de conflict, președintele ucrainean spune că în țara sa e acum „moarte și durere, nu viață” și „teroare în locul dreptului internațional”.

Zelenski adaugă: „Ucrainenii își apără cu curaj patria și vor continua să o facă”. „Rusia trebuie să piardă acest război. Aceasta este singura modalitate de a proteja în mod real viețile umane”.

El a cerut de asemenea asistență suplimentară, scriind: „Sistemele de apărare aeriană, armele cu rază lungă de acțiune, artileria, sancțiunile, confiscarea activelor rusești și sprijinul pentru țara noastră, toate acestea aduc mai aproape restaurarea unei păci juste și a unei vieți normale”.

16:02Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susține că afirmațiile serviciilor americane potrivit cărora gruparea Stat Islamic este în spatele atacului din sala de concerte din Moscova sunt false.

„Până la finalizarea anchetei privind atacul terorist de la Crocus City Hall, orice frază de la Washington care disculpă Kievul ar trebui să fie considerată o dovadă”, a scris ea pe Telegram.

Afirmațiile Zaharovei contrazic inclusiv informațiile transmise de gruparea jihadistă, care a revendicat masacrul de vineri și a publicat inclusiv un un clip video cu desfășurarea atacului.

Exporturile rusești de petrol au tot mai multe probleme

15:49 „Suntem încrezători că Ucraina poate câștiga războiul. Susținem Ucraina în toate modurile posibile, deoarece suntem foarte impresionați de realizările voastre de până acum", a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, într-un interviu acordat publicației ucrainene Kyiv Independent.

Europa trebuie să facă pași mari în creșterea capacității industriei sale de apărare și poate face acest lucru doar prin colaborarea în cadrul UE și cu Ucraina, a spus ea.

15:31 Sancțiunile încep să-și facă efectul: Exporturile rusești de petrol au tot mai multe probleme.

Exporturile ruseşti de petrol care finanţează maşinăria de război a Kremlinului încetinesc în sfârşit. Rafinăriile din India - al doilea mare client al Moscovei după China, de la invadarea Ucrainei, în 2022 - nu vor mai accepta petroliere deţinute de compania rusă de stat Sovcomflot PJSC, din cauza riscului provocat de sancţiuni, transmite Bloomberg.

Rușii au ridicat un MiG din cauza unor bombardiere americane

15:21 Ministerul rus al Apărării a afirmat duminică că a trimis un avion de vânătoare MiG-31 după ce două bombardiere americane B-1B s-au apropiat de granița rusă deasupra Mării Barents.

Bombardierele americane s-au îndepărtat de granița rusă după apropierea MiG-31, a transmis ministerul condus de Serghei Șoigu.

15:16 Președintele tadjic Emomali Rakhmon i-a transmis duminică lui Vladimir Putin că „teroriștii nu au naționalitate”, declarația venind după ce presa rusă a scris că atacatorii de la sala Crocus erau din Tadjikistan.

Într-o conversație telefonică, Rakhmon „a condamnat cu fermitate atacul crud și sângeros, subliniind că "teroriștii nu au naționalitate, patrie sau religie"”, a precizat serviciul de presă al președinției tadjice într-un comunicat.

Sâmbătă, Rusia a anunțat arestarea a 11 persoane, dintre care „patru teroriști” - „cetățeni străini” - implicați în acest atac, care a fost revendicat de organizația jihadistă Statul Islamic.

Potrivit presei ruse și deputatului Alexander Khinstein, unii dintre suspecți sunt din Tadjikistan, o fostă republică sovietică majoritar musulmană din Asia Centrală, vecină cu Afganistanul. (AFP)

Ministru britanic: „Știm că Putin creează o cortină de fum propagandistică”

14:42Polonia va cere explicaţii din partea Rusiei pentru „noua încălcare a spaţiului său aerian” de către o rachetă de croazieră rusă, a anunţat duminică Ministerul de Externe de la Varșovia.

„Mai presus de orice, cerem Federaţiei Ruse să înceteze loviturile aeriene teroriste împotriva populaţiei ucrainene şi a teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului şi să se ocupe de problemele interne ale ţării”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului, Pawel Wronski.

14:20 Papa Francisc a condamnat duminică atacul armat de la sala de concerte de lângă Moscova ca fiind un act „josnic” și o insultă contra Domnului, spunând că rugăciunile sale sunt alături de victime.

„Îmi încredințez rugăciunile pentru victimele atacului terorist josnic comis la Moscova, fie ca Domnul să le primească în pacea Sa, să le mângâie familiile și să convertească inimile celor care... săvârșesc aceste acțiuni inumane care sunt o insultă contra Domnului”, a spus Papa în Piața Sfântul Petru, după slujba din Duminica Floriilor. (Reuters)

14:12 Ministru britanic, despre semnalele Moscovei după atacul de vineri: „Știm că Putin creează o cortină de fum propagandistică”.

Ministrul britanic de finanţe Jeremy Hunt a pus duminică la îndoială versiunea preşedintelui rus Vladimir Putin după atacul sângeros de vineri seara de la periferia Moscovei, spunând că are „foarte puţină încredere” în ceea ce a spus guvernul rus.

Oamenii lui Putin pregătesc reintroducerea pedepsei cu moartea

13:37 Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au lovit peste noapte instalații de producere a energiei electrice și a gazului din Ucraina cu arme de mare precizie. (Reuters)

13:16Atacul din Moscova spulberă cea mai mare promisiune a lui Putin pentru ruși.

​Tragedia de vineri de la Moscova îi dă o lovitură importantă lui Vladimir Putin, risipind aura de încredere cu care s-a înconjurat liderul de la Kremlin și spulberând promisiunea de securitate pentru ruși, scrie presa internațională.

13:15 Oamenii lui Vladimir Putin pregătesc reintroducerea pedepsei cu moartea pentru „teroriști”. În această categorie intră însă și opozanți ruși, lideri ucraineni sau mișcarea LGTB.

După atacul de vineri seară de la Moscova, mai mulți membri de rang înalt ai regimului Vladimir Putin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea pentru „teroriști".

Ucraina, nevoită să majoreze enorm importul de electricitate

12:28 Polonia va cere explicații de la Moscova pentru „o nouă încălcare a spațiului aerian" de către o rachetă de croazieră rusă, a anunțat duminică Ministerul polonez de Externe.

„Mai presus de toate, cerem Federației Ruse să pună capăt atacurilor aeriene teroriste împotriva poporului și teritoriului Ucrainei, să pună capăt războiului și să se ocupe de problemele interne ale țării", a spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Pawel Wronski, potrivit unui comunicat de presă. (AFP)

12:19 Efectul atacurilor rusești: Ucraina a crescut de câteva ori importurile de electricitate și a stopat exporturile.

Ucraina a crescut drastic importurile de electricitate și a oprit duminică exporturile după o serie de atacuri cu rachete și drone asupra sistemului energetic al țării, a anunțat Ministerul Energiei

Ucrainenii spun că au lovit două nave mari în Sevastopol

10:56 Armata ucraineană a afirmat duminică că a lovit două mari nave de debarcare rusești, un centru de comunicații și alte infrastructuri folosite de Flota rusă din Marea Neagră în timpul loviturilor de peste noapte în peninsula Crimeea.

Potrivit ucrainenilor, au fost lovite Yamal și Azov din clasa Ropucha, nave de debarcare de mari dimensiuni (112 metri lungime și deplasament maxim de peste 4000 de tone)

Anunțul vine după ce un oficial instalat de Rusia în Peninsulă a raportat un atac ucrainean major în cursul nopții și a declarat că apărarea aeriană a doborât peste 10 rachete deasupra portului Sevastopol din Crimeea.

Unitate de infrastructură din Liov, atacată pentru a doua oară azi

10:45 Un atac aerian rusesc a lovit duminică dimineață elemente de infrastructură esențială în vestul regiunii ucrainene Liov, a declarat guvernatorul local Maksym Kozytskyi.

„Au existat două lovituri asupra aceleiași unități de infrastructură esențială pe care ocupanții au vizat-o azi-noapte", a scris Kozytskyi pe Telegram.

10:28 Autorităţile române au emis, în noaptea de sâmbătă spre duminică, un mesaj RO-Alert de avertizare a populaţiei din nordul judeţului Tulcea privind riscul de cădere a unor obiecte din spaţiul aerian, transmite News.ro.

„Nu au fost apeluri care să semnaleze căderea unor obiecte în apropierea locuinţelor ori a zonelor populate”, a transmis ISU Tulcea.

Mesajul RO-Alert a venit în contextul în care azi-noapte rușii au desfășurat un amplu atac aerian asupra Ucrainei, iar armata ucraineană a spus că a doborât drone în mai multe regiuni, inclusiv în Odesa, aflată lângă granița cu România.

Noua estimare a pierderilor rusești

10:12 Armata ucraineană afirmă că ieri a provocat pierderi mari inamicului rus: 990 de soldați, 24 de tancuri, 28 de alte blindate de luptă, 44 de tunuri, 63 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.

09:44 Încă o alertă aeriană în mai multe regiuni din Ucraina, forțele aeriene ale Kievului au avertizat în privința pericolului unui atac cu rachete balistice, transmite Kyiv Independent.

Explozii au fost raportate în regiunea Liov în jurul orei 09:35. În această regiune a mai fost un atac azi-noapte, iar una a trecut prin spațiul aerian al Poloniei.

09:31 Rusia ține duminică o zi de doliu național după masacrul de la sala de concerte Crocus din Moscova, cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, notează AFP.

O rachetă a trecut prin spațiul aerian al Poloniei

09:07 Forțele aeriene ucrainene au transmis că Rusia a atacat azi-noapte cu 29 de rachete de croazieră X-101/X-555 lansate de 14 avioane strategice Tu-95MS și 28 de drone explozive Shahed (zone de lansare Primorsko-Akhtarsk - Rusia și Capul Chauda - Crimeea)

„Au fost distruse 43 de ținte aeriene: 18 rachete de croazieră X-101/X-555 și 25 de drone de atac Shahed-136/131 din cadrul regiunilor Dnipro, Herson, Nikolaev, Odesa, Sumi, Kiev, Volînia și Liov”, afirmă sursa citată pe Telegram.

08:14 Rusia a încălcat duminică dimineața spațiul aerian al Poloniei cu o rachetă de croazieră lansată spre ținte din vestul Ucrainei, au anunțat forțele armate poloneze.

„La 24 martie, la ora 4:23 a.m., a avut loc o încălcare a spațiului aerian polonez de către una dintre rachetele de croazieră lansate în timpul nopții de aviația cu rază lungă de acțiune a Federației Ruse", au precizat forțele armate pe platforma de socializare X.

„Obiectul a intrat în spațiul polonez în apropierea orașului Oserdow (voievodatul Lublin) și a rămas acolo timp de 39 de secunde. În timpul întregului zbor, a fost urmărit de sistemele radar militare". (Reuters)

Ucrainenii au atacat cu rachete Crimeea

08:06 Sistemele rusești de apărare aeriană au doborât peste 10 rachete deasupra portului Sevastopol din Crimeea, sâmbătă seara târziu, a declarat un oficial rus.

„Armata noastră respinge un atac masiv asupra Sevastopolului", a declarat Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de ruși la conducerea Sevastopolului, pe aplicația de mesagerie Telegram.

O femeie a suferit o rană provocată de șrapnel, iar infrastructura a fost avariată, inclusiv o clădire de birouri și o conductă de gaz, a adăugat el.

Transportul maritim și rutier care leagă Rusia continentală de Peninsula Crimeea a fost suspendat timp de câteva ore, a anunțat administrația regională a transporturilor.

Lovituri aeriene rusești asupra Kievului și mai multor regiuni

08:02 Rusia a desfășurat duminică dimineață atacuri cu rachete asupra Kievului și a regiunii Liov din vestul Ucrainei, ceea ce a determinat forțele armate ale Poloniei vecine să activeze avioane pentru a asigura siguranța spațiului aerian în apropierea graniței.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a spus pe aplicația de mesagerie Telegram că au avut loc mai multe explozii în capitala ucraineană după ce sistemele de apărare aeriană au fost angajate pentru a respinge atacul.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus aproximativ o duzină de rachete lansate de Rusia deasupra Kievului și în apropierea capitalei, a afirmat pe Telegram Serhii Popko, șeful administrației militare din Kiev. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

----------------