Una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligenta artificială, în încercarea de a învinui Ucraina pentru atacul sângeros de la Moscova, potrivit BBC.

Captura video din interviul folosit de televiziunea rusăFoto: Captura video

În videoclipul, care a fost distribuit masiv, cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, pare să spună: „Este distractiv la Moscova astăzi. Cred că este foarte distractiv. Aș vrea să cred că vom aranja o astfel de distracție pentru ei mai des”.

BBC Verify a stabilit că videoclipul este un compus din două interviuri publicate în ultima săptămână. Vocea lui Danilov a fost probabil generată folosind tehnologia AI, potrivit unui expert.

Cele două interviuri care au fost folosite pentru crearea videoclipului fals pot fi accesate pe Youtube, iar unul este datat 19 martie, în care invitat este Danilov, iar al doilea, din 16 martie, în care apare șeful serviciilor secrete ale Ucrainei, Kirilo Budanov.

Prezentatorii care îl intervievează pe Budanov pot fi văzuți în videoclipul fals NTV, purtând exact aceleași haine cu fundaluri identice în spatele lor.

Citatul lui Danilov care apare în videoclipul NTV nu poate fi auzit în interviul original din 16 martie, ceea ce înseamnă probabil ca sunetul să fie generat de AI.

Sam Gregory, un expert în conținut generat de inteligență artificială, a declarat pentru BBC Verify că videoclipul difuzat de NTV a fost probabil un „deepfake”, iar vocea lui Danilov din el părea a fi o „clonă de voce deepfake”.