Guvernul american a respins duminică existenţa unei „implicări ucrainene” în atacul armat de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina.

Kamala HarrisFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Nu există „nicio dovadă” că Ucraina este implicată în masacrul soldat cu cel puţin 137 de morţi şi „Statul Islamic este responsabil”, a subliniat vicepreşedinta americană Kamala Harris, duminică, într-un interviu televizat, relatează AFP.

Gruparea jihadistă „Stat Islamic poartă întreaga responsabilitate a acestui atentat. Nu a fost nicio implicare ucraineană”, a insistat într-un comunicat şi Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului naţional al securităţii SUA.

Statul Islamic, împotriva căruia Rusia luptă în Siria şi care este activ şi în Caucazul rus, a mai comis o serie de atentate pe teritoriul rus de la finele anilor 2010, dar nu a mai revendicat o acţiune de asemenea amploare, notează AFP.

Gruparea jihadistă a transmis după atentat, pe unul din conturile sale de Telegram, că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că acesta s-a înscris „în contextul (...) războiului” care are loc între organizaţie şi „ţările care luptă împotriva islamului”.

Vladimir Putin a promis sâmbătă că îi va „pedepsi” pe toţi cei responsabili pentru atentat, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste.

Americanii îl avertizaseră, Putin a răspuns că e un șantaj

​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari” la Moscova, a anunțat Casa Albă.

„La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

Vladimir Putin a respins avertismentele SUA privind un potențial incident terorist la Moscova, cu doar câteva zile înainte de atacul de vineri seară.

Președintele rus a declarat marți, pe 19 martie că scopul „declarațiilor provocatoare recente ale unor structuri oficiale occidentale privind posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia” dăunează societății rusești.

„Toate acestea seamănă cu un șantaj pur și simplu și cu intenția de a intimida și destabiliza societatea noastră”, a susținut Putin, potrivit presei de stat.