Rusia a lansat în noaptea de vineri spre sâmbătă 34 de drone de atac Shahed către mai multe regiuni ucrainene, dintre care au fost doborâte 31, potrivit forțelor aeriene ale Kievului. De cealaltă parte, guvernatorul regiunii ruse Samara a spus că un atac ucrainean cu drone a provocat un incendiu la o rafinărie, iar guvernatorul regiunii Belgorod a afirmat că drone ucrainene au provocat moartea unui civil și rănirea altor doi.

Atac rusesc asupra infrastructurii energetice a UcraineiFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 759 - LIVE pe HotNews.ro:

22:30 Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina pentru atacul armat din Rusia

„Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident, iar Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva”, a spus ​preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul video de sâmbătă seară, după ce oficiali ruşi au avansat ipoteza unei piste ucrainene.

18:26​Una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligenta artificială, în încercarea de a învinui Ucraina pentru atacul sângeros de la Moscova, potrivit BBC.

18:10 Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi „un pretext” pentru „escaladarea violenţei”

Premierul polonez Donald Tusk a condamnat cu fermitate, sâmbătă, „atacul brutal” de la Moscova, el exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină „un pretext” pentru o „escaladare a violenţei”. „Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (...) Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii”, a scris şeful guvernului polonez pe X.

15:54 O navetă rusă Soiuz care transportă un rus, un belarus și un american spre Stația Spațială Internațională (ISS) a fost lansată sâmbătă de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Lansarea fusese planificată inițial joi, dar a fost anulată cu câteva secunde înainte de decolare, din cauza unei probleme cu o sursă de energie chimică.

Naveta Soiuz, care îi are la bord pe rusul Oleg Novitsky, pe bielorusa Marina Vasilevskaya și pe americanca Tracy Dyson, urmează să se andocheze cu ISS luni la ora 1510 GMT.

Spațiul este unul dintre ultimele domenii în care Statele Unite și Rusia continuă să colaboreze, în pofida stării dezastruoase a relațiilor lor ca urmare a războiului din Ucraina, notează Reuters.

15:49 Evaluarea ministerului britanic al apărării de astăzi:

  • Un oficial al serviciilor secrete ucrainene a declarat săptămâna trecută că Ucraina a lovit cu succes 12 rafinării de petrol rusești cu vehicule aeriene fără pilot (UAV). La 15-16 martie, presa ucraineană a raportat că au fost atacate, de asemenea, trei rafinării mari din regiunea Samara din sudul Rusiei. (azi-noapte a fost atacată din nou o rafinărie din Samara nota red.)
  • Unele dintre cele mai îndepărtate instalații atacate se află la aproximativ 900 km de Ucraina, ceea ce subliniază raza de acțiune a atacurilor ucrainene cu drone aeriene. Aceste atacuri impun un cost financiar Rusiei, având un impact asupra pieței interne de combustibil.
  • Atacurile recente împotriva rafinăriilor au perturbat probabil cel puțin 10 % din capacitatea de rafinare a Rusiei. În funcție de amploarea daunelor, reparațiile majore ar putea necesita timp și cheltuieli considerabile. Este foarte probabil ca sancțiunile să mărească timpul și costurile de aprovizionare cu echipamente de înlocuire.
  • Potrivit unui oficial al Ministerului rus al Energiei, există planuri de desfășurare a sistemelor de apărare aeriană Pantsir pentru a proteja rafinăriile. Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea și amploarea industriei energetice rusești, este puțin probabil ca Rusia să poată proteja toate instalațiile vulnerabile.

Reacția Ucrainei la acuzațiile FSB: „Desigur, o altă minciună a serviciilor rusești”

15:03 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a negat din nou că Kievul ar avea vreo legătură cu atacul terorist de la Crocus City Hall, afirmând că „orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă”.

„Aşteptam versiunea oficialilor ruşi despre "urma ucraineană" în atacul terorist din Crocus CityHall. Primitivismul şi predictibilitatea sunt caracteristicile ideale ale serviciilor de securitate ruseşti. Încă o dată, FSB confirmă acest lucru. Dar este totuşi necesar să subliniem încă o dată faptele...”, a scris Podoliak pe platforma X.

14:44 Armata rusă a revendicat preluarea controlului asupra unui nou sat din apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, ceea ce ar constitui un nou avans într-o zonă importantă în care Rusia se află în ofensivă de mai multe săptămâni, scrie AFP.

Ministerul rus al Apărării a transmis sâmbătă că forţele Moscovei au „eliberat satul Krasnoe”, fosta denumire rusească a localităţii Ivanivske.

14:13 Ucraina nu a fost implicată în atacul armat de vineri din apropierea Moscovei, iar sugestiile privind o conexiune ucraineană „nu au nimic în comun cu realitatea”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al agenției militare de spionaj de la Kiev.

Reacția vine după ce serviciul de securitate rus FSB a declarat că „toți cei patru teroriști" care au comis atacul de la o sală de concerte din apropierea capitalei au fost arestați în timp ce se îndreptau spre granița ucraineană și că aceștia aveau contacte în Ucraina.

„Aceasta este, desigur, o altă minciună a serviciilor speciale rusești, care nu are nimic în comun cu realitatea și nu are cum să stea în picioare", a declarat pentru Reuters Andriy Yusov, de la Direcția principală de informații a Ministerului Apărării.

El a adăugat: „Ucraina nu a fost, desigur, implicată în acest atac terorist. Ucraina își apără suveranitatea de invadatorii ruși, își eliberează propriul teritoriu și luptă cu armata ocupanților și cu ținte militare, nu cu civili".

Rușii spun că au cucerit un sat în regiunea Donețk

13:46 Ministerul rus al Apărării a afirmat sâmbătă că forțele sale au preluat controlul asupra satului Krasnoie din regiunea ucraineană Donețk și și-au îmbunătățit poziția tactică pe linia frontului din această zonă. (Reuters)

12:28 Alegeri prezidențiale în Slovacia: Cei doi mari favoriți au opinii opuse pe o temă majoră.

Slovacii au început să voteze sâmbătă în primul tur al alegerilor prezidențiale, o cursă care pare să se reducă la o confruntare între un reprezentant al taberei politice aflate la putere, apropiat de Rusia, și un candidat pro-Ucraina susținut de opoziție

11:57 Angajații din sectorul energetic din Ucraina încă lucrează la restabilirea alimentării cu energie electrică a unor consumatori, la o zi după ceea ce Kievul a spus că a fost cel mai mare atac al Moscovei asupra rețelei electrice a țării.

Volodimir Zelenski a afirmat pe Telegram că „posibilitatea tehnică de furnizare a energiei electrice" a fost restabilită în majoritatea regiunilor afectate, dar că situația din regiunea estică Harkov rămâne dificilă.

Operatorul național de rețea Ukrenergo a precizat într-un comunicat că cei din orașul Harkov și din regiunea vestică Hmelnîțkîi suntîncă lipsiți de energie electrică, iar în regiunea Odesa sunt aplicate întreruperi planificate.

Rusia acuză Ucraina de implicare în atacul de la Moscova

11:12 Una dintre principalele voci ale propagandei Kremlinului, Margarita Simonian, a afirmat și ea că ucrainenii sunt implicați în atacul de la Moscova, sugerând și că, până la urmă, americanii sunt de vină.

„Este deja clar că totul a fost pus în scenă de nefrați. Este ușor de găsit autorii în chat. Și atunci se pune întrebarea: câinele în cămașă brodată (vishivanka - ucrainean) a ieșit din lanț sau i s-a dat o astfel de comandă? În orice caz, dresorul este de vină”, a scris pe Telegram șefa televiziunii ruse de stat RT.

11:04 Serviciul de securitate rus (FSB) a afirmat sâmbătă că suspecții în atacul mortal de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei aveau „contacte" în Ucraina și plănuiau să fugă acolo.

După ce au comis atacul terorist, infractorii plănuiau să treacă granița ruso-ucraineană și aveau contacte adecvate pe partea ucraineană", a transmis FSB, citat de agenția TASS, după ce suspecții au fost arestați într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina.

Amintim că gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul, iar Ucraina a negat vineri orice implicare. (AFP)

ISW: Rușii sunt în ofensivă pe tot frontul de est

10:04 Forțele rusești vor continua probabil operațiunile ofensive în primăvara acestui an, pregătindu-se în același timp pentru un efort ce este așteptat în vara anului 2024, deși forțele rusești vor avea probabil dificultăți în a lansa o operațiune ofensivă concertată pe scară largă în mai multe direcții operaționale din Ucraina în același timp, scrie Institutul pentru Studiul Războiului.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul-locotenent Oleksandr Pavlyuk, a declarat vineri că, în prezent, forțele rusești angajează toate resursele disponibile în direcțiile Lîman, Bahmut și Avdiivka pentru a susține operațiunile ofensive în curs și pentru a-și păstra avantajul de a deține inițiativa la nivelul întregului teatru de luptă din Ucraina.

Forțele rusești au desfășurat operațiuni ofensive consistente în tot estul Ucrainei pentru a prelua și apoi a păstra inițiativa la nivelul întregului teatru și par să angajeze rezerve tactice și operaționale în operațiunile ofensive în curs de desfășurare în speranța de a destabiliza liniile defensive ucrainene și de a împiedica Ucraina să obțină răgazul de care ar avea nevoie pentru a încerca să preia inițiativa.

Forțele rusești au întâmpinat în trecut dificultăți în desfășurarea unor operațiuni ofensive pe scară largă în mai mult de o direcție operațională în același timp, iar armata rusă nu pare să fi acumulat mai multe grupări mari de forțe sau să fi stabilit „rezervele strategice" care ar facilita două sau mai multe operațiuni ofensive pe scară largă, apreciază ISW.

Noua estimare a pierderilor rusești

09:32Rusia a pierdut 435.760 de militari în Ucraina de la începutul invaziei sale în Ucraina, susține într-o comunicare de sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Bilanțul include morții, răniții și dispăruții.

Potrivit raportării, Rusia a pierdut, de asemenea, 6.852 de tancuri, 13.130 de vehicule blindate de luptă, 10.811 de sisteme de artilerie, 1.018 de sisteme de lansare multiplă de rachete, 723 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere.

Încă un incendiu la o rafinărie rusă

09:20 Un incendiu a izbucnit sâmbătă la o rafinărie de petrol din regiunea rusă Samara (Volga), care a fost atacată de o dronă, a declarat guvernatorul regional.

„Noaptea trecută, mai multe atacuri cu drone au fost efectuate împotriva rafinăriilor din regiune", a declarat Dmitri Azarov, guvernatorul regiunii Samara, într-un comunicat al guvernului regional publicat pe Telegram.

Unul dintre aceste atacuri a provocat „un incendiu la rafinăria de petrol Kuibyshevsky", a adăugat el, subliniind că nu s-au înregistrat victime. (France Presse)

În ultimele săptămâni, ucrainenii au lovit cu drone mai multe rafinării ruse, motiv pentru care Moscova a anunțat că va folosi sisteme de rachete la instalațiile de petrol și gaze, pentru a le apăra de atacurile ucrainene.

Guvernator rus: Regiunea Belgorod a fost atacată cu drone

09:09 Un civil a fost ucis și alți doi au fost răniți sâmbătă într-un atac cu drone în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a declarat guvernatorul local.

„A fost o dimineață dificilă", a scris Viaceslav Gladkov pe Telegram, adăugând că două districte din regiunea sa au fost atacate de drone.

„Un civil a fost ucis și alți doi au fost răniți" într-unul dintre aceste atacuri în districtul Cernianski, a spus el.

Potrivit lui Gladkov, Belgorod, capitala regiunii, a fost de asemenea vizată sâmbătă dimineața de lovituri care au avariat mai multe clădiri rezidențiale. (AFP)

09:07 Ucrainenii au doborât 31 din cele 34 de drone de atac lansate în cursul nopții de Rusia, a anunțat sâmbătă forțele aeriene ale Kievului.

Dronele de fabricație iraniană au fost doborâte deasupra unor zone din centrul, sudul și sud-estul Ucrainei, a precizat armata. (Reuters)

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente

  • Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați pentru o nouă ofensivă care va urmări capturarea orașului Harkov, scrie publicația independentă rusă de investigații Viorstka.
  • SUA „au spus Ucrainei să nu mai lovească rafinăriile de petrol rusești”
  • Atac armat la Moscova: Cel puțin 60 morți și 145 de răniți după ce trei persoane în ținută de camuflaj au deschis focul la o sală de concerte de lângă Moscova - RIA / Tass anunță o explozie și un incendiu
  • Rusia ia în calcul să recruteze 300.000 de soldați pentru o nouă ofensivă care va urmări capturarea orașului Harkov, scrie publicația independentă rusă de investigații Viorstka.
  • Ucraina va renunța la „lista neagră” a companiilor care activează în Rusia după reacții negative
  • Rusia avertizează Japonia cu „consecințe grave” dacă rachetele Patriot fabricate acolo ajung în Ucraina - RIA
  • „Cine crede că Rusia se va opri la Donbas sau Crimeea se înșeală”, spune Macron
  • Orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, a rămas fără electricitate şi căldură după bombardamentele ruse din timpul nopţii, care „au avariat grav” infrastructura energetică, a anunţat pe Telegram primarul acestui oraş situat la granița cu Rusia.

----------------