După atacul de vineri seară de la Moscova, mai mulți membri de rang înalt ai regimului Vladimir Putin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea pentru „teroriști", transmite France Presse.

Închisoare din RusiaFoto: Aleksey Malgavko / WillWest News / Profimedia

„Astăzi, mulți oameni se întreabă despre pedeapsa cu moartea (...) se va lua o decizie care va răspunde așteptărilor societății noastre", a comentat Vladimir Vassiliev, șeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ Rusia Unită, pe tema ridicării moratoriului care este în vigoare din 1996.

Un alt lider parlamentar, Iuri Afonin, responsabil cu problemele de securitate, a mers și mai departe: „Când vorbim despre terorism și despre uciderea de oameni, trebuie să restabilim pedeapsa cu moartea în dreptul penal".

Serghei Mironov, membru al partidului pro-Kremlin „Rusia Corectă", a cerut, de asemenea, „introducerea pedepsei cu moartea pentru persoanele care comit acte teroriste".

La categoria „teroriști” intră și opozanți ruși, lideri ucraineni sau mișcarea LGTB

În afară de grupările jihadiste precum Statul Islamic, care a revendicat atacul de de la sala de concerte Crocus, soldat cu cel puțin 133 de morți, Rusia consideră că o serie de opozanți și lideri ucraineni sunt „extremiști" și „teroriști".

Luna aceasta a adăugat, de asemenea, „mișcarea internațională LGBT" pe lista organizațiilor teroriste întocmită de serviciile financiare rusești.

Până în prezent, Rusia nu a făcut nicio mențiune cu privire la legătura dintre jihadiști și masacrul de vineri, în pofida faptului că gruparea Stat Islamic a revendicat atacul

Serviciile de securitate rusești și Vladimir Putin au spus însă că atacatorii ar avea o legătură cu Ucraina, fără a da însă prea multe multe detalii.

Moscova a orchestrat, de asemenea, o represiune totală împotriva opoziției ruse, în special prin acuzații de extremism, terorism, discreditare a forțelor armate și trădare.

Dmitri Medvedev, fost președinte, acum numărul doi în Consiliul de Securitate rus, a dat asigurări vineri că Rusia îi va „distruge" pe liderii ucraineni dacă aceștia sunt responsabili de atacul asupra sălii de concerte.

„Dacă se va stabili că sunt teroriști ai regimului de la Kiev (...) ei trebuie să fie găsiți cu toții și distruși fără milă ca teroriști. Inclusiv liderii statului care au comis o astfel de atrocitate", a spus el pe Telegram.