Răspunsul Rusiei la atacul terorist de vineri la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova tensionează relațiile cu unul dintre aliații săi istorici, scrie Business Insider.

Presedintele tadjik Emomali Rahmon (dreapta) la o reuniune a Comunitatii Statelor Independente (CSI)Foto: Alexei Danichev / Sputnik / Profimedia

Autoritățile ruse afirmă că cel puțin 139 de persoane au murit și alte 182 au fost rănite în atacul terorist ce a avut loc vineri seara în capitala Rusiei.

ISIS-K, o ramură a organizației teroriste Statul Islamic, a revendicat responsabilitatea pentru atac, Statele Unite afirmând că a avertizat Rusia cu privire la pericolul unui atac terorist.

Rusia a arestat 11 suspecți, inclusiv pe cei 4 presupuși atacatori care au fost identificați de mass-media rusă ca fiind cetățeni ai Tadjikistanului. Luni seara autoritățile ruse au anunțat că au plasat în arest preventiv alți 3 suspecți, un tată și cei doi fii ai săi: Islomov Aminchon Isroilovici, Islomov Dilovar Isrolovici şi Islomov Isroil Ibragimovici.

Alexandr Baștrîkin, șeful Comitetului de investigații al Rusiei, a declarat că Islomovii le-au pus la dispoziție teroriștilor un apartament, o mașină și le-au transferat fonduri. Autoritățile ruse afirmă că bărbații au fost atrași anul acesta în ISIS-K.

Presa rusă a scris că Isroil este un cetățean tadjic cu permis de muncă în Rusia, în timp ce Dilovar și Aminchon sunt cetățeni ruși care au lucrat ca șoferi de taxi. Toți cei 3 s-ar fi născut însă la Dușanbe, capitala Tadjikistanului.

Această fostă republică sovietică din Asia Centrală face parte din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianța militară condusă de Rusia pe care președintele Vladimir Putin a încercat să o prezinte timp de ani de zile ca varianta eurasiatică a NATO.

Tadjikistanul a încercat să se distanțeze de atacul terorist de la Moscova

Tadjikistan face parte și din Comunitatea Statelor Independente, organizația care reunește fostele republici sovietice care au menținut relații apropiate cu Moscova după ce și-au câștigat independența. Țara din Asia centrală este una dintre cele în care ISIS-K este prezentă în condițiile în care peste 96% din tadjici se declară musulmani sunniți.

Tadjikistanul a încercat deja să se distanțeze de atac, ministrul său de externe respingând încă de sâmbătă informațiile transmise de mass-media rusă potrivit cărora cei 4 atacatori ar fi cetățeni tadjici. Sunt „false” a comentat ministrul tadjic.

Ministrul de interne al țării a declarat la rândul său că doi dintre suspecții numiți de presa rusă se aflau în Tadjikistan în momentul comiterii atentatului. „Teroriștii nu au naționalitate, patrie-mamă sau religie”, i-a spus în schimb președintele tadjic Emomali Rahmon lui Vladimir Putin în timpul unei conversații pe care a avut-o cu acesta duminică.

Business Insider notează că, în pofida tentativelor oficialilor și presei ruse de a lega Ucraina de atacul terorist, în spatele scenei atentatul a tensionat foarte probabil relațiile dintre Moscova și Dunșabe.

Președintele tadjic a fost protagonistul unui moment neobișnuit la summitul Rusia-Asia ce a avut loc în octombrie 2022 la Astana, Emomali Rahmon admonestându-l atunci în public pe Vladimir Putin pentru faptul că Rusia nu și-ar respecta partenerii și aliații.

Analiștii notau încă din primul an al războiului din Ucraina că invazia rusă pe scară largă i-a consternat pe mulți dintre aliații Moscovei din Asia Centrală și că eșecurile armatei ruse de a obține o victorie rapidă a slăbit imaginea Rusiei în această zonă pe care o consideră ferm în sfera sa de influență.

Cel mai edificator exemplu în acest sens este cel al Kazahstanului, care a luat o serie largă de măsuri de distanțare față de Moscova. De altfel, niciunul dintre aliații Rusiei din OTSC nu a recunoscut anexarea teritoriilor ucrainene pe care Putin a proclamat-o în septembrie 2022.

Atacul terorist provoacă neliniști în rândul aliaților Rusiei din Asia Centrală

Un alt subiect de tensiuni între Rusia și aliații săi din Asia Centrală îl reprezintă sutele de mii de muncitori sezonieri din aceste țări. Deși economia rusă este dependentă de ei, aceștia sunt tratați adesea ca muncitori de mâna a doua și sunt priviți într-o lumină negativă de publicul rus.

Cunoscuta avocată rusă pentru drepturile omului Valentina Ciupik a anunțat că a primit din partea migranților din Rusia peste 2.500 de plângeri privind hărțuiri, agresiuni și rețineri ilegale la care aceștia au fost supuși în cursul weekendului.

Kîrgîzstan, o altă aliată a Rusiei din OTSC, și-a avertizat cetățenii împotriva călătoriilor în Rusia care nu sunt strict necesare, notând că aceasta „implementează în prezent măsuri antitero cu controale intensificate la intrarea și ieșirea” din țară.

Statele din Asia Centrală și-au exprimat anterior nemulțumiri și față de tentativele Rusiei de a încorpora cetățeni ai lor pentru a lupta în Ucraina, o țintă predilectă a criticilor în acest sens fiind gruparea de mercenari Wagner.

Urmărește ultimele evoluții din a 762-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.