O amenințare din partea ISIS-K împiedică eforturile de evacuare de pe aeroportul din Kabul, pe măsură ce timpul pentru salvarea americanilor și a afganilor disperați să fugă expiră rapid, relatează CNN.

Aeroportul din KabulFoto: Captura YouTube

Într-un semn alarmant al deteriorării mediului de securitate, diplomații americani din Kabul au avertizat brusc cetățenii americani că există amenințări la adresa securității aeroportului.

Mai multe state au avertizat asupra unui risc crescut de atac terorist la aeroportul internațional din Kabul și le-au cerut cetățenilor să evite a călători în zona respectivă. Australia, SUA și Marea Britanie aU emis alerte pentru cetățeni, în timp ce oamenii care sunt în afara zonei aeroportului fuseseră deja avertizați să plece imediat din regiune.

Avertismentul a venit la câteva ore după ce un oficial al Apărării americane a spus pentru CNN că oficialii au fost alarmați de un „flux de amenințări foarte specifice” dinspre ISIS din Afganistan, care intenționa să atace mulțimile din afara aeroportului.

Cine este ISIS-K

ISIS-Khorasan este o ramură a grupului terorist care a apărut în Siria și Irak. Deși există afiliații în ceea ce privește ideologia și tactica, profunzimea relației în ceea ce privește organizarea, comanda și controlul nu a fost stabilită niciodată în totalitate.

Oficialii serviciilor secrete americane au declarat anterior pentru CNN că ISIS-K include ”un număr mic de jihadiști veterani din Siria și alți luptători teroriști străini”, spunând că SUA identificaseră 10 până la 15 dintre agenții de top ai grupului din Afganistan. Numele grupului provine din terminologia sa pentru zona care include Afganistan și Pakistan: „Khorasan”.

Inspectorul general pentru Afganistan din cadrul Departamentului Apărării SUA (SIGAR) a declarat într-un raport pentru lunile aprilie-iunie a acestui an că „ISIS-Khorasan a exploatat instabilitatea politică și creșterea violenței în trimestrul respectiv, atacând țintele și infrastructurile sectare ale minorităților pentru a răspândi teamă și de a evidenția incapacitatea guvernului afgan de a oferi o securitate adecvată ".

ISIS-K a format celule în Kabul care au efectuat o serie de atacuri sinucigașe devastatoare în și dincolo de capitala afgană din 2016 încoace.

Grupul și-a consolidat prezența în estul Afganistanului în ultimii ani, în special în provinciile Nangarhar și Kunar. În august anul trecut, grupul a atacat închisoarea principală din Jalalabad, capitala Nangarhar, într-un efort de a elibera zeci de susținători care fuseseră capturați de armata și poliția afgană.