Mai multe state au avertizat asupra unui risc crescut de atac terorist la aeroportul internațional din Kabul și le-au cerut cetățenilor să evite a călători în zona respectivă. Australia, SUA și Marea Britanie a emis alerte pentru cetățeni, în timp ce oamenii care erau în afara zonei aeroportului fuseseră deja avertizați să plece imediat din regiune, relatează BBC.

Oameni asteptand pe aeroportul din Kabul un zbor de plecareFoto: AFP / AFP / Profimedia

URMĂREȘTE AICI LIVE DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR DUPĂ ATACURILE DE LA AEROPORTUL DIN KABUL

UPDATE 20.15: Forțele afgane au tras focuri de armă în aer pentru a dispersa mulțimea de oameni din jurul aeroportului și nu înspre avionul militar italian care decola, scrie Reuters, citând o sursă guvernamentală, care are informații din zona de servicii secrete.

Anterior, o sursă din cadrul apărării de la Roma a spus că transportatorul C-130, care avea la bord aproximativ 100 de civili afgani, a fost ținta unor focuri de armă după ce a decolat.

Nu au comentarii imediat legate de incident.

O jurnalistă italian a spus pentru Sky TG 24 că a fost la bordul avionului cu 98 de civili afgani când a părut că aeronava este țina focului de armă.

”Pilotul a eacționat prompt și a făcut manevre pentru a evita să fie lovit în cele câteva minute de decolare de pe Kabul. A fost puțină panică”, a spus ea.

UPDATE 19.47: Franța poartă discuții cu talibanii pentru a permite afganilor să fie evacuați, a spus joi președintele Emmanuel Macron , după ce un presupus atac sinucigaș la aeroportul din Kabul a ucis cel puțin 13 persoane.

”Ne confruntăm cu o situație foarte tensionată”, a spus el.

UPDATE 19.45: Cancelarul german Angela Merkel spune că atacatorii au vizat cetățenii în speranța că aceștia vor părăsi aeroportul. Totodată, Merkel a promis că va încerca să ajute persoanele care încearcă să părăsească Afganistanul și după 31 august.

UPDATE 19.20: Oficialii spun că există îngrijorări privind posibilitatea unor noi atacuri pe aeroport.

UPDATE 18.40: Spitalul de Urgență din Kabul spune că aproximativ 60 de persoane rănite au ajuns de la locurile exploziilor

UPDATE 18.05: Pentagonul a confirmat o a doua explozie în apropiere de aeroportul din Kabul, în apropiere de Hotelul Baron.

El a spus că explozia de la Parta Abbey a aeroportului a fost ”rezultatul unui atac complex”.

UPDATE 17.50: Un oficial taliban a spus că numărul persoanelor decedate în urma atacului cu bombă 13 persoane, printre care și copii, au murit.

UPDATE 17.44: Germania a finalizat evacuările militare de pe aeroportul din Kabul

UPDATE 17.15: Ministerul britanic al Apărării a declarat că lucrează urgent pentru a stabili ce s-a întâmplat pe aeroportul din Kabul.

"Lucrăm urgent pentru a stabili ce s-a întâmplat la Kabul și impactul asupra efortului de evacuare aflat în curs", a declarat Ministerul apărării pe Twitter.

”Preocuparea noastră principală rămâne siguranța personalului nostru, a cetățenilor britanici și a cetățenilor din Afganistan. Suntem în contact strâns cu SUA și alți aliați ai NATO la nivel operațional cu privire la răspunsul imediat în urma incidentului”, a adăugat Ministerul

UPDATE 16.53Explozie în afara aroportului din Kabul / Nu este clar dacă sunt răniți

UPDATE 16.50: Cine este ISIS-K, grupul terorist care amenință cu un atac pe aeroportul din Kabul (CNN)

UPDATE 16.10 Focuri de armă au fost trase spre avionul italian care părăsea aeroportul din Kabul

Nu este clar cine a tras focurile de armă, însă nu au fost raportate daune după incident.

UPDATE 15.17 Și Canada a anunțat că a încheiat operațiunea de evacuare, în timp ce Rusia (stat care inițial a spus că nu va recurge la o astfel de măsură) a anunțat că a evacuat 360 de oameni.

Rusia a mai anunțat că va furniza arme statelor din vecinătatea Afganistanului, care se tem de o escaladare a tensiunilor în regiune, după venirea talibanilor la putere. Kremlinul a transmis că fostele republici sovietice au înaintat solicitări privind achiziționarea de armament în noul context.

Rusia a reafirmat că este în expectativă și urmărește pas cu pas acțiunile talibanilor înainte de a lua o decizie cu privire la recunoașterea noului regim.

UPDATE 14.50 În jur de 95.700 de oameni au fost evacuați din Afganistan de către armata americană și aliați de la 14 august, când talibanii au preluat controlul, potrivit datelor actualizate prezentate joi de Casa Albă, relatează Reuters. Dintre acestea 13.400 au fost evacuate cu aeronavele militare miercuri, potrivit sursei citate.

UPDATE 14.00 Un reporter şi un cameraman de la ToloNews, postul afgan de ştiri, au fost bătuţi de talibani în timp ce filmau un material despre creşterea ratei şomajului în Kabul, relatează BBC.

UPDATE 13.55 Și Germania efectuează joi patru zboruri pentru evacuarea oamenilor din Afganistan, iar surse citate de BBC spun că ar putea fi ultimele curse.

În schimb, Belgia a anunțat că și-a încheiat misiunea de evacuare de pe aeroportul din Kabul.

UPDATE 13.00Există informaţii "extrem, extrem de credibile" despre un atac iminent, planificat de către insurgenţi, împotriva celor care se adună pe aeroportul din Kabul în încercarea de a fugi din Afganistan, a confirmat joi secretarul de stat britanic pentru forţele armate, James Heappey, explicând de ce Londra le-a recomandat în cursul nopţii de miercuri spre joi cetăţenilor britanici să nu vină pe aeroportul din Kabul, potrivit Reuters şi AFP.

UPDATE 12.21 Pe fondul acestor amenințări, Franța a anunțat că își încheie operațiunile de evacuare vineri noaptea, în timp ce Polonia și Ungaria au precizat joi că pun capăt deja misiunilor de extragere a cetățenilor rămași în Afganistan.

Și ministrul danez al apărării a declarat că zborurile de pe sau spre aeroportul internațional din Kabul nu mai sunt sigure.

---

Peste 82.000 de oameni au fost deja evacuați pe calea aerului de pe aeroportul din Kabul, care a căzut în mâna talibanilor în urmă cu 10 zile.

Toate statele fac eforturi să evacuzeze lumea până la 31 august, termenul pentru retragerea completă a trupelor americane din Afganistam. Mii de oameni încă așteaptă în incinta și în apropierea aeroportului din capitala afgană, în speranța că vor reuși să plece din țară.

Talibanii s-au opus extinderii termenului limită de 31 august, dar, în același timp, au promis să le permită cetățenilor străini și afgani să părăsească țara și după 31 august, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken.

Niciuna dintre țările menționate nu a furnizat detalii legate de posibile atacuri teoriste, primii care au avertizat asupra riscului fiind americanii care au emis o alertă încă de duminică.

Într-un discurs susținut marți, președintele american Joe Biden a spus că trupele americane care controlează aeroportul din Kabul vor trebui să se retragă curând din cauza amenințărilor teroriste tot mai mari din partea aripii afgane a grupării teroriste Statul Islamic.

Pe lângă operațiunile uzuale de pe aeroport, CIA și armata americană au derulat misiuni clandestine de extragere a cetățenilor americani din Afganistan folosind atât elicoptere cât și trupele terestre, spun surse citate de Wall Street Journal.

Aceste misiuni periculoase s-au derulat atât în interiorul cât și în afara capitalei afgane.

Pentagonul a anunțat că 10.000 de oameni încă așteaptă să fie evacuați de americani de pe aeroportul din Kabul. Există relatări potrivit cărora alte mii de afgani sunt disperați să părăsească țara, dar nu pot ajunge la aeroport.

Președintele Joe Biden a transmis, pe twitter, că SUA fac tot posibilul pentru a asigura o evacuare în condiții de siguranță.

În prezent, aeroportul din Kabul este apărat de 5.800 de soldați americani și 1.000 de soldați britanici, dar și de alți aliați.

Între timp, pe rețelele sociale continuă să fie distribuite imagini virale cu soldați care încearcă să aibă grijă de copiii refugiați.

Într-o fotografie devenită virală, un soldat finlandez îmbrățișează un copil, iar într-un clip mai mulți soaldați se joacă cu copiii refugiaților sau le oferă dulciuri.

De asemenea, au apărut imagini cu soldați americani ce întâmpină refugiații pe o bază temporară din Kuwait.