Un cetățean australian a fost bătut și răpit de talibani în timp ce încerca să fugă din Afganistan, fiind eliberat în cele din urmă după rugămințile insistente ale familiei, relatează The Guardian. Bărbatul se ascunde în continuare în Afganistan, în timp ce soția și fratele său sunt în Australia.

Barbatul batut de talibani (captura de ecran- twitter)Foto: Hotnews

Bărbatul, a cărei identitate nu va fi făcută publică pentru a-l proteja, apare într-un video cu sângele șiroindu-i pe față, din cauza rănilor la cap. Filmarea a fost făcută chiar de către victimă: ”M-au lovit. Sunt cetățean australian. M-au lovit”.

În fundal pot fi văzuți talibani înarmați cu AK47s. La un moment dat, un bărbat se apropie de el încercând să-i smulgă din mână camera și urlând la el să oprească imediat filmarea.

“Sunt cetățean australian. Nu sunt afgan. Nu ai voie să mă lovești”, spune victima, în dari (dialectul afgan al farsi).

Încercând să se îndepărteze de talibani, australianul continuă să filmeze și să vorbească în limba engleză: ”Asta mi s-a întâmplat în timp ce traversam aeroportul”. Apoi se aud focuri de armă.

Bărbatul este Hazara, o minoritate etnică și religioasă care a fost persecutată de către talibani decenii de-a rândul. În timp ce zeci de mii de oameni încearcă să ajungă la aeroportul din Kabul, în ciuda avertismentelor, au apărut tot mai multe relatări potrivit cărora membrii acestei minorități au devenit ținte predilecte pentru talibani care le refuză accesul la aeroport.

Un prieten de familie din Sydney și membru al minorității a reușit să vorbească cu fratele bărbatului din imagini, acesta confirmând incidentul: ”Talibanii l-au răpit pe el și pe unii membrii ai familiei sale. Femeile au fost și ele bătute de talibani”.

După câteva ore, talibanii l-au eliberat, odată cu restul familiei. Cu toate acestea, accesul la aeroportul internațional din Kabul le-a fost interzis, aceștia ascunzându-se undeva în capitala afgană.

Prietenul de familie din Sydney a declarat pentru Guardian că este practic imposibil să treacă de punctele de control ale talibanilor.

În plus, ca urmare a incidentului, bărbatul este mult prea speriat pentru a-și mai asuma riscuri, fără o oarecare protecție a forțelor de securitate.

”Din câte știu eu, SUA și Europa derulează operațiuni de extragere a propriilor cetățeni care nu au reușit să ajungă pe aeroport. De ce nu face și Australia același lucru, mai ales pentru copii și femei?”, a comentat prietenul de familie din Sydney.

În schimb, guvernul australian a emis o alertă, la fel ca SUA și Marea Britanie, prin care își avertizează cetățenii asupra riscului unor atentate teroriste la aeroportul din Kabul.