Oficialii de la Kiev, citați de Reuters, au declarat marți că nava Konstantin Olshanski a fost lovită cu o rachetă Neptun. Vasul „a fost scos din serviciu”, susțin ucrainenii.

Nava Konstantin Olshanski Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Nava Konstantin Olshanski a fost capturată de ruși de la ucraineni în 2014, odată cu anexarea Crimeei. În momentul în care s-au retras din peninsulă, militrarii ucraineni au fost nevoiți să abandoneze această navă de desant, mai multe corvete, un submarin și alte nave mai mici.

Acum, anunță Kievul, ea a fost lovită de forțele ucrainene cu o rachetă anti-navă Neptun R-360.

Nava a fost avariată și este acum scoasă din serviciu, dar daunele exacte sunt încă în curs de stabilire, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, Dmitro Pletenciuk.

„Trecuse printr-o renovare și era pregătită pentru a fi folosită împotriva Ucrainei, așa că, din păcate, s-a luat decizia de a lovi această (navă)”, a declarat Pletenchuk.

Ucraina, care controlează în continuare câteva sute de kilometri de coastă la Marea Neagră, în pofida ocupării de către Rusia a unor regiuni sudice, nu dispune de nave de război mari.

Cu toate acestea, ea a reușit o serie de lovituri de succes asupra flotei rusești din Marea Neagră în ultimele luni, folosind rachete sau drone maritime.

Analizele observatorilor independenți spun că Ucraina a distrus sau a dezactivat peste 20 de nave militare rusești în regiune, potrivit experților, adică o treime din totalul flotei rusești din Marea Neagră.

Această campanie a asigurat un coridor maritim care îi permite să își exporte o mare parte din cereale și alte produse din porturi precum Odesa – un lucru mai mult decât necesar, într-un moment în care economia a fost afectată de conflict.

Armata ucraineană a revendicat duminică lovituri asupra altor două nave rusești de debarcare în Crimeea.