Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis marți pe secretarul consiliului de securitate națională al Ucrainei și l-a înlocuit cu șeful agenției sale de spionaj extern, într-o nouă remaniere care urmează revizuirii înaltului comandament militar de luna trecută, potrivit Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Nu a fost oferit niciun motiv pentru aceste schimbări într-o serie de decrete publicate pe site-ul președintelui la mai bine de doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Oleksii Danilov, secretarul demisionar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, își ocupase postul din octombrie 2019, la doar câteva luni după ce Zelenski a preluat funcția.

„O consolidare a capacităților strategice”

Zelenski, vorbind mai târziu în discursul său video nocturn, a declarat că Danilov a fost transferat la noi sarcini, detaliile urmând să fie făcute publice ulterior.

El nu a oferit niciun motiv pentru îndepărtarea lui Danilov, dar a motivat înlocuirea prin faptul că se așteaptă la „o consolidare a capacităților strategice ale statului nostru de a prevedea și de a influența procesele de care depinde securitatea noastră națională”.

„Consolidarea Ucrainei și reînnoirea sistemului nostru de stat în toate sectoarele vor continua”, a spus el

Zelenski l-a numit în fruntea consiliului pe Oleksandr Litvinenko, în vârstă de 51 de ani, șeful serviciului de informații externe, care nu are aproape niciun fel de profil public.

În discursul său, Zelenski a declarat că persoana numită de el va combina experiența de șef al serviciilor de informații cu sarcinile cu care se confruntă Ucraina în materie de securitate și apărare.

Pe același subiect: