Companiile petroliere rusești se confruntă cu întârzieri de până la câteva luni la plățile pentru țiței și combustibil, deoarece băncile din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite (EAU) devin tot mai precaute din cauza sancțiunilor secundare impuse de SUA, au declarat pentru Reuters opt surse familiare cu această chestiune.

Rușii primesc tot mai greu banii pentru petrolul vândut în țări precum China, Turcia sau EmirateFoto: Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Întârzierile de plată reduc veniturile Kremlinului și le fac să fie haotice, permițând Washingtonului să își atingă dublul său obiectiv politic de sancționare - să afecteze fluxul financiar către Moscova, fără a întrerupe însă livrările globale de petrol și combustibili.

Problema vine în contextul în care Moscova are deja greutăți și în ce privește furnizarea propriu-zisă de petrol, Bloomberg subliniind săptămâna trecută că exporturile ruseşti de petrol care finanţează maşinăria de război a Kremlinului încetinesc în sfârşit.

Probleme din cauza băncilor din China, Turcia și Emirate

Mai multe bănci din China, Emiratele Arabe Unite și Turcia au intensificat în ultimele săptămâni respectarea cerințelor de conformitate ale sancțiunilor, ceea ce a dus la întârzieri de plăți sau chiar la respingerea de transferuri de bani către Rusia, potrivit celor opt surse bancare și comerciale.

Băncile, precaute din cauza sancțiunilor secundare ale SUA, au început să le ceară clienților lor să ofere garanții scrise că nicio persoană sau entitate de pe lista SDN (Special Designated Nationals) a SUA nu este implicată într-o tranzacție sau este beneficiarul unei plăți.

  • Sancțiunile secundare (sau suplimentare) sunt un instrument relativ nou folosit de Statele Unite, care vizează entități care fac afaceri cu regimuri, persoane sau organizații ce fac afaceri aflate în vizorul sacțiunilor principale.

În Emiratele Arabe Unite, băncile First Abu Dhabi Bank (FAB) și Dubai Islamic Bank (DIB) au suspendat mai multe conturi legate de comerțul cu bunuri rusești, au declarat două surse Reuters.

Banca Mashreq din Emiratele Arabe Unite, băncile Ziraat și Vakifbank din Turcia și băncile chineze ICBC și Bank of China continuă să proceseze plăți, dar efectuarea lor durează săptămâni sau luni, au declarat patru surse.

Rusia a recunoscut că are probleme cu încasarea banilor

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a admis că există probleme atunci când a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora băncile din China au redus ritmul plăților.

„Desigur, presiunea fără precedent din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene asupra Republicii Populare Chineze continuă", a declarat Peskov într-o teleconferință obișnuită cu presa.

„Acest lucru, desigur, creează anumite probleme, dar nu poate deveni un obstacol în calea dezvoltării în continuare a relațiilor noastre comerciale și economice (cu China)", a spus Peskov.

Occidentul a impus o multitudine de sancțiuni Rusiei după ce aceasta a invadat Ucraina în februarie 2022. Comercializarea de petrol rusesc nu este ilegală atâta timp cât acesta este vândut sub plafonul de preț impus de Occident - 60 de dolari pe baril.

Exporturile de petrol rusesc și plățile pentru acesta au fost întrerupte în primele luni ale războiului, dar ulterior și-au revenit, deoarece Moscova a redirecționat cantitățile pe care le vindea în Europa către Asia și Africa.

„Au realizat că pericolul sancțiunilor secundare este real” - sursă Reuters

„Problemele au revenit din decembrie, după ce băncile și companiile au realizat că pericolul sancțiunilor secundare ale SUA este real", a declarat o sursă din domeniul comerțului, făcând referire la un ordin executiv al Trezoreriei SUA publicat pe 22 decembrie 2023, care avertiza că ar putea aplica sancțiuni pentru eludarea plafonului de preț rusesc băncilor străine și le cerea acestora să sporească gradul de conformitate.

Acesta a devenit primul avertisment direct cu privire la posibilitatea unor sancțiuni secundare asupra Rusiei, punând-o pe picior de egalitate cu Iranul în anumite domenii comerciale, notează Reuters.

În urma ordinului dat de americani, băncile chineze, din Emiratele Arabe Unite și Turcia care lucrează cu Rusia au intensificat controalele, au început să ceară documente suplimentare și au instruit mai mulți angajați pentru a se asigura că tranzacțiile sunt conforme cu plafonul de preț, au declarat sursele comerciale.

Printre documentele suplimentare solicitate se pot număra cele privind proprietatea tuturor companiilor implicate în tranzacție și datele personale ale persoanelor care controlează entitățile, astfel încât băncile să poată verifica orice expunere la lista SDN.

„A devenit dificil și nu numai pentru tranzacțiile în dolari”

La sfârșitul lunii februarie, băncile din Emiratele Arabe Unite au fost nevoite să intensifice verificările privind plățile, deoarece li s-a cerut să furnizeze date băncilor corespondente din SUA și Trezoreriei americane dacă au plăți care ajung în China în numele unei entități rusești, potrivit unei surse bancare familiare cu această chestiune.

„Acest lucru a însemnat întârzieri în procesarea plăților către Rusia", a declarat una dintre surse. O sursă a declarat că o plată a fost întârziată cu două luni, în timp ce o alta a spus că întârzierile s-au ridicat la două-trei săptămâni.

„A devenit dificil și nu numai pentru tranzacțiile în dolari. Uneori este nevoie de săptămâni pentru ca o tranzacție directă yuan-rubla să fie executată", a declarat unul dintre comercianți.

foto articol: © Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com