Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anulat marți legislația care urmărea să împiedice participarea la alegeri a unui partid interzis, legat de un magnat de afaceri fugar care susține opozanții guvernului pro-european, potrivit Reuters.

Chișinău, Republica MoldovaFoto: Alessandro Serrano'/AGF / Sipa Press / Profimedia

Curtea a declarat neconstituțional un amendament la legea electorală care interzice persoanelor legate de partide considerate ilegale sau neconstituționale să candideze timp de trei ani.

Măsura, adoptată anul trecut, a făcut parte dintr-o campanie concertată a autorităților împotriva omului de afaceri pro-rus Ilan Șor.

Șor a fost condamnat anul trecut la 15 ani de închisoare în contumacie pentru fraudă în legătură cu „furtul secolului”, dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova în perioada 2014-2015.

Un partid care îi poartă numele a fost declarat neconstituțional, iar amendamentul a fost invocat pentru a-i ține pe membrii săi în afara alegerilor locale de anul trecut, inclusiv pe unul dintre deputații lui Șor care a candidat la funcția de primar în Bălți, al doilea oraș ca mărime din Moldova.

Șor a organizat din exilul din Israel proteste de stradă împotriva președintelui Maia Sandu și a denunțat campania președintelui pentru a asigura aderarea la Uniunea Europeană a țării. Sandu îl acuză că încearcă să submineze instituțiile Republicii Moldova cu ajutorul Rusiei.

Guvernul va respecta hotărârea, dar...

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat că guvernul va respecta hotărârea, dar va depune toate eforturile pentru a împiedica orice persoană legată de organizațiile criminale să candideze la o funcție publică.

„Vom face ajustări în conformitate cu hotărârea instanței, dar nu vom permite grupurilor criminale să preia controlul asupra procesului electoral și să submineze democrația în Moldova”, a declarat Grosu în comentarii transmise la televiziune.

Moldova a solicitat mult timp, fără succes, extrădarea lui Șor.

Sandu identifică Rusia ca fiind cea mai mare amenințare la adresa suveranității Republicii Moldova și a cerut organizarea unui referendum în cursul acestui an pentru a asigura un mandat public pentru demersul său de aderare la UE. Săptămâna trecută, Curtea Constituțională a autorizat desfășurarea votului în același timp cu alegerile prezidențiale.

Republica Moldova se confruntă cu două amenințări la adresa stabilității sale, din partea enclavei separatiste Transnistria, în est, și a regiunii Găgăuzia, în sud, al cărei lider are legături strânse cu Șor.

În ultimele săptămâni, ambele regiuni au căutat sprijin din partea Rusiei.

Pe același subiect: