Președintele francez Emmanuel Macron încearcă să-l convingă pe omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, să sprijine Ucraina. Macron se află într-o vizită de trei zile în Brazilia, scrie Bloomberg, citat de The Kyiv Independent.

Emmanuel MacronFoto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Este prima dată când un președinte francez vizitează țara în ultimii 11 ani.

„În centrul agendei sale va fi încercarea de a-l convinge pe președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva să ia atitudine față de război”, a informat Bloomberg.

„Liderul francez pariază că diferențele sale cu Lula cu privire la invazia Ucrainei de către Rusia pot fi reduse”, a spus Bloomberg, citând oficiali francezi anonimi.

În timp ce Macron s-a impus recent drept unul dintre cei mai deschisi susținători ai Ucrainei, Lula a încercat de mult să se poziționeze ca mediator în conflict, iar Brazilia ca o parte neutră.

Bloomberg a subliniat că Lula a respins în mod repetat înarmarea Ucrainei și „consideră că cele două părți împărtășesc vina pentru război”.

Se pare că Lula a refuzat cererea președintelui Volodymyr Zelensky de a se întâlni în Argentina în decembrie 2023, deoarece ambii lideri participau la inaugurarea lui Javier Milei, noul președinte al Argentinei. Zelensky și da Silva s-au întâlnit ultima dată pe 20 septembrie la New York, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite.

În timpul unei conferințe de presă cu cancelarul german Olaf Scholz în ianuarie 2023, Lula a spus că Rusia a făcut o greșeală invadând Ucraina, dar a refuzat să condamne invazia pe scară largă.

Câteva luni mai târziu, Lula a sugerat că Ucraina ar trebui să fie deschisă ideii de a renunța la Crimeea în schimbul păcii cu Rusia.