Cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni, capturați recent de Rusia, au fost executați între 1 decembrie 2023 și 29 februarie 2024, se arată într-un raport al Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat marți și citat de Kyiv Independent.

Soldați ucraineni luați prizonieri de ruși dați la schimbFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rapoartele privind prizonierii de război ucraineni torturați sau uciși în timp ce se aflau în captivitate în Rusia au apărut de la începutul invaziei Ucrainei. La sfârșitul lunii februarie, Parchetul General a declarat că 19 anchete penale erau în curs de desfășurare în ceea ce privește executarea a 45 de prizonieri de război ucraineni.

OHCHR a declarat că a înregistrat 12 cazuri de execuții a cel puțin 32 de prizonieri de război ucraineni capturați în timpul iernii, ceea ce înseamnă că unii dintre ei au fost probabil executați în grup.

„OHCHR a verificat trei dintre aceste incidente în care militari ruși au executat șapte militari ucraineni”, se arată în raport, care se bazează pe interviuri cu 60 de soldați ucraineni eliberați din captivitate.

Relatările acestora au confirmat faptele documentate anterior privind tortura, tratamentele inumane sau degradante și pedepsele pe scară largă aplicate prizonierilor de război ucraineni aflați în captivitate în Rusia, precum și condițiile de detenție care nu respectă dreptul internațional, a precizat OHCHR.

Acuzații și pentru Ucraina

De asemenea, agenția a intervievat 44 de prizonieri de război ruși care nu au raportat tortură în locurile oficiale de detenție ucrainene.

Cu toate acestea, organizația a precizat că au existat „acuzații credibile privind cazuri de tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor de război ruși, comise în locurile de tranzit după evacuarea lor de pe câmpul de luptă”, potrivit raportului.

O investigație a ziarului Kyiv Independent din decembrie anul trecut a dezvăluit condițiile inumane de detenție, foamea și tortura într-un lagăr rusesc în special: închisoarea Olenivka, situată în regiunea Donețk ocupată de Rusia.