​Obuze de artilerie au lovit din nou duminică seara oraşul ucrainean Energodar, în apropiere de centrala nucleară Zaporojie ocupată de Rusia. Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă pentru bombardamentele de duminică şi ambele au raportat că un civil a fost ucis.

Un membru al brigăzii internaționale Pyatnashka a trupelor pro-ruseFoto: HotNews.ro, EurActiv.ro

Cele mai importante informații, ziua 173 a războiului din Ucraina:

01:01 FOTO Un jurnalist pro-Kremlin ar fi dat de gol baza secretă a mercernarilor din Grupul Wagner din Donbas bombardată de ucraineni

00:40Melitopol - Familiile militarilor ruşi, evacuate din oraş

Primarul pro-ucrainean din Melitopol, Ivan Fedorov, susţine că familiile militarilor ruşi au început să fie evacuate din oraș, potrivit Ukrainska Pravda

00:26"Teroarea nucleară" continuă la Zaporojie. Atât autorităţile ruse de ocupaţie din zona Zaporojie, cât şi primarul ucrainean din Enerhodar au anunţat că luni seară s-au auzit din nou explozii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este în prezent ocupată de ruşi, transmit dpa şi Agerpres. Lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

00:05Un avion de vânătoare rusesc escortează un avion britanic în afara spațiului aerian rusesc -ministru

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că un avion de recunoaștere britanic a încălcat frontiera aeriană rusă în apropiere de Capul Sviatoy Nos, situat între Marea Barents și Marea Albă, potrivit Reuters.

23:50Cine bombardează centrala nucleară de la Zaporojie?

Vladimir Rogov, oficialul instalat de Rusia în orașul ucrainean Enerhodar, a declarat că, în decurs de două ore, aproximativ 25 de lovituri de artilerie grea cu obuziere M777 au căzut în apropierea centralei nucleare Zaporojie și a zonelor rezidențiale, potrivit Reuters.

Administrația numită de Rusia a dat vina pe forțele ucrainene.

Evhen Evtușenko, șeful administrației districtului Nikopol, care se află peste râu față de Enerhodar, a declarat că bombardamentele au fost efectuate de ruși, care au încercat să facă să pară că Ucraina atacă orașul.

Când ar putea declanșa Putin războiul în Moldova

23:27Parlamentul Ucrainei numește un luptător anticorupție în Consiliul Superior al Justiției, pe fondul unei reforme ratate

22:46 Națiunile Unite au capacitatea pentru a sprijini o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, transmite Reuters.

22:17 Presa rusă: Separatiștii din Donbas sunt gata să condamne 5 străini care au luptat pentru Ucraina.

Trei dintre ei, Matthias Gustavsson din Suedia, Vekoslav Prebeg, din Croația, și John Harding, din Marea Britanie, ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea după procese fictive, potrivit RIA Novosti, o agenție de presă controlată de statul rus.

21:45Locuitorii din Nikolaev: ”Suntem atacați non-stop, nu avem apă și nici curent electric. Dar ne ajutăm unii pe alții și privim frica în ochi”

21:23VIDEO Cum arată o cască a unui soldat din a doua armată a lumii după ce e luată la pumni de un militar ucrainean

20:37Preşedintele rus Vladimir Putin a reinterat luni, la aproape jumătate de an de la declanşarea invziei în Ucraina, că obiectivul Rusiei este cucerirea întregii regiuni Donbas, formată de Doneţk şi Lugansk, relatează DPA.

20:20Putin va declanșa războiul în Moldova „în momentul în care va ajunge la Transnistria”, afirmă un expert

Conform expertului, este probabil ca Rusia să țintească Moldova dacă va avea succes în invazia Ucrainei – sau chiar mai repede.

19:28Ucraina a prelungit legea marţială şi mobilizarea generală pentru încă trei luni

Austria se angajează la neutralitate

18:59Un soldat ucrainean publică un mesaj pesimist de pe front: Luptele continuă ca în ultimele luni, rușii avansează lent dar constant / Contraofensiva din sud nu a dus la nimic

18:56Austria se angajează la neutralitate, chiar dacă Rusia distruge Ucraina / Dar cât de neutră este Austria?!

18:40Forțele ucrainene au anunţat bombardamente intense ale Rusiei și încercări de a avansa asupra mai multor orașe din regiunea estică Donețk, care a devenit un punct cheie al războiului de aproape șase luni, dar au declarat că au respins multe dintre aceste atacuri, potrivit Reuters.

17:35Agenția spațială națională rusă Roscosmos a dezvăluit luni pentru prima dată cum va arăta noua stație spațială construită de Federaţia Rusă, sugerând că Moscova vrea să fie pe cont propriu şi ia în serios abandonarea Stației Spațiale Internaționale, potrivit Reuters.

17:29Nouă teorie la televiziunile rusești: Europenii susțin Ucraina fiindcă l-am învins pe Napoleon / Cum e menționată România

Trei morţi şi 13 răniţi, în Doneţk, în ultimele 24 de ore

17:10 Cel puțin trei civili ucraineni au fost uciși, iar 13 au fost răniți în urma atacurilor rusești lansate în ultimele 24 de ore în Donețk, au anunțat luni oficiali ucraineni citați de Reuters.

16:42Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că Moscova apreciază legăturile sale cu țările din America Latină, Asia și Africa și că este pregătită să ofere arme moderne aliaților săi, transmite Reuters.

16:26 VIDEO Un prinț saudit a pariat jumătate de miliard de dolari pe Rusia la începutul războiului din Ucraina

16:21Maria Zaharova susține că Rusia va face „tot ce este necesar” pentru ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică să viziteze centrala nucleară de la Zaporojie

15:59VIDEO Ucrainenii au lansat un nou atac kamikaze pe teritoriul Rusiei

Forțele ucrainene ar fi reușit să distrugă sediul din Popasna al mercenarilor Wagner

15:50Zelenski demite șefii serviciilor de securitate din patru regiuni

15:36VIDEO ​Doi morți într-o explozie pe o plajă din Odesa

15:16Avocații vedetei baschetului american feminin Brittney Griner au atacat cu apel decizia unui tribunal din Rusia prin care a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru deţinere de droguri şi trafic de droguri, scrie The Guardian.

14:53Bombardamentele din Harkiv: 5 persoane rănite, dintre care două în stare gravă.

Postând pe Telegram, șeful administrației regionale Harkiv, Oleg Synegubov, a spus: În urma bombardamentului de dimineață asupra Harkivului, 5 persoane au fost rănite. Potrivit informațiilor Centrului Regional de Asistență Medicală de Urgență, 4 persoane au fost internate, dintre care 2 sunt în stare gravă. 1 persoana a fost tratată la fața locului. Serviciile medicale și de salvare continuă intervenția la fața locului.

14:31 Forțele ucrainene ar fi reușit să distrugă sediul din Popasna al mercenarilor Wagner în urma unui atac cu rachete

14:28 Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, potrivit DPA.

"Conducerea Naţiunilor Unite şi diplomatul şef al UE nu ar trebui să vorbească despre demilitarizare, ci despre introducerea unui încetări a focului", a declarat luni, pentru agenţia de presă de stat ruse Ria Novosti, Vladimir Rogov, reprezentant al autorităţilor de ocupaţie ruse, conform Agerpres.

13:47 Vitali Klitschko spune că a fost amenințat de biroul lui Volodimir Zelenski: „Eram și rămân un cetățean al Ucrainei”

12:3063 de dispozitive explozive au fost găsite în regiunea Sumi în decurs de o săptămână. Regiunea a fost ocupată parțial de rușii până la începutul lunii aprilie. Serviciul de Stat de Urgență a raportat luni că dispozitivele descoperite includ obuze de artilerie și rachete, mortar, mine antitanc și grenade. Potrivit ministrului de Interne Denys Monastyrsky, regiunea Sumi este una dintre regiunile cele mai minate din Ucraina, cu aproximativ 47% din teritorii.

Explozie a unei mine pe o plajă cu turiști din Odesa

11:58 VIDEO Armata ucraineană a primit mii de obuze din Danemarca

11:05O mină a explodat pe o plajă din regiunea Odesa, unde se aflau turiști.

10:41 Cum îl privesc rușii de rând pe Vladimir Putin? Ce nu înțeleg occidentalii

11:00Statul Major al Ucrainei: Rusia a pierdut 43.750 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie, cu 200 mai mult față de ziua precedentă.

Rusia a mai pierdut 1.876 tancuri, 4.141 vehicule blindate de luptă, 3.044 vehicule și rezervoare de combustibil, 985 sisteme de artilerie, 261 sisteme rachete multiple, 136 sisteme de apărare aeriană, 195 elicoptere, 233 avioane, 787 drone și 15 bărci.

Bombardamente puternice și încercări ale rușilor de a avansa în Donețk

10:27 Rusia încearcă să avanseze în estul Donețkului

Forțele ucrainene au raportat bombardamente grele și încercări ale rușilor de a avansa în direcția mai multor orașe din regiunea de est a Donețk, care au devenit un punct cheie al războiului de aproape șase luni. Armata Ucrainei spune că a respins multe dintre atacuri.

Comandamentul militar al Ucrainei a declarat duminică noaptea că soldații ruși au continuat să atace fără succes pozițiile ucrainene de lângă Avdiivka, care, din 2014, a devenit unul dintre avanposturile forțelor ucrainene de lângă Donețk. ”Ocupanții încearcă să străpungă apărarea trupelor noastre în direcțiile Oleksandropol, Krasnohorivka, Avdiivka, Maryinka și Pisky”, a transmis Statul Major al Ucrainei în ultimul briefing. ”Luptele aprige continuă.”

10:20Rusia se află probabil în stadii avansate de planificare pentru organizarea unui referendum privind anexarea așa-zisei Republici Populare Donețk (DPR) la Rusia, potrivit serviciului de informații al ministerului britanic al apărării. Presa rusă a informat recent că șeful administrativ instalat de Moscova, Denis Pușilin, a declarat că data unui referendum privind aderarea RPD la Rusia va fi anunțată după ”eliberarea completă a RPD”. Cu toate acestea, nu este clar dacă decizia finală de a merge mai departe cu un vot a fost încă luată, relatează Ministerul Apărării din Marea Britanie.

10:08Putin vrea să extindă relațiile cu Coreea de Nord. Ce scrisoare i-a trimis dictatorului Kim Jong un

09:35Forțele ruse au bombardat Harkivul

Primarul Harkivului, Ihor Terekhov, a raportat că la ora locală 2:50, forțele ruse au bombardat cartierul Slobidsky al orașului și au lovit o fabrică. Nu există încă informații despre eventuale victime, transmite Kyiv Independent

08:48Institutul pentru Studiul Războiului: ocupanții ruși continuă să consolideze controlul administrativ asupra zonelor ocupate, impunând plățile cu ruble.

Think tankul american a citat Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei, precizând că autoritățile de ocupare a orașului Herson fac presiuni asupra angajaților de la serviciul de ambulanță să semneze formulare de consimțământ și să lucreze pentru noul guvern de ocupație, urmând să-și primească salariile în ruble. GUR a mai declarat că autoritățile ruse de ocupație continuă să colecteze date personale privind beneficiarii ajutorului umanitar, atât de la civilii care contactează guvernul de ocupație, cât și de la clienții serviciilor rusești de telefonie mobilă. ”Autoritățile de ocupație pot folosi stimulente financiare și informații personale pentru a constrânge civilii ucraineni să coopereze cu guvernul de ocupație”, inclusiv constrângerea de a vota în favoarea referendumului, mai notează ISW citat de Kyiv Independent.

08:166 nave primesc permisiunea de a exporta cereale din porturile ucrainene.

Centrul Comun de Coordonare (JCC) a raportat că încă șase nave și-au primit permisiunea de a exporta cereale ucrainene. Două nave au trecut deja inspecția și pot merge în portul Ciornomorsk pentru a încărca marfa, în timp ce alte patru așteaptă inspecția programată pentru 15 august.

A fost ucis în lupte cel mai bun pilot al Aviației Ucrainei

08:04Cel mai bun pilot al aviației Ucrainei, Anton Listopad, a fost ucis în luptă. Cu câteva zile în urmă, el a fost decorat de președintele Volodimir Zelenski cu Ordinul pentru Curaj, transmit Kyiv Independent și Nexta.

07:4042 de state, inclusiv România, cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

07:23Și ministrul ucrainean al afacerilor externe Dmitro Kuleba a pledat pentru suspendarea vizelor turistice pentru ruși, îndemnându-i ironic pe cei care se plâng de astfel de decizii luate deja de o serie de state europene să-și redirecționeze plângerile către Kremlin sau către 70% dintre compatrioții lor care susțin războiul din Ucraina. Kuleba a insistat că nimeni nu cere suspendarea vizelor pentru cei câțiva ruși care au nevoie de ajutor umanitar sau vor să ceară azil în Europa.

07:00Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pentru suspendarea vizelor pentru cetățenii ruși, afirmând că tot mai multe state se alătură acestui demers și comentând că tăcerea rușilor legată de ceea ce se întâmplă în Ucraina este o formă de complicitate pentru care trebuie să suporte consecințele.

”Lucrăm pentru noi sancţiuni pentru Rusia şi pentru stimularea cetăţenilor statului terorist să îşi simtă partea de responsabillitate pentru ce se întâmplă. Discuţia despre restricţiile cu privire la viză în Europa pentru deţinătorii de paşaport rusesc se extinde în fiecare zi, se alătură noi state şi noi politicieni. (...) Trebuie să ne amintim că atunci când răul ajunge la asemenea proporţii, tăcerea oamenilor se apropie de nivelul complicităţii. Dacă ai cetăţenie rusă şi rămâi tăcut, asta înseamnă că nu lupţi, că susţii ce se întrâmplă. Şi indiferent unde eşti, în Rusia şi în străinătate – vocea ta ar trebui să susţină Ucraina, drept urmare să fie împotriva războiului”, a spus Zelenski, potrivit news.ro.

23:00Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce vizita ONU stagnează.

​22:40 Zeci de mii de ruși s-au refugiat în Serbia: "S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcționează Spotify și Netflix”. După invazia trupelor ruse în Ucraina zeci de mii de ruși s-au refugiat în Serbia. "S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcționează Spotify și Netflix” critică o activistă rusoaică stabilită, la rândul ei, la Belgrad, scrie Deutsche Welle.

22:30Locuitorii din Rubijne (Lugansk) au început să dezgroape cadavrele care au fost îngropate în grabă în curţi în timpul apogeului luptelor, pentru a le oferi o înmormântare demnă.

21:00Un soldat din armata rusă își publică impresiile de la începutul războiului de agresiune: Nu aveam niciun drept să intrăm în Ucraina.