Atât autorităţile ruse de ocupaţie din zona Zaporojie, cât şi primarul ucrainean din Enerhodar au anunţat că luni seară s-au auzit din nou explozii în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, care este în prezent ocupată de ruşi, transmit dpa şi Agerpres. Lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident, susţine preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Vladimir Rogov, un reprezentant al autorităţilor ruse de ocupaţie din zonă, a declarat luni seară pe Telegram că zone din apropierea centralei nucleare din oraşul Enerhodar au fost bombardate de 25 de ori cu artilerie grea.

Potrivit lui Dmitro Orlov, primarul ucrainean care a fugit din Enerhodar după ce forţele ruse au ocupat zona la începutul războiului, a spus că exploziile au putut fi auzite în oraş.

Ucraina acuză Rusia că provoacă 'teroare nucleară' cu bombardamentele sale şi afirmă că trupele ruse folosesc centrala ca scut din care să tragă în oraşele Nikopol şi Marhanez de pe malul opus al lacului de acumulare Nipru, deoarece ştiu că forţele ucrainene vor ezita să tragă în direcţia unui sit sensibil.

Rogov a declarat, la rândul său, că "teroriştii" ucraineni sunt cei care au tras. Rusia susţine că Ucraina bombardează centrala cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete, iar în cele mai multe cazuri, apărarea aeriană rusă interceptează proiectilele.

Infrastructura centralei a fost afectată anterior, inclusiv zona din jurul instalaţiei de depozitare a deşeurilor nucleare. Experţii nucleari monitorizează îndeaproape situaţia şi spun că până acum nu s-a înregistrat o creştere a radioactivităţii.

"Lumea va pierde în faţa terorismului"

Lumea va pierde în fața terorismului și va ceda în fața șantajului nuclear dacă nu va lua măsuri pentru a preveni un accident la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

"Dacă acum lumea nu dă dovadă de putere și hotărâre pentru a apăra o centrală nucleară, va însemna că lumea a pierdut", a declarat Zelenski în mesajul său adresat naţiunii.

"Va pierde în fața terorismului. Și va ceda în fața șantajului nuclear", a adăugat liderul de la Kiev.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.