Separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Moscova, au început luni să judece trei britanici, un croat și un suedez, acuzați că au luptat de partea armatei ucrainene, ceea ce ar putea duce la pedeapsa cu moartea, potrivit AFP.

Steagul Republicii Populare DonetkFoto: D. Tolmachov, Dreamstime.com

"Curtea Supremă" din regiunea separatistă Donețk a deschis procesul lui John Harding, Andrew Hill, Dylan Healy, din Marea Britanie, precum și al croatului Vjekoslav Prebeg și al suedezului Mathias Gustafsson, a anunțat Ria Novosti.

Harding, Prebeg și Gustafsson, care au fost luați prizonieri în zona portului ucrainean Mariupol, asediat și bombardat de săptămâni întregi de armata rusă, riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unui judecător citat de agenția de presă TASS.

Potrivit agenției Ria-Novosti, cei trei bărbați care riscă să fie executați sunt acuzați de tentativă de "preluare a puterii prin forță" și de "participare la un conflict armat în calitate de mercenar".

Britanicul Andrew Hill este acuzat doar de activitate mercenară, în timp ce Dylan Healy este acuzat de "participare la recrutarea de mercenari" pentru Ucraina, potrivit agenției Ria-Novosti.

Instanța a precizat că procesul celor cinci inculpați nu va fi reluat până la începutul lunii octombrie, fără a da vreo explicație. Toți au pledat nevinovați, potrivit presei ruse.

La începutul lunii iunie, doi luptători britanici și un marocan au fost deja condamnați la moarte de către separatiștii din Donețk. Aceștia au făcut recurs împotriva acestei decizii.

În Rusia există un moratoriu asupra pedepsei cu moartea din 1997, dar nu și în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze Ucraina la 24 februarie, ale cărei forțe au opus de atunci o rezistență dură în cel mai violent conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.