După ce reforma judiciară în curs de desfășurare a fost afectată de mai multe scandaluri, la 15 august, Rada Supremă l-a numit pe Roman Maselko, un avocat și un cunoscut luptător anticorupție, în principalul organism judiciar - Consiliul Superior al Justiției, potrivit Kyiv Independent.

Moroz si MaselkoFoto: nlu.edu.ua / Roman Maselko

Parlamentul a susținut, de asemenea, candidatura profesorului de drept Mykola Moroz, care îndeplinește standardele înalte de etică și integritate necesare pentru acest post, potrivit organizațiilor de supraveghere anticorupție.

Societatea civilă este unanimă în susținerea lui Maselko, susținând că acesta este potrivit pentru acest post.

Cu toate acestea, având în vedere că oficialii au zădărnicit cele mai recente încercări de reformare a sistemului judiciar prin aprobarea unor candidați pătați pentru funcții judiciare înalte, scepticii spun că numirea lui Maselko ar putea deveni o fațadă pentru o reformă ratată, întrucât acesta nu va putea schimba sistemul de unul singur.

Consiliul Superior al Justiției este format din până la 21 de membri și are sarcina de a numi, concedia și pedepsi judecătorii.

Conform procedurii actuale, Consiliul de Etică aprobă sau respinge prin veto candidații la Consiliul Superior al Justiției pe baza standardelor de integritate.

După ce Consiliul de etică își spune cuvântul, candidații sunt numiți de către parlament, președinte, Congresul judecătorilor, Congresul avocaților, asociația procurorilor și asociația școlilor de drept, pe baza unor cote specifice.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.