Parașutistul Pavel Filatiev, în vârstă de 33 de ani, a fost unul dintre miile de soldați ruși care au invadat Ucraina la 24 februarie. Două luni mai târziu, a demisionat din armată din motive de sănătate. Acum se opune în mod public războiului, scrie Der Tagesspiegel.

HotNews.roFoto: Hotnews

În cartea sa "ZOV" (după simbolul pe care armata rusă îl picta pe vehiculele sale), el oferă o perspectivă asupra stării armatei înainte de război și descrie experiențele sale din primele zile ale invaziei.

Fragmente din cartea sa au fost publicate pentru prima dată de platforma de jurnalism de investigație iStories, iar apoi și mediul online rusesc "Meduza" a publicat pasaje din carte traduse în engleză.

Nu știa ce se întâmplă

La începutul invaziei, a spus el, încă nu era clar pentru el ce se întâmpla:

"[Pe 24 februarie] m-am trezit la două dimineața. [...] Nu puteam să înțeleg: Tragem în ucrainenii care avansează? Sau poate NATO [trupe]? Sau atacăm? Pe cine vizează acest bombardament infernal?", scrie Filiatev.

„Nici măcar un comando nu ar fi știut ce se întâmplă”

"Coloana a început să se miște încet. Am auzit împușcături și explozii din direcția în care mergeam. Unde mergeam și de ce nu era clar. [Dar] era clar că începuse un adevărat război."

Potrivit lui Filatiev, tehnologia era "iremediabil învechită", iar tacticile de luptă folosite de armata rusă erau aceleași cu cele folosite de bunicii lor.

Ei nu au văzut Ucraina ca dușmani

Din motive de sănătate, a părăsit armata după două luni, dar avea să se întoarcă:

"Comandamentul a spus că mă sustrag de la serviciu și a trimis documente la procuratură pentru a iniția o procedură penală. Cu această cacealma, ei încearcă să trimită o mulțime de oameni înapoi."

În opinia sa, cea mai mare parte a armatei era nemulțumită de ceea ce se întâmplase, de Putin și de politicile sale.

"Nu aveam niciun drept moral să atacăm o altă țară, mai ales pe cei mai apropiați oameni de noi. Când au început toate acestea, cunoșteam puțini oameni care credeau în naziști și care doreau să lupte împotriva Ucrainei. Nu am nutrit ură și nu i-am considerat pe ucraineni drept dușmani.", scrie el.

"Am devenit cu toții ostatici ai multor forțe și cred că ne-am lăsat purtați de val. Am început un război teribil. Un război în care orașele sunt distruse și care se soldează cu moartea copiilor, femeilor și bătrânilor.", concluzionează Pavel Filatiev.