Forțele armate ucrainene au lansat un nou atac cu dronă asupra teritoriului rusesc, distrugând un turn de observație din regiunea Belgorod.

Nou atac ucrainean in BelgorodFoto: Captura video

O înregistrare video cu atacul a fost redistribuită pe pagina sa de Twitter de Anton Gherașenko, un consilier din cadrul ministerului ucrainean de Interne, acesta notând că turnul era probabil folosit pentru a monitoriza acțiunile forțelor armate ucrainene.

El spune de asemenea că atacul a fost realizat cu o dronă kamikaze, fără a preciza explicit dacă este vorba de dronele „Switchblade” primite de ucraineni din Statele Unite însă natura dispersată a exploziei pare să sugereze acest lucru.

O altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pe platformele social media la sfârșitul lunii iulie a surprins ceea ce pare a fi primul atac efectuat de ucraineni pe teritoriul Rusiei cu o armă fabricată în SUA. Și atacul respectiv a fost realizat cu o dronă Switchblade.

Atacuri ucrainene cu arme americane pe teritoriul Rusiei

Atacul a atras imediat atenția întrucât administrația președintelui democrat Joe Biden a cerut garanții explicite Kievului că arme americane nu vor fi efectuate asupra teritoriului Rusiei pentru a nu provoca o escaladare a conflictului.

Ținând însă cont că Washington-ul a anunțat acordarea unui nou pachet consistent de asistență militară Ucrainei, este posibil ca oficialii de la Washington să se fi răzgândit în privința subiectului sau să nu considere aceste atacuri suficient de importante pentru a atrage o escaladare din partea Moscovei.

Comentariile făcute de Gherașenko pe pagina sa de Twitter sunt cu atât mai remarcabile întrucât poziția oficială a Kievului este de a nu confirma sau infirma atacurile efectuate de forțele sale armate pe teritoriul Rusiei.

Majoritatea acestor atacuri au avut loc în regiunea Belgorod aflată în apropierea graniței ucrainene și folosită de ruși pentru aprovizionarea forțelor de invazie. Kievul nu a dorit să confirme nici atacul spectaculos cu elicoptere asupra depozitului de petrol din Belgorod.

Efectuat în noaptea dintre zilele de 30 martie și 1 aprilie, se crede că acesta a fost primul atac al forțelor armate ucrainene pe teritoriul Rusiei.

Oficialii ucraineni nu au confirmat oficial nici atacul asupra bazei aeriene din Crimeea, deși consideră peninsula parte a teritoriului său, nu a Rusiei, care a anexat-o ilegal în 2014.

Întrebat cu privire la explozii, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a răspuns în glumă că acestea ar fi fost provocate de țigări prost stinse.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.