Grupul de mercenari Wagner ar fi avut un sediu secret în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, pe care armata lui Volodimir Zelenski a lovit-o luni, relatează BBC. Datorită unei fotografii publicate de un jurnalist care alimentează maşinăria de propagandă rusă, trupele ucrainene au reuşit să ia la ţintă ascunzătoarea armatei private a lui Putin, susţine guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai.

Mercenari Wagner trimisi sa lupte in UcrainaFoto: Captura video

Potrivit unor informaţii ale BBC, o fotografie postată pe aplicaţia de mesagerie Telegram de către un jurnalist pro-Kremlin ar fi putut fi indiciul de care forțele ucrainene au avut nevoie pentru a localiza baza militară și pentru a o ataca luni.

Guvernatorul din Luhgnsk susține că locația sa secretă a fost dezvăluită după ce corespondentul pro-Kremlin Serghei Sreda a postat pe Telegram o fotografie a bazei împreună cu adresa.

Imaginea, care a fost ștearsă între timp, arăta cinci persoane în uniformă militară, cu un indicator stradal din Popasna, Lugansk, vizibil în colțul din stânga sus.

BBC nu a putut confirma dacă lovitura, care a fost relatată atât de guvernatorul ucrainean din Lugansk, cât și de reporterii de război pro-Kremlin, a fost inițiată ca urmare a imaginii.

Serghei Gaidai a declarat că "numărul morților este în curs de clarificare" şi că amploarea pagubelor de la sediul grupului Wagner nu este încă clară.

Ucraina a bombardat baza grupării paramilitare Wagner

Ucraina a anunţat luni că a lovit o bază a grupării paramilitare Wagner, ai cărei membri sunt acuzaţi de Kiev că luptă de partea trupelor ruse, şi că a distrus un pod din apropierea oraşului ocupat Melitopol, din regiunea Zaporojie, informează AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit guvernatorului regiunii Lugansk, estul Ucrainei, Serghei Gaidai, baza Wagner din oraşul Propasna a fost ''distrusă de o lovitură de precizie''. Tirul a avut loc duminică, a precizat Gaidai pe Telegram.

Ţinuţă secretă ani de zile, gruparea Wagner are legături cu oligarhul rus Evgheni Prigojin, el însuşi considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin. Prezenţa combatanţilor săi a fost atestată în ultimii ani în Siria şi în ţări africane printre care Libia şi Mali.

În ultimele săptămâni, Ucraina a vizat mai multe poduri, în special în regiunea ocupată Herson, unde forţele ucrainene au lansat o contraofensivă pentru a recuceri zeci de sate aflate sub controlul trupelor ruse.