Rusia va face „tot ce este necesar” pentru a permite specialiștilor de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, a susținut luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citată de Reuters.

Maria ZaharovaFoto: Sputnik / Profimedia Images
  • „În strânsă cooperare cu Agenția și cu conducerea acesteia, vom face tot ce este necesar pentru ca specialiștii AIEA să fie la stație și să ofere o evaluare veridică a acțiunilor distructive ale părții ucrainene”, a susținut Zakharova.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de Rusia în timpul invaziei Ucrainei. Centrala a fost bombardată puternic în ultimele zile, atât Moscova, cât și Kievul acuzându-se reciproc că riscă un accident nuclear.

Ucraina a acuzat trupele ruseşti că folosesc centrala nucleară ca pe o fortăreaţă din care trag asupra micilor oraşe Nikopol şi Marganeţ, care se află pe celălalt mal al lacului de acumulare Nipru.

Rusia, pe de altă parte, susţine că Ucraina bombardează uzina cu drone, artilerie grea şi lansatoare de rachete.

CITEȘTE ȘI: Ce știm despre cea mai mare centrală nucleară din Europa și care este cel mai mare risc pentru reactoarele de la Zaporojie