Națiunile Unite au capacitatea pentru a sprijini o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, dacă atât Rusia, cât și Ucraina sunt de acord, a declarat luni purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, transmite Reuters.

Centrala nucleară ZaporojieFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

"Secretariatul ONU nu are autoritatea de a bloca sau de a anula nicio activitate a Agenției Internaționale pentru Energie", a adăugat Dujarric.

Dujarric a răspuns la o acuzație a Rusiei potrivit căreia ONU ar fi blocat o vizită a inspectorilor AIEA la cea mai mare centrală nucleară din Europa, pe care Rusia a cucerit-o în martie în urma invaziei sale în Ucraina la 24 februarie.

Dujarric a declarat că "în strânsă legătură cu AIEA, Secretariatul ONU a evaluat că are în Ucraina capacitatea logistică și de securitate pentru a putea susține orice misiune a Agenției Internaționale pentru Energie la centrala nucleară Zaporojie".

Dar a precizat că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să fie de acord. Ambele țări au declarat că doresc vizita inspectorilor AIEA.

CIteşte şi:

Rusia şi Ucraina trebuei să coopereze

Șeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat că este pregătit să conducă o misiune și a făcut apel la Rusia și Ucraina să coopereze.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut joi încetarea activității militare în jurul complexului nuclear Zaporojie, în timp ce Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din zonă.

Guterres a discutat luni cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, despre condițiile pentru desfășurarea în siguranță a operațiunilor de la Zaporojie, au anunțat Națiunile Unite și Rusia.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.