Agenția spațială națională rusă Roscosmos a dezvăluit luni pentru prima dată cum va arăta noua stație spațială construită de Federaţia Rusă, sugerând că Moscova vrea să fie pe cont propriu şi ia în serios abandonarea Stației Spațiale Internaționale, potrivit Reuters.

Roscosmos a dezvăluit cum va arăta noua staţie spaţialăFoto: Pavel Bednyakov / Sputnik / Profimedia

Rusia, aflată în mijlocul a ceea ce unii consideră a fi o ruptură istorică cu Occidentul, provocată de sancțiunile impuse din cauza a ceea ce Moscova numește "operațiunea sa militară specială" din Ucraina, se grăbește să își reducă dependența de națiunile occidentale și să meargă înainte pe cont propriu sau să coopereze cu țări precum China și Iran.

Occidentul, care a acuzat Rusia că a purtat un război de agresiune neprovocat de tip imperial împotriva Ucrainei, a lovit economia rusă cu sancțiuni menite să priveze Moscova de tehnologie, know-how și fonduri.

Agenția spațială națională rusă Roscosmos a prezentat luni un model al stației spațiale planificate, supranumită ROSS de către mass-media de stat ruse, la Army 2022, o expoziție militaro-industrială din afara Moscovei.

Iuri Borisov, pe care președintele Vladimir Putin l-a numit luna trecută la conducerea Roscosmos, a declarat că Rusia va renunța la ISS după 2024 și că lucrează la dezvoltarea propriei sale stații orbitale.

Rusia este pe Stația Spațială Internațională de mai bine de două decenii

Lansată în 1998, ISS a fost ocupată în mod continuu din noiembrie 2000, în cadrul unui parteneriat condus de SUA și Rusia, din care mai fac parte Canada, Japonia și 11 țări europene.

NASA, care dorește să mențină ISS în funcțiune până în 2030, afirmă că nu a primit încă o confirmare oficială a retragerii planificate a Rusiei și că anterior a înțeles că Moscova va continua să participe până în 2028.

Roscosmos a precizat într-un comunicat că noua stație spațială va fi lansată în două etape, fără a oferi date precise.

Cum va arăta noua staţie spațială a Rusiei

În prima fază ar urma să înceapă să funcționeze o stație spațială cu patru module. Aceasta va fi urmată ulterior de alte două module și de o platformă de servicii, a precizat Roscosmos.

Aceasta ar fi suficientă, atunci când va fi finalizată, pentru a găzdui până la patru cosmonauți, precum și echipamente științifice.

Potrivit Roscosmos, noua stație ar permite cosmonauților ruși o vedere mult mai largă a Pământului în scopuri de monitorizare decât cea de care se bucură în segmentul lor actual.

Deși există deja proiecte pentru o parte din noua stație, lucrările de proiectare sunt încă în curs de desfășurare pentru alte segmente.

Când ar putea fi lansată noua staţie spațială a Rusiei

Presa de stat rusă a sugerat că lansarea primei etape este planificată pentru 2025-2026 și nu mai târziu de 2030, în timp ce lansarea celei de-a doua și ultime etape este planificată pentru 2030-2035.

Stația spațială, așa cum este concepută în prezent, nu va avea o prezență umană permanentă, dar va avea personal de două ori pe an pentru perioade extinse.

Dmitri Rogozin, fostul șef al Roscosmos, cunoscut pentru declarațiile sale dure împotriva Occidentului, a sugerat că noua stație spațială ar putea îndeplini un scop militar, dacă este necesar.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.