Locuitorii oraşului Rubijne, din estul Ucrainei, au început să dezgroape cadavrele care au fost îngropate în grabă în curţi în timpul apogeului luptelor, pentru a le oferi o înmormântare demnă, relatează agenția Reuters, preluată de News.ro.

Război în Ucraina: La Rubijne, locuitorii dezgroapă cadavrele ce au fost îngropate în grabăFoto: Maxim Zakharov / Sputnik / Profimedia

Rubijne face parte din regiunea ucraineană Lugansk, unde forţele ruse au obţinut controlul deplin la începutul lunii iulie, la mai bine de patru luni după ce preşedintele Vladimir Putin a lansat aşa-numita „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Bărbaţii au îndepărtat cu lopeţile, vineri, pământul din faţa unui bloc de apartamente avariat din oraşul cu 50.000 de locuitori.

Lilia Ai-Talatini, în vârstă de 48 de ani, a privit cum muncitorii au scos o pătură care îi acoperea mama, care fusese înmormântată rapid după atacurile care au început în martie şi au divizat oraşul în două.

Ai-Talatini a spus că luptele din acel moment au împiedicat-o timp de 10 zile să ajungă în apartamentul părinţilor ei.

„Mama era deja pe moarte... mâinile ei erau albastre, avea tenul palid, cearcăne sub ochi. A doua zi, mama a murit”, a mai spus ea.

Ai-Talatini şi soţul ei nu aveau lopeţi şi, prin urmare, în timp ce obuzele zburau, au fost nevoiţi să tragă cadavrul într-un şanţ deschis în pământ.

„Mi-e mai uşor pentru că nu e afară... îngropată în condiţii inumane. Acum, o vom duce la cimitir, avem un teren acolo”, a adăugat femeia.

Rubijne e controlat acum de trupele pro-ruse ale autoproclamatei Republici Populare Lugansk

Republica Populară Lugansk, susţinută de Rusia, coordonează procesul de căutare a cadavrelor. Anna Sorokina, un oficial din Lugansk, a declarat că o echipă a lucrat în Rubijne timp de 10 zile şi a exhumat 104 seturi de rămăşiţe.

„Este clar că predomină rănile cauzate de schije, dar există şi răni cauzate de gloanţe”, a mai precizat femeia, estimând că în oraş există un total de 500 de morminte neoficiale.

În total, şase cadavre au fost îngropate în apropierea blocului de apartamente grav avariat şi introduse într-o dubă înainte de a fi examinate de specialiştii din altă parte a oraşului.

___