Ucraina îi are în vizor pe soldații ruși care trag în cea mai mare centrală nucleară din Europa sau o folosesc ca bază de unde trag, în timp ce națiunile G7, temându-se de o catastrofă nucleară, au cerut Moscovei să își retragă forțele de la centrală.

Război în Ucraina: Un artist pictează floarea-soarelui pe vehicule distruse în atacuri rusești, în Irpin, regiunea KievFoto: Daniel Ceng Shou-Yi / Zuma Press / Profimedia

Cele mai importante informații de duminică, ziua 172 a războiului din Ucraina:

23:00Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie, în timp ce vizita ONU stagnează

22:40Zeci de mii de ruși s-au refugiat în Serbia: "S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcționează Spotify și Netflix”

După invazia trupelor ruse în Ucraina zeci de mii de ruși s-au refugiat în Serbia. "S-au mutat fiindcă în Rusia nu mai funcționează Spotify și Netflix” critică o activistă rusoaică stabilită, la rândul ei, la Belgrad, scrie Deutsche Welle.

22:30 Locuitorii din Rubijne (Lugansk) au început să dezgroape cadavrele care au fost îngropate în grabă în curţi în timpul apogeului luptelor, pentru a le oferi o înmormântare demnă.

22:02Forțele armate ucrainene resping atacurile rusești în trei direcții.

Potrivit armatei ucrainene, forțele ruse au avut un succes parțial într-o ofensivă în direcția Bahmut, regiunea Donețk, suferind în același timp pierderi și fiind nevoite să se retragă în apropiere de Sloviansk, Kramatorsk și Avdiivka.

21:50 Presa rusă afirmă că militarii ucraineni au distrus baza Grupului Wagner din Popasna

Iuri Kotenok, un propagandist rus, a scris pe Telegramul său că forțele ucrainene au folosit rachete HIMARS pentru a lovi baza Wagner din Popasna, regiunea Luhansk.

42 de țări cer Rusiei să își retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie

20:30 Lucrătorii medicali din Hersonul ocupat sunt obligați să primească salariile în ruble.

Potrivit Direcției de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, oamenii Rusiei le cer lucrătorilor din ambulanțe să scrie declarații de consimțământ pentru a lucra sub auspiciile administrației lor, potrivit Kyiv Independent.

20:10Letonia pregătește un proiect de lege pentru a limita utilizarea limbii ruse

Potrivit ministrului leton al justiției, Janis Bordans, proiectul de lege urmărește să limiteze utilizarea limbii ruse la locul de muncă și în locurile publice, a relatat site-ul leton de știri Delfi.

El a precizat că aproape 75% dintre cetățeni au votat împotriva utilizării limbii ruse ca a doua limbă de stat în cadrul unui referendum din 2012.

18:5542 de țări cer Rusiei să își retragă trupele de la centrala nucleară din Zaporojie

La declarație s-au alăturat toți membrii UE, Norvegia, Marea Britanie, SUA, Canada, Japonia, Coreea de Sud, Australia, Noua Zeelandă, Georgia, Moldova, Macedonia de Nord și Turcia, potrivit EEAS.

Țările au susținut că controlul Rusiei asupra Centralei Nucleare Zaporojie din Enerhodar, ocupată de Rusia, reprezintă un risc pentru siguranța nucleară. Rusia, care a bombardat constant pozițiile ucrainene de pe teritoriul centralei, a fost acuzată că o folosește ca scut și instrument de șantaj.

18:20Fost primar acuzat de colaborare cu Rusia în regiunea Harkov.

Potrivit Procuraturii Generale, Volodimir Demchenko, fost primar al orașului Kupiansk din regiune, a devenit șeful guvernului de ocupație rus în comunitatea Petropavlivka din regiunea Harkov.

18:06 Prima navă a Naţiunilor Unite încărcată cu 23.000 de tone de grâu este pregătită să părăsească Ucraina

17:35De la Stalin la „kadîroviți” / „Niciun pas înapoi”: Celebrul Ordin 227 și unitățile speciale de blocaj

Știrea conform căreia cecenii lui Ramzan Kadîrov, așa-numiții „kadîroviți”, ar fi primit ordin să tragă în soldații ruși ce refuzau să fie carne de tun în prima linie a frontului din Ucraina a creat rumoare în rândul cititorilor. Măsura extremă nu este nicidecum o premieră pentru gândirea militară rusă.

Slovacia neagă că a transferat avioane de luptă MiG-29 către Ucraina

17:05Trupele ucrainene au lovit din nou un pod important lângă Herson

Podul Antonivsky, care traversează râul Dnipro, a fost lovit la începutul zilei de 14 august, potrivit Nataliei Humeniuk, purtătoare de cuvânt a Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei. Podul a fost lovit în repetate rânduri de armata ucraineană, ceea ce face dificilă traversarea râului de către trupele rusești, potrivit Pravda.ua.

Forțele ucrainene au atacat, de asemenea, un pod de cale ferată din Herson și un pod din apropierea orașului Nova Kahovka din regiunea Herson, a declarat Humeniuk.

16:50Slovacia neagă că a transferat avioane de luptă MiG-29 către Ucraina

Potrivit ministrului slovac al Apărării, Jaroslav Nad, avioanele vor rămâne în Slovacia până la sfârșitul lunii august. Anterior, presa a relatat că avioanele au fost deja livrate, potrivit Kyiv Independent.

15:46 Instalațiile de depozitare a gazelor din Germania erau pline în proporție de puțin peste 75% vinerea trecută, cu câteva săptămâni mai devreme decât era prevăzut să se ajungă la acest procent, potrivit datelor grupului de operatori europeni GIE, publicate duminică.

Germania se află în faza a doua a unui plan de urgență în trei etape, formulat după reducerea fluxurilor de gaze din Rusia, principalul său furnizor.

Următoarele obiective sunt 85% până la 1 octombrie și 95% până la 1 noiembrie, care sunt incluse într-o serie de prevederi menite să ajute Germania să evite o criză a gazelor în iarna 2022/23.

15:16 Papa Francisc a declarat duminică că războiul din Ucraina a distras atenția de la problema foametei în lume și a cerut ajutor alimentar urgent pentru a evita foametea iminentă din Somalia.

„Oamenii din această regiune, care trăiesc deja în condiții foarte precare, sunt acum în pericol de moarte din cauza secetei", a spus el în discursul său săptămânal din Piața Sfântul Petru, referindu-se la Cornul Africii.

14:48 Ucraina afirmă că orașul Pisky din regiunea Donețk se află încă sub controlul ei, după ce Rusia a susținut ieri (dar și săptămâna trecută) că l-a cucerit în totalitate.

Purtătorul de cuvânt al Grupului de forțe din est, Serhiy Cherevaty, a declarat pentru publicația Suspilne că în satul Pisky continuă luptele grele.

Polonia vrea și ea restricții de vize pentru ruși

14:34 Ucraina spune și ea că trupele de invazie riscă să rămână blocate în Herson / Câți soldați ruși sunt pe malul drept la Niprului

14:21 Autoritățile de la Kiev le cer din nou civililor să plece din părțile ocupate de Rusia în regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Vicepremierul Iryna Vereshchuk a făcut apel la ucrainenii rămași în teritoriile ocupate din regiunea Herson să își părăsească locuințele, subliniind că „urmează o iarnă dificilă".

13:56 Țări precum Ucraina, Estonia, Letonia, Finlanda și Republica Cehă au cerut UE să limiteze sau să blocheze vizele Schengen pe termen scurt pentru cetățenii ruși, în semn de protest față de invazia țării lor în Ucraina.

Acum, și Polonia ia în considerare restricții pentru vizele turistice rusești.

„Polonia lucrează la dezvoltarea unui concept care va face posibilă neemiterea de vize pentru ruși", a declarat duminică ministrul adjunct de externe Piotr Wawrzyk pentru agenția de presă PAP, adăugând că o decizie va fi luată în următoarele săptămâni. (The Guardian)

Ucraina trebuie tratată acum ca un membru NATO, spune Kissinger

13:35 VIDEO incredibil din Ucraina: Cum a fost ucis de un lunetist un soldat rus care stătea la fereastră

12:30Kissinger: Ucraina trebuie tratată ca membru NATO

Henry Kissinger a declarat într-un interviu acordat Wall Street Journal că, după modul în care Rusia s-a comportat în Ucraina, "acum consider că, (...) Ucraina trebuie să fie tratată, în urma acestei situații, ca un membru al NATO".

12:22 Prima navă care a plecat din Ucraina în cadrul acordului negociat de ONU se apropia duminică de portul sirian Tartous, au declarat pentru Reuters două surse de transport maritim.

Nava Razoni a pornit din portul ucrainean Odesa la 1 august, în cadrul acordului dintre Rusia și Ucraina, mediat de ONU și Turcia.

Încărcătura se îndrepta spre Liban, dar ambasada ucraineană a declarat că cumpărătorul inițial a refuzat livrarea celor 26.000 de tone de porumb, iar nava a navigat apoi spre Turcia.

Misiune imposibilă pentru trupele rusești de peste Nipru

12:14 Artiștii din cadrul proiectului artistic "Flowers of Hope" au pictat floarea-soarelui pe caroseriile mașinilor distruse în timpul invaziei ruse.

12:02 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak spune că dacă cetățenii ruși nu vor mai primi vize în UE această interdicție ar putea fi un prim pas spre o rebeliune în Rusia.

„De ce sunt necesare restricții de viză pentru ruși? Șase luni de război au dovedit: nu le pasă de crime, de orașe distruse, de șantaj nuclear, de Bucha sau Mariupol. Discuțiile despre pierderea vizelor au readus conștientizarea războiului și responsabilitatea. Este primul pas...spre rebeliune în Rusia”, a scris acesta pe Twitter.

11:46 Ucraina a respins asalturi rusești asupra a două sate din regiunea Donețk, scrie Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, a declarat că armata ucraineană a respins forțele rusești din satele Spirne și Serebrianka, în apropiere de Bahmut, puternic disputat în regiunea Donețk.

11:25Misiune imposibilă pentru forțele rusești: Comandanții lui Putin se tem că sunt prinși în capcană de partea greșită a Niprului / Cum vom ști că le-a ajuns cuțitul la os - Analiză Institutul pentru Studiul Războiului.

Rușii au bombardat iar portul Nikolaev

11:15 Guvernator: Până la 40% dintre persoanele evacuate care sosesc în Zaporojie provin din regiunea Herson ocupată de Rusia.

Guvernatorul regiunii Zaporojie, Oleksandr Starukh, a declarat că există voluntari care conduc vehicule care transportă ajutoare umanitare în teritoriile ocupate din regiunea Herson și evacuează restul locuitorilor în orașul Zaporojie, controlat de Ucraina, relatează Ukrinform.

Potrivit postului de presă, un total de 1.642 de persoane evacuate din diferite părți ale Ucrainei au sosit în Zaporojie în cursul zilei trecute, dintre care 741 au fost din regiunea Herson, unde majoritatea teritoriilor sunt ocupate.

10:40 Rusia bombardează infrastructura portuară din Nikolaev cu lansatoare de rachete Uragan, notează Kyiv Independent.

Comandamentul operațional "Sud" a transmis că forțele ruse au lovit peste noapte cu trei rachete portul, dar nu au fost raportate victime.

09:55 Hartă interesantă cu loviturile executate cu lansatoare HIMARS de ucraineni vineri și sâmbătă:

Ungaria primește și mai mult gaz rusesc

09:49 Ungaria anunță că a început să primească mai mult gaz decât era prevăzut în contractul cu Gazprom

09:21 Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești: 150 de soldați, 8 tancuri, 11 transportoare blindate, 2 sisteme de artilerie, un elicopter, 5 drone și 3 diferite vehicule.

08:48 Forțele ruse au comis peste 28.000 de crime de război, afirmă procurorii ucraineni, potrivit Kyiv Independent.

Parchetul General al Ucrainei a afirmat că 28.231 de crime de război au fost comise de forțele rusești în Ucraina de la începutul războiului.

Lupte grele în satul Pisky de lângă aeroportul Donețk

08:37 Evaluarea de duminică dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • În ultima săptămână, prioritatea Rusiei a fost probabil reorientarea unităților pentru a consolida sudul Ucrainei.
  • Cu toate acestea, în Donbas, forțele susținute de Rusia - în mare parte miliții ale autoproclamatei Republici Populare Donețk - au continuat să încerce atacuri în nordul orașului Donețk.
  • Lupte deosebit de grele s-au concentrat în special în satul Pisky, în apropiere de locul unde se află aeroportul din Donețk. Așezarea rămâne probabil contestată. Zona se află pe linia de front a liniei de control din Donbas din 2014.
  • Asaltul rusesc urmărește probabil să-și securizeze autostrada M04, principala cale de acces la Donețk dinspre vest.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Volodimir Zelenski a declarat că orice soldat rus care trage în centrala nucleară Zaporojie sau o folosește ca acoperire va deveni o „țintă specială" și a repetat acuzațiile că Moscova folosește centrala ca șantaj nuclear.
  • Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a acuzat Rusia că „a lovit partea centralei nucleare în care este generată energia care alimentează sudul Ucrainei". Centrala a fost capturată de forțele rusești din martie, dar este în continuare condusă de tehnicieni ucraineni.
  • Rusia a transmis Statelor Unite că legăturile diplomatice vor fi grav afectate și chiar ar putea fi întrerupte dacă Rusia va fi declarată "stat sponsor al terorismului" de către SUA, a declarat un înalt oficial al Ministerului de Externe
  • Alte două nave au plecat sâmbătă din porturile ucrainene din Marea Neagră, a anunțat Ministerul turc al Apărării, ridicând la 16 numărul total de nave care vor părăsi țara în cadrul unui acord negociat de ONU.
  • SUA afirmă că India a ascuns originea rusă a combustibilului livrat în State.
  • Estonia afirmă că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele de a închide Golful Finlandei pentru marina militară rusă.
  • ANALIZĂ: De ce nu reușește Ucraina să combată cu mai mult succes superioritatea artileriei rusești
  • ANALIZĂ: A folosit Ucraina un nou sistem de rachete sol-sol în atacul său asupra Crimeei? În acest caz, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme.

----------