La aproape șase luni de la invazia la scară largă, avansurile trupelor ruse rămân în general modeste. Dar, în ciuda multor eforturi cu armament avansat furnizat de Occident, forța de artilerie a Rusiei încă provoacă pierderi grele Ucrainei și rămâne fără răspuns mult prea des, potrivit Kyiv Independent.

Soldatii ucraineni trag cu un tun de artilerie în regiunea DonbasFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • Focul de contra-baterie, tactica de a vâna și de a trage asupra pieselor de artilerie ale inamicului, rămâne un punct slab al armatei ucrainene.
  • Armata rusă se bucură într-adevăr de o superioritate numerică foarte puternică. Dar Ucraina, la rândul ei, duce adesea lipsă de o organizare adecvată a activităților de contra-baterie pe câmpul de luptă.
  • De asemenea, duce lipsă de specialiști calificați la nivel înalt.
  • Ca urmare, artileria rusă continuă să devasteze liniile ucrainene, determinând infanteria ucraineană să plătească un preț exagerat în sânge.
  • Campania HIMARS nu a provocat, cum era de așteptat, o lipsă totală de muniții în armata rusă, dar a complicat și mai mult logistica problematică a Rusiei și a redus foarte mult stocurile de muniție gata de utilizare.

Tranzit rapid la tehnica militară sovietică la cea occidentală

S-au schimbat multe de când Ucraina a rămas fără stocul de muniții vechi, de standard sovietic, încă din luna iunie. Ea a trebuit să treacă, în esență, la muniții la standarde NATO din livrări externe și să achiziționeze zeci de piese de artilerie furnizate de Occident - și a trebuit să o facă rapid.

Din fericire, această perioadă de tranziție, unul dintre cele mai dramatice momente ale războiului, a fost rapidă.

Soldați ucraineni trăgând cu un tun M777 primit de la americani (Twitter)

Dacă nu ar fi fost zeci de piese de artilerie occidentale, cum ar fi M777 furnizate de SUA, precum și rezervele extinse de muniție, Kievul nu ar mai fi avut nicio speranță acum.

Superioritatea numerică a Rusiei și stocul său nesfârșit de muniții, rezultat al deceniilor de producție sovietică, au avut un efect devastator asupra cursului războiului.

Tacticile rusești de baraj de artilerie, simple, dar brutale și copleșitoare, au deschis drumul infanteriei rusești printre ruinele orașelor ucrainene, spune spune jurnalistul de război Illia Ponomarenko.

Disproporția dintre numărul de piese rusești și ucrainene desfășurate într-o anumită zonă a liniei de front poate ajunge până la 10 la 1.

Dar achiziționarea de artilerie occidentală, care este superioară din punct de vedere tehnologic vechilor piese sovietice folosite de Rusia, a salvat campania defensivă a Ucrainei.

De un efect și mai semnificativ a fost campania în curs de distrugere a zeci de depozite de muniție și combustibil rusești din teritoriile ocupate ale Ucrainei cu sisteme de rachete HIMARS furnizate de SUA.

Campania HIMARS nu a provocat, cum era de așteptat, o lipsă totală de muniții în armata rusă, dar a complicat și mai mult logistica problematică a Rusiei și a redus foarte mult stocurile de muniție gata de utilizare.

Patu sisteme HIMARS trag pe timp de zi

Potrivit estimărilor comandanților de artilerie ucraineni intervievați de Kyiv Independent, utilizarea de muniție rusească în estul Ucrainei s-a redus de la aproape 12.000-15.000 de proiectile la aproape 5.000-6.000, ceea ce reprezintă o adevărată ușurare pentru armata ucraineană.

Pierderi semnificative în ambele tabere / Lupta dintre forțele de artilerie ale celor două națiuni a fost mai mult decât brutală

Potrivit Oryx, un proiect de investigație care documentează pierderile din războiul din Ucraina, Rusia a pierdut cel puțin 75 de piese de artilerie remorcate (inclusiv 32 de obuziere 2A65 Msta-B de 152 de milimetri) și cel puțin 152 de piese autopropulsate (inclusiv 46 de piese 2S3 Akatsiya de 152 de milimetri și 58 de piese grele 2S19 Msta-S de 152 de milimetri).

Pierderile Ucrainei sunt, de asemenea, semnificative: Oryx a documentat că cel puțin 50 de piese de artilerie remorcate și 51 de piese de artilerie autopropulsate au fost distruse, avariate sau abandonate.

Tunuri M777 luate la tinta de rusi (Twitter)

Oryx vorbește, de asemenea, despre opt piese M777A2 distruse sau avariate, care anterior făceau parte din cele peste 100 de piese trimise Ucrainei de către SUA, Australia și Canada.

Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, de ambele părți, nu toate piesele de artilerie au fost pierdute din cauza focului de contra-baterie.

Potrivit estimărilor experților ucraineni, superioritatea numerică rusă a fost oarecum redusă. Ucraina desfășoară în prezent aproape 500 de piese de artilerie față de cele peste 2.000 de sisteme rusești. Unele livrări limitate de obuze de 152 de milimetri de la fostele națiuni ale Tratatului de la Varșovia au reactivat unele dintre obuzierele ucrainene mai vechi, de standard sovietic.

Un punct slab / Artileria rusă este în continuare extrem de puternică

Progresul a fost notabil, dar introducerea unor sisteme occidentale superioare nu a adus schimbări radicale în superioritatea rusă.

Artileria rusă este în continuare extrem de copleșitoare și mortală, continuând să își croiască drum prin apărarea ucraineană cu o putere extrem de mare.

Cicatricile unei bătălii de artilerie din Donbas

În ciuda tuturor pagubelor provocate de HIMARS, Rusia, în special în Donbas, este încă capabilă să își concentreze puterea masivă de artilerie în anumite secțiuni din linia întâi.

Lipsa organizării la nivel înalt

Vorbind sub protecția anonimatului, ofițerii de artilerie ucraineni în activitate, chestionați de Kyiv Independent, au recunoscut că activitatea ucraineană de contra-baterie rămâne în mare măsură problematică, în principal din cauza lipsei unei organizări eficiente la nivel înalt.

Din punctul lor de vedere, toate componentele principale ale războiului de contra-baterie, în special stabilirea de ținte prin intermediul punctelor de observație, detectarea radarului, dronele și telemetria sonoră, trebuie îmbunătățite.

Iar reperarea țintelor trebuie să fie mai bine sincronizată cu piesele de artilerie care reacționează rapid pentru a distruge armele rusești descoperite.

Artilerie ucraineană pe frontul războiului cu Rusia (Twitter)

Și toate componentele trebuie să funcționeze ca un sistem și în cooperare cu unitățile de infanterie care ar trebui să dețină punctele înalte locale importante pentru artilerie, ceea ce adesea nu este cazul, după cum au spus artileriștii.

În multe cazuri, succesele rusești au fost asigurate nu de avantajul său copleșitor, ci de o reacție problematică a contra-artileriei ucrainene.

"Infanteria a plătit cu sângele ei pentru aceste defecte", a declarat un ofițer de artilerie ucrainean pentru Kyiv Independent.

Citește și: