Armata rusă a pierdut 10 avioane de luptă în explozia de marți de la aerodromul Saki, ceea ce reprezintă o mică parte din forțele aeriene ale Moscovei, dar capacitatea aviației navale a Flotei Marinei Ruse din Marea Neagră este acum semnificativ degradată, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de vineri dimineață.

Grom 2Foto: YouTube

Ucraina păstrează misterul deoarece experții militari consideră că incertitudinea Rusiei cu privire la ceea ce s-a întâmplat reprezintă un avantaj deloc neglijabil.

În același timp, cresc suspiciunile că tipul de explozii ar indica un atac ucrainean cu rachete sol-sol. Imaginile furnizate de compania independentă de sateliți Planet Labs arată trei cratere aproape identice. Clădirile din Saki au fost, de asemenea, lovite cu precizie, potrivit Der Tagesspiegel.

Având în vedere că baza militară se află la 200 de kilometri de front, o întrebare se impune cu precădere: Ce rachete ar fi putut folosi Ucraina?

Pentagonul: Nu le-am dat rachete tactice ATACMS

Pentagonul a declarat vineri că nu are informații despre cauza exploziilor recente de la o bază militară rusă din Crimeea, subliniind totodată că Statele Unite nu au livrat arme Kievului pentru a efectua un astfel de atac, potrivit AFP.

"Ceea ce pot să vă spun este că nu a fost o lovitură ATACMS, pentru că nu le-am dat ATACMS", a spus un oficial american de rang înalt, sub rezerva anonimatului, referindu-se la rachetele balistice tactice cu rază de acțiune de 300 de kilometri pe care Kievul încearcă să convingă Washingtonul să le furnizeze.

Lansatoarele multiple de rachete din producția occidentală au în prezent o rază maximă de acțiune de 80 de kilometri.

Un nou sistem de armament intră în atenție

În căutarea modalităților prin care ucrainenii ar putea ataca o țintă atât de îndepărtată, privirea experților a căzut rapid pe un nou sistem de armament care este dezvoltat în Ucraina, dar care nu a fost încă folosit.

Din 2003, Kievul lucrează la un sistem de lansare pentru rachete cu o rază de acțiune de până la 500 de kilometri; cel mai recent tip de armă este cunoscut sub numele de Grom-2 (Thunder 2).

Sistemul se dorește a fi un succesor al sistemului Toschka U din epoca sovietică. Ucrainenii sunt ajutați de faptul că țara a fost un centru de producție de rachete și de sisteme de lansare asociate timp de zeci de ani și dispune de know-how-ul corespunzător.

Până acum, se spunea că Grom-2 va fi gata de funcționare cel mai devreme în 2022. Așa că s-ar potrivi. De asemenea, un prototip a fost prezentat la o paradă militară la Kiev. În prezent, însă, există doar un prototip cu două rachete.

Aeroportul din Crimeea ar fi fost o țintă utilă pentru această armă.

Marți, New York Times a citat un oficial ucrainean anonim care a declarat că în atac a fost folosită o armă "de fabricație exclusiv ucraineană".

Rachetele antiradar ale SUA ca deschizător de uși?

Cu toate acestea, Grom-2 poate fi utilizat eficient doar în combinație cu așa-numitele rachete anti-radar - de exemplu, de tipul AGM 88 Harm, pe care SUA le-a livrat recent Ucrainei.

Acestea detectează semnalele radarelor inamice și apoi le distrug în mod țintit. Nici măcar oprirea radarului nu ajută odată ce racheta a fixat ținta. Fără o gaură în apărarea aeriană, rachetele Grom-2 ar fi fost aproape sigur interceptate.

Expert militar: Rusia are probleme cu probleme cu apărarea aeriană

Expertul militar Gustav Gressel consideră că relatările rusești potrivit cărora ar fi avut loc un accident în timp ce se fuma lângă depozitul de muniții sunt puțin probabile. De asemenea, el presupune că nu a existat niciun sabotaj. "Deci, practic, rămâne atacul cu drone sau atacul cu rachete", a explicat a explicat el la "ZDF".

Gustav Gressler (ZDF)

„Cred că atacul cu rachete este cel mai probabil, pur și simplu din cauza naturii impactului și a adâncimii craterelor. Acestea nu ar putea fi rachete de artilerie obișnuite care au fost folosite până acum în războiul din Ucraina”, spune Gressel.

De asemenea, este puțin probabil ca armele să fi fost furnizate Ucrainei de SUA sau de alte țări NATO. "Există câteva sisteme care erau în curs de dezvoltare în Ucraina și ar fi putut fi vorba cel puțin de prototipuri de rachete care au provocat acest lucru", spune expertul militar.

Dacă a fost într-adevăr un atac cu rachete ucrainene, rachetele antiradar ar juca, de asemenea, un rol central, potrivit expertului militar Gustav Gressel. Simpla lor prezență ar fi putut asigura că Rusia ar fi putut "trece în stand-by" o mare parte din sistemele sale radar înainte de impactul din Crimeea.

"Dacă un singur sistem radar este activ în loc de patru sau cinci, atunci depinde de acest operator radar dacă detectează sau nu un atac cu rachete." Potrivit lui Gressel, luarea de contramăsuri este "o decizie de câteva secunde".

Dacă cineva ratează acest moment, pagubele sunt, desigur, enorme, spune Gressel. Faptul că Rusia instalează machete de radare indică, de asemenea, că există probleme cu apărarea aeriană.

Grom 2 (Thunde 2), arma secretă a Ucrainei? (captură Youtube)

Dar care ar fi fost consecințele pentru evoluția ulterioară a războiului?

În cazul în care Ucraina ar dispune într-adevăr de rachete cu o rază de acțiune mult mai mare, depozitele de arme, nodurile feroviare și alte puncte de infrastructură aflate departe pe teritoriul rusesc ar deveni dintr-o dată ținte posibile.

Cu toate acestea, rămâne întrebarea de ce Ucraina folosește abia acum această armă? Au existat deja ținte demne de luat în seamă la mare distanță.

Gressl a explicat că partea rusă trebuie să se gândească acum la cum să-și protejeze punctele militare centrale, de exemplu cu sisteme antiaeriene.

Moscova ar putea, de asemenea, să descentralizeze și mai mult logistica, să dizolve taberele mari și să le distribuie în multe tabere mai mici, pentru a se face mai puțin vulnerabilă. Dar acest lucru ar încetini semnificativ aprovizionarea trupelor de pe front, descrie el dilema.

Surse: Der Tagesspiegel, ZDF, AFP, HotNews.ro,