Armata rusă a pierdut cel puțin 8 avioane de luptă în explozia de marți de la aerodromul Saki, ceea ce reprezintă o mică parte din forțele aeriene ale Moscovei, dar capacitatea aviației navale a Flotei Marinei Ruse din Marea Neagră este acum semnificativ degradată, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de vineri dimineață.

Explozii la baza aeriana ruseasca din CrimeeaFoto: Captura video

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • La 9 august 2022, au avut loc explozii la aerodromul militar Saki, operat de Rusia, în vestul Crimeei. Cauza inițială a exploziilor este neclară, „ciupercile” vizibile în înregistrările video ale martorilor oculari au fost aproape sigur rezultatul detonării a până la patru depozite de muniție deschise.
  • Cel puțin cinci avioane de luptă-bombardament Su-24 FENCER și trei avioane multirol Su-30 FLANKER H au fost aproape sigur distruse sau grav avariate în urma exploziilor.
  • Zona centrală de dispersie a Saki a suferit pagube serioase, dar aerodromul rămâne probabil în stare de funcționare.
  • Pierderea a opt avioane de luptă reprezintă o mică parte din flota totală de avioane de care dispune Rusia pentru a susține războiul. Cu toate acestea, Saki era folosit în principal ca bază pentru avioanele Flotei Marinei Ruse din Marea Neagră.
  • Capacitatea aviației navale a flotei este acum semnificativ degradată. Incidentul va determina, probabil, armata rusă să își revizuiască percepția amenințării. Crimeea a fost probabil văzută ca o zonă de ariergardă sigură.

--------------