Pentagonul a declarat vineri că nu are informații despre cauza exploziilor recente de la o bază militară rusă din Crimeea, subliniind totodată că Statele Unite nu au livrat arme Kievului pentru a efectua un astfel de atac, potrivit AFP.

Sisteme HIMARSFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Aeroportul militar rusesc din Saki, în Crimeea anexată de Rusia în 2014, a fost grav avariat marți de o serie de explozii revendicate de Moscova ca fiind accidentale, dar pe care experții le atribuie unui atac al forțelor ucrainene.

Kievul nu a revendicat atacul, iar multiplele explozii, filmate de martori care au postat ulterior videoclipuri pe rețelele de socializare, rămân inexplicabile.

"Nu avem nimic care să indice dacă a existat sau nu o lansare de rachetă, nu pot spune dacă a fost vorba de un sabotaj sau nu", a declarat reporterilor un înalt oficial militar american. "Nu știu."

"Ceea ce pot să vă spun este că nu a fost o lovitură ATACMS, pentru că nu le-am dat ATACMS", a adăugat oficialul de rang înalt, sub rezerva anonimatului, referindu-se la rachetele balistice tactice cu rază de acțiune de 300 de kilometri pe care Kievul încearcă să convingă Washingtonul să le furnizeze.

Rachetele, care sunt compatibile cu sistemele de artilerie de precizie Himars deja folosite de forțele ucrainene, ar permite Kievului să lovească adânc în interiorul teritoriului controlat de Moscova, lucru pe care Statele Unite încearcă să îl evite de teama extinderii conflictului în țările NATO.

"Nu le-am furnizat nimic care să le permită sau să-i ajute să lovească Crimeea", a precizat înaltul oficial militar.

El a subliniat, totuși, că SUA nu controlează armata ucraineană.

"Ceea ce vrem ca ucrainenii să facă este să se lupte cu rușii așa cum vor ei", a spus el.

"Le-am spus în trecut că le dăm muniție pentru a lupta împotriva rușilor în Ucraina", a adăugat el. "În afară de asta, acesta este un război ucrainean. Ei aleg țintele.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, dar anexarea nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

Teama SUA înainte de a trimite rachete tactice ATACMS

HIMARS poate trage și cu rachete tactice ATACMS cu o rază de acțiune de aproape 300 de kilometri, dar Pentagonul nu le-a trimis din cauza îngrijorării că rachetele ar putea ateriza în Rusia însăși. Asta i-a frustrat pe oficialii ucraineni, care au descris-o ca fiind o decizie paternalistă.

Într-o bătălie desfășurată acum în mare parte cu artileria la distanțe în care trupele din părți opuse se văd rareori, rachetele cu rază mai lungă de acțiune ar permite, de asemenea, forțelor ucrainene să-și mute HIMARS-ul mai departe de liniile frontului, izolându-le mai bine de detectarea inamicului.

„Cu cât le primim mai devreme, cu atât vom salva mai multe vieți ale soldaților noștri și cu atât mai devreme vom începe operațiunea de contraofensivă”, a declarat Yehor Cerniev, membru al parlamentului ucrainean, într-un comunicat. „Este regretabil că trebuie să petrecem săptămâni și luni pentru a ne convinge partenerii.”

La sfârșitul lunii mai, când se lua decizia de a furniza HIMARS, președintele Biden le-a spus reporterilor că „nu vom trimite în Ucraina sisteme de rachete care pot lovi în Rusia”. La conferința de presă, Lloyd Austin și generalul american Mike Milley au ocolit întrebările despre dacă Pentagonul va furniza ATACMS. „Credem că cu ce lucrează [acum] le oferă o mulțime de capacități”, a spus Milley.

Americanii au spus că vor să vadă cum folosesc ucraineni și cum absorb anumite capacități în arsenalul lor înainte de a trimite armament mai avansat, chiar dacă potențialele întârzieri costă vieți.

--------------