Forțele ucrainene continuă eforturile de a întrerupe liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) care sprijină forțele rusești de pe malul drept al râului Nipru, spune Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare.

HotNews.roFoto: Hotnews

La 13 august, forțele ucrainene au lovit din nou podul de pe barajul centralei hidroelectrice (HPP) Kakhovka, făcând podul inutilizabil pentru vehiculele grele.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei raportase anterior, la 10 august, că podul de la barajul HPP Kakhovka era inutilizabil.

Podul de la Kakhovka era singurul pod rutier pe care forțele rusești îl puteau folosi după eforturile reușite ale forțelor ucrainene de a scoate din funcțiune podul rutier Antonivsky.

De precizat că evaluarea ISW a fost publicată în jurul miezului nopții de sâmbătă spre duminică, ulterior apărând noi imagini cu lovituri HIMARS asupra podului Antonivsky:

Misiune imposibilă, sau cel puțin impracticabilă pentru trupele rusești

Ministerul britanic al Apărării a afirmat că forțele rusești nu au acum niciun pod utilizabil pentru a aduce echipamente grele sau provizii peste râul Nipru în regiuneaHerson și trebuie să se bazeze în principal pe feribotul de pontoane pe care l-au stabilit lângă podul rutier Antonivsky.

Forțele rusești nu pot susține operațiuni mecanizate la scară largă fără o GLOC fiabilă.

Aducerea muniției, a combustibilului și a echipamentelor grele suficiente pentru operațiuni ofensive sau chiar defensive la scară largă prin feriboturile de pontoane sau pe calea aerului este impracticabilă, dacă nu chiar imposibilă.

În cazul în care forțele ucrainene au avariat toate cele trei poduri și îi pot împiedica pe ruși să restabilească capacitatea de utilizare a oricăruia dintre ele pentru o perioadă îndelungată, atunci forțele rusești de pe malul vestic al Niprului își vor pierde probabil capacitatea de a se apăra chiar și împotriva unor contraatacuri ucrainene limitate.

Cum vom ști că forțelor de invazie de peste Nipru le-a ajuns cuțitul la os

Indicatorii de degradare a aprovizionării rusești ca urmare a întreruperii GLOC-urilor rusești peste râul Nipru ar putea fi:

  • lipsa observată de combustibil și muniție în rândul forțelor rusești din vestul regiunii Herson;
  • vehicule rusești abandonate;
  • scăderea intensității și, în cele din urmă, încetarea atacurilor terestre rusești și a atacurilor de artilerie;
  • posibila creștere a numărului de cazuri de jafuri rusești;
  • creșterea numărului de informații din partea soldaților ruși cu privire la lipsa de aprovizionare;
  • creșterea numărului de prizonieri de război ruși luați de forțele ucrainene;
  • și absența observată a vehiculelor grele noi transportate în vestul Herson-ului.

Observarea unor astfel de indicatori ar putea dura zile sau săptămâni, în funcție de cât de mult au reușit forțele rusești să stocheze provizii pe malul vestic al Niprului și de succesul forțelor ucrainene în găsirea și distrugerea acestor stocuri, menținând în același timp podurile nefuncționale.

Comandații lui Putin se tem că sunt în capcană pe partea greșită a Niprului

Șeful regiunii ucrainene Mykolaiv, Vitaly Kim, a raportat că elemente nespecificate ale comandamentului militar rus au părăsit regiunea superioară a regiunii Herson și s-au mutat pe malul stâng al râului Nipru, ceea ce sugerează că liderii militari ruși sunt îngrijorați de faptul că sunt prinși în capcană pe partea greșită a râului.

Consilierul ucrainean al ministrului ucrainean al afacerilor interne Rostislav Smirnov a declarat, de asemenea, că Rusia a desfășurat 90% din forțele sale de asalt aerian (probabil se referă la 90% din cele desfășurate în Ucraina) în locuri nespecificate din sudul Ucrainei pentru a spori apărarea rusă sau, eventual, pentru a se pregăti pentru contraofensivele rusești.

Nu este clar dacă unitățile de asalt aerian rusești menționate de Smirnov sunt concentrate exclusiv în regiunea Herson sau sunt desfășurate și în apropiere de Zaporojie.

Speră rușii să poată scăpa din Herson pe cale aeriană?

Se știe că elemente ale Diviziei a 7-a aeropurtate rusești operează în Oblastul Herson cel puțin din 10 august.

Concentrarea forțelor aeropurtate rusești în vestul regiunii Herson ar putea indica eforturile Rusiei de a folosi forțe pentru a se apăra împotriva unei contraofensive ucrainene, pe care este mai probabil să le poată exfiltra pe calea aerului dacă nu reușesc să îi țină pe ucraineni înapoi sau să își restabilească GLOC-urile.

Forțele aeropurtate sunt mai ușor de deplasat cu ajutorul aeronavelor decât forțele mecanizate obișnuite, desigur, deși pentru ruși ar putea fi o provocare și foarte riscant să încerce să deplaseze forțele pe calea aerului, având în vedere atacurile ucrainene asupra aerodromurilor din Regiunea Herson și eșecul rusesc de a-și asigura superioritatea aeriană.

Armata Moscovei, disperată să distragă atenția de la contratacurile ucrainene din sud

Este posibil ca forțele rusești să își reprioritizeze avansurile în nord-estul regiunii Donețk pentru a atrage atenția de la acțiunile de contraofensivă ucrainene din sudul Ucrainei.

Forțele rusești au redus aparent acțiunile ofensive la est de Siversk și au efectuat atacuri terestre sporadice și limitate, bazându-se în mare măsură pe barajele de artilerie asupra așezărilor din jur începând cu 6 august.

Cu toate acestea, începând cu 11 august, forțele rusești au crescut numărul de atacuri terestre limitate în zona Siversk.

Aceste atacuri, împreună cu asalturile continue în direcția Bahmut, pot constitui un efort de a atrage material și personal ucrainean către linia Bahmut-Siversk din nord-estul regiunii Donețk, pentru a distrage atenția Ucrainei de la zonele critice din sud, unde trupele ucrainene au desfășurat contraatacuri eficiente și ar putea crea condițiile pentru lansarea unei contraofensive.

Forțele rusești pot spera să mute atenția atât tactică, cât și retorică, de la sud pentru a reduce presiunea asupra propriilor operațiuni de-a lungul axei sudice.

Principalele concluzii ale Institutului pentru Studiul Războiului

Forțele ucrainene își continuă eforturile de a întrerupe liniile de comunicații terestre rusești care sprijină forțele rusești de pe malul drept al râului Nipru.

Este posibil ca trupele ruse să își reprioritizeze eforturile în nord-estul regiunii Donețk pentru a distrage atenția ucrainenilor de la Axa Sudică.

Forțele ruse au efectuat atacuri terestre limitate la nord-vest de Sloviansk, la est de Siversk și la sud și est de Bahmut.

Forțele ruse au efectuat un atac terestru limitat la nord de orașul Harkov.

Autoritățile ruse și ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare din Zaporojie.

Autoritățile ruse nu reușesc să îi plătească pe rezerviștii ruși și pe membrii unităților de voluntari pentru serviciul în Ucraina.

Autoritățile de ocupație susținute de Rusia se confruntă probabil cu provocări interne care complică eforturile de administrare a regimurilor de ocupație și de instituire a unor proiecte de restaurare în zonele decimate din Donbas.

Harta războiului din Ucraina la data de 13 august:

-----------