Ucraina și Rusia se acuză reciproc că riscă un dezastru prin bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de forțele rusești într-o regiune care se preconizează că va deveni una dintre următoarele mari linii de front ale războiului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 171 a războiului din Ucraina:

08:25Noul material LIVE a fost deschis duminică dimineață aici

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

Comandamentul armatei ruse părăsește Herson

22:35 SUA afirmă că India a ascuns originea rusă a combustibilului livrat în State

Viceguvernatorul Reserve Bank of India, Michael Patra, a declarat că, potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, o navă indiană a luat petrol de la un petrolier rusesc în largul mării și l-a adus într-un port din Gujarat, potrivit Reuters.

21:05De ce nu reușește Ucraina să combată cu succes superioritatea artileriei rusești

La aproape șase luni de la invazia la scară largă, avansurile trupelor ruse rămân în general modeste. Dar, în ciuda multor eforturi cu armament avansat furnizat de Occident, forța de artilerie a Rusiei încă provoacă pierderi grele Ucrainei și rămâne fără răspuns mult prea des, potrivit Kyiv Independent.

20:01 Guvernator: Comandamentul armatei ruse părăsește Herson

Potrivit guvernatorului regiunii Nikolaiev, Vitali Kim, comandamentul armatei ruse s-a mutat pe malul stâng al râului Dnipro, potrivit Kyiv Independent.

Anterior, Ucraina a raportat că a lovit un pod peste barajul Nova Kakhovka din regiunea Herson, împiedicând astfel forțele rusești să traverseze cu ușurință râul care împarte în două regiunea Herson ocupată.

19:50Slovacia livrează Ucrainei 4 obuziere Zuzana.

Ministrul slovac al Apărării, Jaro Nad, a declarat că primele obuziere sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe linia frontului.

La începutul lunii iunie, Ministerul slovac al Apărării a declarat că Slovacia va livra opt obuziere autopropulsate Zuzana 2, ca parte a unui contract pe care l-a semnat un producător controlat de stat, scrie Kyiv Independent.

19:15Noi atacuri asupra centralei nucleare din Zaporojie, pentru care Kievul şi Moscova se acuză reciproc

Sistemele britanice antiaeriene Stormer au intrat în luptă

18:30Estonia afirmă că împreună cu Finlanda ar avea mijloacele de a închide Golful Finlandei pentru navele militare ruse

15:53 Serviciile secrete ucrainene afirmă că Rusia bombardează centrala nucleară din Zaporojie dintr-un sat ocupat din apropiere.

Potrivit Direcției de informații a Ministerului Apărării, trupele ruse pregătesc o operațiune sub steag fals, deghizând o artilerie autopropulsată ca fiind ucraineană.

15:39 Ucraina i-a îndemnat pe cei nemulțumiți de apelul lui Volodmyr Zelensky către țările occidentale de a interzice turiștii ruși să „își îndrepte plângerile către Kremlin".

„Rușii care sunt supărați de perspectiva de a li se interzice călătoriile turistice în Europa își pot îndrepta plângerile către Kremlin și către cei peste 70% dintre compatrioții lor care susțin războiul. Nimeni nu propune interzicerea acelor câțiva ruși care ar putea avea nevoie de azil sau de o intrare umanitară”, a scris pe Twitter ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

15:11 Armata ucraineană a primit echipamente de protecție pentru câinii care sunt alături de soldații săi, prezentând și imagini cu cadourile pentru patrupedele din forțele de apărare

14:50 Sistemele britanice antiaeriene Stormer primite de ucraineni la sfârșitul lunii trecute au intrat în luptă, doborând cel puțin 2 drone rusești Orlan cu rachete ușoare multirol sau StarStreak, notează contul de Twitter Ukraine Weapons Tracker:

Podolyak: Războiul trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei

14:33 Nou exemplu de inventivitate al soldaților ucraineni, care au sudat pe un blindat amfibiu MT-LB un tun antitanc de 100 mm:

14:12 Consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak spune că, pentru ca războiul să se încheie, țara sa vrea returnarea Crimeei, precum și pedepsirea liderilor ruși care au început războiul.

„Rusia a început războiul împotriva Ucrainei cu confiscarea Crimeei. Evident, trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeei și pedepsirea legală a inițiatorilor 'operațiunii militare speciale', ale căror nume sunt îngregistrate în protocolul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, datat 21 februarie. Orice altceva (propuneți) duceți-vă învârtindu-vă”, a scris acesta pe Twitter.

Ucrainenii spun că au doborât un Su-25

13:25 Forțele rusești au preluat controlul total asupra Pisky, un sat de la periferia regiunii ucrainene Donețk, a anunțat sâmbătă Ministerul rus al Apărării, citat de Interfax.

Forțele rusești și pro-rusești au mai anunțat că au preluat controlul total al Pisky în urmă cu mai bine de o săptămână.

De asemenea, ministerul a susținut că forțele ruse au distrus un sistem de rachete HIMARS furnizat de SUA în apropiere de Kramatorsk, în Ucraina, și un depozit cu muniție pentru acest sistem,

13:11 La ce capacitate de producție a ajuns fabrica de drone Bayraktar și cu câte țări a semnat contracte

12:44 Armata ucraineană afirmă că a doborât un avion rusesc Su-25 și 4 drone Orlan:

Estonia cere iar ca rușii să nu mai primească vize Schengen

12:23A folosit Ucraina un nou sistem de rachete sol-sol în atacul său asupra Crimeei? În acest caz, Rusia s-ar confrunta cu probleme enorme

12:11 Ministrul ucrainean al sănătății a acuzat autoritățile ruse de comiterea unei crime împotriva umanității prin blocarea accesului la medicamente la prețuri accesibile în zonele ocupate de forțele sale.

Într-un interviu acordat The Associated Press, ministrul Viktor Liashko, a declarat că autoritățile ruse au blocat în mod repetat eforturile de a furniza medicamente subvenționate de stat oamenilor din orașele, localitățile și satele ocupate.

„Pe parcursul tuturor celor șase luni de război, Rusia nu a (permis) coridoare umanitare adecvate, astfel încât să putem furniza propriile medicamente pacienților care au nevoie de ele", a spus Liashko.

12:03Estonia insistă ca toate țările UE să impună restricții de călătorie pentru ruși: „Nu este corect ca doar trei țări să ducă povara”

Rusia amenință că rupe relațiile cu SUA

11:00Noua estimare a armatei ucrainene privind pierderile rusești: 200 de soldați, 7 tancuri, 7 transportoare blindate, 3 sisteme de artilerie, o dronă, un echipament special și 15 diferite vehicule, iar 2 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă țintele:

10:46Rușii amenință cu ruperea totală a relației cu SUA:„Partea americană a fost avertizată”

10:36Alte două nave care transportau semințe de floarea-soarelui și porumb au plecat din porturile ucrainene, a anunțat Ministerul turc al Apărării Naționale, citat de Al Jazeera.

Nava FULMAR S, sub pavilion Barbados, care transportă 12.000 de tone de porumb, a părăsit portul Chornomorsk cu destinația Iskenderun, Turcia.

Cealaltă navă, THOE, sub pavilion Insulelor Marshal, a plecat din portul Chornomorsk cu 3.000 de tone de semințe de floarea-soarelui, cu destinația Tekirdag, în nord-vestul Turciei.

Rusia încearcă să-și mobilizeze industria pentru un război prelungit

10:02 Institutul pentru Studiul Războiului: Se pare că Rusia încearcă să-și mobilizeze industria pentru a sprijini eforturile prelungite de război din Ucraina

09:38 Asigurarea unui nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar ajuta la reasigurarea celorlalți creditori ai Ucrainei că situația macroeconomică a țării este sub control, a declarat pentru Reuters principalul consilier economic al președintelui Zelenski.

O nouă finanțare de la FMI pentru aproximativ 18 luni ar putea servi drept ancoră pentru un pachet mai mare de 15-20 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să treacă peste criza economică provocată de invazia Rusiei, a spus consilierul Oleg Ustenko.

Acesta a precizat că oficialii ucraineni au luat legătura cu Fondul în legătură cu această potențială solicitare, adăugând că obiectivul ar trebui să fie acela de a avansa cât mai repede posibil.

09:15 Principalele poduri către trupele rusești de pe malul vestic al răului Nipru din Herson au fost scoase din uz de bombardamentele ucrainene și reprezintă o vulnerabilitate cheie pentru forțele Moscovei - evaluare britanică

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Rusia a transmis Statelor Unite că legăturile diplomatice vor fi grav afectate și ar putea fi chiar întrerupte dacă Rusia va fi declarată „stat sponsor al terorismului" de către Senatul american, a afirmat TASS, citând un înalt oficial al Ministerului de Externe.
  • Zelenski și-a reînnoit apelul către statele Uniunii Europene de a interzice vizele pentru cetățenii ruși, pentru a evita ca blocul să devină un „supermarket" deschis oricui are mijloacele de a intra.
  • Dmitri Medvedev a lansat o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei: „Să nu uităm că și UE are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”
  • Statele Unite sunt îngrijorate de informațiile potrivit cărora cetățeni britanici, suedezi și croați ar fi fost acuzați de „autorități nelegitime în estul Ucrainei", a declarat vineri secretarul de stat Antony Blinken.
  • Asigurarea unui nou împrumut de 5 miliarde de dolari de la FMI ar contribui la asigurarea celorlalți creditori ai Ucrainei că situația macroeconomică a acesteia este sub control, a declarat consilierul economic principal al lui Zelenski.
  • Agențiile globale de rating S&P și Fitch au coborât ratingurile Ucrainei la „selective default" și "restricted default", deoarece consideră că restructurarea datoriei sale este în dificultate.
  • Economia Rusiei s-a contractat cu 4% în al doilea trimestru față de aceeași perioadă din 2021, potrivit unei estimări statistice oficiale
  • Fluxurile de petrol rusesc către Republica Cehă prin conducta Drujba au fost reluate după mai bine de o săptămână, deoarece plata taxelor de tranzit a fost deblocată.
  • Forțele ucrainene au lovit al patrulea și ultimul pod care traversează râul Dnipro în regiunea Herson, ocupată în mare parte de Rusia, a scris pe Facebook oficialul regional Serhiy Khlan. Armata ucraineană a declarat că are acum capacitatea de a lovi aproape toate liniile de aprovizionare ale Moscovei în Herson.
  • Statul Major General al Ucrainei a raportat bombardamente și atacuri aeriene pe scară largă ale forțelor rusești asupra a zeci de orașe și baze militare, în special în estul țării.
  • Aproape o treime din teritoriul ucrainean trebuie curățat de mine și explozibili, potrivit celor mai recente estimări ale Ministerului Ecologiei.

----------