Premierul estonian Kaja Kallas a reclamat din nou faptul că lipsa unor restricții de călătorie în spațiul Schengen pentru ruși reprezintă o povară „nedreaptă" pentru țările vecine Rusiei, relatează dpa și Guardian.

Pasaport rusescFoto: DreamsTime

Statele baltice Estonia și Letonia au înăsprit deja regulile de intrare, iar Finlanda are în vedere propuneri similare. Însă Germania și Comisia Europeană resping înghețarea generală a vizelor turistice rusești.

„Europa a interzis călătoriile aeriene dinspre Rusia către Europa. Acest lucru înseamnă că singura cale prin care rușii pot ajunge în Europa este prin doar trei țări - Finlanda, Estonia și Letonia”, a spus Kalas.

„Așadar, nu este foarte corect ca toate celelalte țări din Schengen să elibereze aceste vize, dar noi trei să purtăm de fapt povara”, a acuzat ea.

Kallas a declarat că reacțiile ostile ale Kremlinului la dezbaterile privind restricțiile de călătorie au arătat că o interdicție de intrare pentru cetățenii ruși poate fi un instrument eficient pentru a completa alte sancțiuni.

Marți, pe Twitter, Kallas a scris: „Opriți eliberarea de vize turistice pentru ruși. Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului. Este timpul să punem capăt acum turismului din Rusia”.

În replică, fostul președinte rus Dmitri Medvedev a comparat-o pe Kallas cu un "nazist".

Tot marți, Sanna Marin, premierul Finlandei, a declarat că „nu este corect ca, în același timp în care Rusia duce un război de agresiune, brutal, în Europa, rușii să poată duce o viață normală, să călătorească în Europa, să fie turiști. Nu este corect".

-------------