O bancă europeană a fost de acord să proceseze o plată pentru tranzitul petrolului rusesc prin Ucraina, a afirmat rafinăria slovacă Slovnaft și o altă sursă familiarizată cu această chestiune, eliminând cauza opririi livrărilor de petrol către Europa Centrală săptămâna trecută, transmite Reuters.

Țiţei rusesc, livrat prin conducta Drujba către Europa Centrală și de EstFoto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Plata, dacă va fi confirmată de toate părțile, va duce spre restabilirea fluxurilor de petrol către Republica Cehă după o întrerupere de o săptămână și, de asemenea, ar crea condițiile pentru viitoarele plăți pentru tranzitul către regiune.

Marți, monopolul rus Transneft a declarat că livrările prin intermediul conductei Drujba au fost suspendate către Republica Cehă, Ungaria și Slovacia începând cu 4 august, deoarece sancțiunile occidentale l-au împiedicat să plătească taxele de tranzit către compania ucraineană de tranzit Ukrtransnafta.

Fluxurile către Ungaria și Slovacia au fost reluate miercuri, după ce rafinăria ungară MOL și unitatea sa slovacă Slovnaft au găsit o soluție de rezolvare plătind ele însele taxa către compania ucraineană de tranzit Ukrtransnafta, însă livrările către Republica Cehă nu au fost reluate.

„Potrivit informațiilor noastre, banca a reconsiderat plata inițial blocată între companiile de tranzit pentru taxa de tranzit și a acceptat-o în cele din urmă", a declarat purtătorul de cuvânt al Slovnaft, Anton Molnar.

"Acest lucru confirmă faptul că cadrul creat în acest fel este funcțional și poate fi o soluție pe termen lung", a spus el.

O altă sursă familiarizată cu această chestiune a declarat că plata a fost deblocată de banca olandeză ING și că fluxurile către Cehia ar trebui să fie reluate până sâmbătă. ING a refuzat să comenteze.

Compania rusă Transneft a declarat vineri că plata pentru tranzitul de petrol către Republica Cehă a ajuns la bancă și că se așteaptă o confirmare din partea Ucrainei, a relatat agenția de știri rusă de stat RIA.

„Așteptăm o confirmare din partea Ukrtransnafta privind transferul de fonduri pentru a porni pomparea (petrolului) spre Republica Cehă", a declarat Igor Dyomin, un consilier al președintelui Transneft, pentru RIA.

Țările din Europa Centrală sunt parțial dependente de petrolul rusesc și în mare măsură de gazul rusesc și au obținut excepții de la viitoarea interdicție a Uniunii Europene privind importurile de petrol rusesc până când își vor ajusta rutele de transport maritim și rafinăriile pentru alt tip de petrol.