S&P a retrogradat vineri ratingul de credit al Ucrainei la "SD", sau default "selectiv", ultima treaptă înainte de intrarea în incapacitate de plată, din cauza moratoriului asupra datoriei sale externe obținut miercuri, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Având în vedere termenii și condițiile anunțate ale restructurării și în concordanță cu criteriile noastre, considerăm că această tranzacție este (...) echivalentă cu o incapacitate de plată", a precizat S&P într-un comunicat.

Ucraina a primit un moratoriu de doi ani din partea creditorilor săi internaționali asupra datoriei sale externe, evaluată la 20 de miliarde de dolari.

Ratingurile datoriei pe termen lung și pe termen scurt în valută sunt retrogradate de la CC/C la SD. Ca și în cazul altor ratinguri, agenția nu oferă o perspectivă care să indice dacă intenționează să ridice sau să reducă ratingul sau să îl mențină.

Se consideră că o țară se află în incapacitate de plată atunci când nu-și poate onora angajamentele financiare față de creditorii săi, care pot fi guverne, instituții financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială etc.) sau investitori de pe piețele financiare.

Se spune că o incapacitate de plată este parțială atunci când statul nu rambursează o parte din obligațiile sale.

Un grup de creditori occidentali, printre care se numără Franța, Statele Unite, Germania, Japonia și Marea Britanie, a acceptat la 20 iulie o amânare a plății dobânzilor la datoria Ucrainei, după o solicitare din partea Kievului, îndemnând și alți deținători de obligațiuni să facă același lucru.

Economia Ucrainei s-a prăbușit de la începutul războiului cu Rusia, la 24 februarie, și ar putea înregistra o scădere a PIB-ului cu 45% în acest an, potrivit celor mai recente estimări ale Băncii Mondiale din iunie.

Plata amânată a obligațiunilor Ucrainei ar putea economisi cel puțin 3 miliarde de dolari în doi ani, potrivit calculelor Bloomberg.

--------------