Protestele pașnice și actele de vandalism au continuat luni noaptea în SUA, în ciuda decretării stării de asediu și a amenințărilor președintelui Donald Trump privind utilizarea armatei pentru a pune capăt revoltelor generate de moartea lui George Floyd. Polițiștii au tras în demonstranți cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, pentru a-i permite liderului de la Casa Albă să meargă la Biserica Președinților, unde s-a oprit pentru a face poze cu Biblia în mână, transmite Reuters.

Donald Trump, la biserica (sursa foto-twitter)Foto: Hotnews

LIVETEXT cele mai importante informații legate de protestele din SUA:

00.00:Proteste au loc și în Franța

23.50: Familia lui George Floyd participă la marșul din Houston.

23.40:Procurorul general american a cerut ca protestatarii să fie îndepărtați de perimetrul Casei Albe

23:31Presa rusă: Puterea din Rusia ar putea folosi imaginile din SUA pentru a-și consolida propria poveste "аnti-mitinguri"

23:11Șeful poliției din Houston îi cere lui Trump să tacă: „Nu se pune problema să domini”

22.00: Arhiepsicopul Washingtonului a criticat Altarul Sfântul Ioan Paul al II-lea pentru că a permis vizita lui Trump, după ce protestatarii au fost dispersați cu gaze lacrimogene

17.51Rezidenții unei străzi din Washington D.C. au adăpostit zeci de protestatari blocați de forțele de ordine care avansau înspre ei

16.30:Pandemia și protestele scot în evidență ”discriminările rasiale endemice” SUA (ONU)

15.50Înregistrări video postate online de reporterul New York Times Zolan Kanno-Youngs arată un elicopter militar survolând la o altitudine joasă deasupra protestatarilor din Washington D.C. luni seara.

„În timp ce protestatarii se îndreptau către Chinatown, elicoptere militare au fost poziționate chiar deasupra acoperișurilor, trimițând rafale de praf în aer”, a afirmat Young într-un tweet.

„O bucată dintr-un copac s-a prăbușit, aproape lovind trecătorii. Mulțimile s-au împrăștiat pe străzile lăturalnice. Unele vitrine ale magazinelor au fost parte”.

14.27 Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat marți că, la fel ca poporul americani, europenii sunt ”șocați și consternați” de moartea lui Geroge Floyd, aceasta fiind rezultatul unui ”abuz de putere”, relatează Associated Press.

13.53Șeful sindicatului polițiștilor din Minneapolis l-a descris pe George Floyd drept „un criminal violent” și pe protestatari „teroriști”

12.56Preşedintele american Donald Trump a acuzat mişcarea Antifa că ar fi generat violenţele în SUA după moartea afro-americanului George Floyd, în timpul reţinerii de către poliţie, promiţând că militanţii "radicali" de extremă-stângă vor fi plasaţi pe lista entităţilor teroriste, precum grupările Statul Islamic şi Al Qaida, scrie într-un amplu comentariu AFP

Această intenţie ar putea rămâne nerealizată atât timp cât această reţea informală este departe de a avea o structură şi pentru că nu există lege antiteroristă pentru grupusculele americane.

12.22 Oficiali din Minnesota cred că „agitatori” profesioniști incită haos la protestele împotriva brutalității poliției și uciderii lui George Floyd

10.45Garda Națională din Minneapolis a deschis focul asupra unui autovehicul

10.29 Patru polițiști au fost răniți într-un schimb de focuri în St. Louis

10.00Doi oameni au fost uciși într-o suburbie din Chicago, anunță autoritățile locale citate de BBC News.

09.39 Vehicule militare au fost surpinse în apropiere de Casa Albă, relatează CNN. Desfășurarea de forțe militare, o scenă parcă desprinsă din filmele americane, are loc în contextul în care președintele american Donald Trump a cerut fermitate guvernatorilor și a amenințat că va dispune intervenția armatei pentru a pune capăt revoltelor care au izbucnit după moartea lui George Floyd.

9.04 Candidatul democrat la alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie, Joe Biden, l-a acuzat luni pe preşedintele republican Donald Trump că foloseşte armata "împotriva americanilor" şi gaze lacrimogene împotriva "manifestanţilor paşnici" pentru o operaţiune de comunicare.

9.04Fostul boxer Floyd Mayweather s-a oferit să plătescă cheltuielile pentru înmormântarea lui George Floyd, informează Reuters.

5.56 Funeraliile lui George Floyd vor avea loc pe 9 iunie la Houston, oraşul de origine al victimei şi unde familia sa locuieşte în continuare, conform anunţului făcut de avocatul familiei, transmite AFP, citată de Agerpres.

5.23Preşedintele Donald Trump s-a angajat luni să restabilească ordinea într-o ţară afectată de revolte, ameninţând că va desfăşura armata dacă nu se pune capăt violenţei în oraşele americane, informează AFP, citată de Agerpres.

..............................

Pe măsură ce întunericul s-a lăsat peste orașele Americii, după declarația de presă a lui Trump din Rose Garden, violențele au izbucnit pentru a șaptea noapte consecutiv. Demonstranții au incendiant magazine în Los Angeles și au vandalizat altele în New York City.

Președintele Trump a mers la Biserica Sf John din Piața Lafayette, în apropiere de Casa Albă, după ce ieri clădirea istorică a fost afectată de violențe. Un incediu a izbucnit în subsolul bisericii, care din 1816 este considerată ”Biserica Președinților” pentru că fiecare președinte american de la James Madison și până acum au folosit acest locaș ca loc de rugăciune și reculegere. Pompierii au ajuns însă rapid la fața locului și au stins incendiul.

Descinderea la biserică a avut loc înaintea declarațiilor de presă. "Primarii și guvernatorii trebuie să restabilească ordinea printr-o prezență masivă a forțelor de ordine.(..) Dacă un oraș sau un stat refuză să ia măsurile necesare pentru a proteja viața și proprietatea locuitorilor atunci voi trimite armata SUA și voi rezolva repede problema pentru ei”, a declarat Trump.

De altfel, anterior declarației de presă, Reuters a intrat în posesia înregistrării audio în care președintele american le cere guvernatorilor să intervină și să aresteze oamenii, iar aceștia nu trebuie eliberați prea curând din pușcărie, altfel vor arăta ca niște ”idioți”.

”Trebuie să dominați, dacă nu dominați pierdeți timpul. Trebuie să arestați oamenii și trebuie să îi judecați, trebuie să meargă la închisoare pentru multă vreme. Altfel o să arătaţi ca o mână de idioți. Trebuie să dominați”, se aude Trump spunându-le guvernatorilor.

Puteți asculta mai jos înregistrarea audio în care Trump cere arestarea, înregistrare obținută de Reuters.

După convorbirea cu guvernatorii și declarația din Rose Garden, președintele american s-a deplasat la Biserica Președinților, St John Church, unde a luat o Biblie în timp ce făcea poze cu fiica sa Ivanka și cu procurorul general al SUA William Barr.

Episcopul diocezei Washington DC, Michale Curry, a fost una dintre vocile care au criticat gestul președintelui de a folosi o biserică istorică cu scopul de a-și rpmova imaginea. "Făcând asta, el a folosit lăcașul de cult și Sfânta Biblie în scopuri politice partizane”, a scris pe twitter.

Forțele de securitate care au intervenit împotriva protestatarilor de la Casa Albă au fost formate din Garda Națională, Serviciile Secrete și poliție. Casa Albă a susținut că forțele de ordine nu au intervenit special pentru președinte, în drumul spre biserică, ci doar au evacuat zona înainte de intrarea în vigoare a stării de asediu, potrivit căreia este interzisă circulația pe timpul nopții.