Oficiali din Minnesota cred că „agitatori” profesioniști incită haos la protestele împotriva brutalității poliției și uciderii lui George Floyd, relatează The Independent.

Proteste in Minneapolis, Minnesota (Jason Armond, Los Angeles Times via Profimedia Images )Foto: Profimedia Images

Departamentul corecțional din statul Minnesota a anunțat este crezut că agitatori profesioniști participă la protestele din orașele Minneapolis și Saint Paul și îndeamnă la haos.

„Sunt agitatori” a afirmat Paul Schnell, un comisar din cadrul Departamentului corecțional​, adăugând că autoritățile vor lua măsuri pentru spargerea demonstrațiilor astfel încât „agitatorii” externi să nu poată crea haos.

Guvernatorul Minnesotei, Tim Walz, a anunțat duminică pe Twitter că autoritățile au efectuat mai multe arestări, confiscând arme, narcotice, cartușe și cuțite.

„Avem motive să credem că părți rău intenționate continuă să se infiltreze în protestele legitime declanșate de uciderea lui George Floyd”, a scris Walz pe Twitter.

Un alt comisar al Departamentului corecțional, John Harrington, a anunțat că autoritățile au descoperit mai multe depozite de materiale inflamabile, adăugând că „faptul că am găsit atât de multe în atâtea locuri ne face să credem că este un tipar care arată o activitate organizată și nu doar acte de furie întâmplătoare”.

Declarațiile acestora vin pe fondul acuzațiilor că grupuri externe s-ar afla în spatele distrugerilor care au avut loc în timpul protestelor din SUA și Minneapolis, orașul în care George Floyd a fost ucis în arestul poliției săptămâna trecută.

Deputata Ilhan Omar, care reprezintă districtul unde acesta și-a pierdut viața, a făcut un apel către protestatarii din Minneapolis să rămână în locuințe sâmbătă seara pentru ca „agitatorii” să poată fi prinși.

Între timp, mai multe înregistrări continuă să fie distribuite online în mijlocul afirmațiilor că supremațiști albi „agitatori” încurajează violențele la protestele din Statele Unite.

Aproape 6 milioane de persoane au vizionat un videoclip care arată protestatari de culoare confruntând un „agitator profesionist” alb în Seattle, Washington.

„Uitați-vă la acest videoclip”, a îndemnat expertul în securitate națională Naveed Jamil pe Twitter.

„Se văd protestatarii predând poliției un agitator iar apoi acești agitatori albi profesioniști îmbrăcați în echipament de protecție de paintball încearcă să pornească o luptă cu poliția. Ei sunt în spatele confruntărilor.

Președintele american Donald Trump a învinuit organizații antifasciste de stânga, precum Antifa, pentru distrugerile de la proteste și a anunțat că vrea să o desemneze drept organizație teroristă.

Citește și: