Înregistrări video postate online de reporterul New York Times Zolan Kanno-Youngs arată un elicopter militar survolând la o altitudine joasă deasupra protestatarilor din Washington D.C. luni seara, relatează Business Insider.

Elicopter militar survoland Washington D.C.Foto: Hotnews

Kanno-Youngs a afirmat că mai multe elicoptere survolau zona, pe lângă cel filmat în videoclipuri.

„În timp ce protestatarii se îndreptau către Chinatown, elicoptere militare au fost poziționate chiar deasupra acoperișurilor, trimițând rafale de praf în aer”, a afirmat Young într-un tweet.

„O bucată dintr-un copac s-a prăbușit, aproape lovind trecătorii. Mulțimile s-au împrăștiat pe străzile lăturalnice. Unele vitrine ale magazinelor au fost sparte”, a mai scris reporterul pe Twitter.

Potrivit acestuia, elicopterul a fost un UH-72 Lakota, un elicopter utilitar militar cu două motoare folosit de armata Statelor Unite iar survolarea la o astfel de altitudine joasă reprezintă o „demonstrație de forță” folosită în zonele de luptă „pentru a speria insurgenții”.

Pe lângă Lakota, un elicopter Sikorski UH-60 Black Hawk a efectuat manevre similare, susține Kanno-Youngs.

Potrivit New York Times Washington D.C. este o jurisdicție unde armata nu are nevoie de aprobarea autorităților locale pentru a trimite trupe.

Cu câteva ore înainte ca reporterul să filmeze elicopterele, președintele Donald Trump a ținut un discurs la Casa Albă în care a amenințat cu desfășurarea armatei dacă violențele vor continua.

Citește și: